Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Marekov jesenný zber

Marekov jesenný zber

Popis

Ingrediencie

Cesto
  • 560 g polohrubej múky
  • 100 g gaštanového pyré
  • 300 g masla izbovej teploty
  • 170 g práškového cukru
  • 2 vajcia
  • 1 kypriaci prášok
  • Soľ
Ovocná plnka
  • 1 kg jabĺk
  • 1 kg hrušiek
  • 100 g mrazených šípok
  • 30 g rakytníku
  • 250 g masla
  • 200 g kryštálového cukru
  • 2 citróny
  • 20 g škorice
  • 5 g kardamónu
Gaštanový krém
  • 500 g gaštanového pyré
  • 80 g pudingového prášku
  • 4 žĺtky
  • 500 ml smotany 30%
  • 200 g masla
  • 20 g hladkej múky
Na ozdobenie
  • 200 g celých jabĺk
  • Rakytník na stonke

Postup

  1. Zmiešame preosiatu múku, kypriaci prášok, maslo, vajcia a práškový cukor, gaštany, vypracujeme ručne cesto a navážime si ho na dve rovnaké časti. Rozvaľkáme.
  2. Cesto poprepichujeme a pridám naň vrstvu plnky, následne naň položím druhú časť cesta, tiež poprepichovanú.
  3. Pečiem na 200 stupňov cca 23 - 25 minút.
  4. Jablká a hrušky si na V-krájači narežeme na plátky tenké ako chipsy. Vložíme ich do rozpálenej panvice, kde pridám maslo, šípky, rakytník, cukor a ostatné koreniny. Varíme, kým nevznikne lepkavá konzistencia. Tú následne po kúsku naukladáme do koláča.
  5. Uvaríme si hustý krém zmiešaním žĺtok, pudingového prášku a múky, ktorú rozmiešame v smotane, a prilejem do rozohriatej zmesi. Keď stuhne, necháme vychladnúť a primiešame gaštanové pyré. Podľa potreby konzistencie pridávame maslo a šľaháme krém.
  6. Vytvoríme vzor s cukrárskym vreckom, poukladáme na trojuholníky nakrájané jabĺčko a rakytník.
Cesto
  • 560 g polohrubej múky
  • 100 g gaštanového pyré
  • 300 g masla izbovej teploty
  • 170 g práškového cukru
  • 2 vajcia
  • 1 kypriaci prášok
  • Soľ
Ovocná plnka
  • 1 kg jabĺk
  • 1 kg hrušiek
  • 100 g mrazených šípok
  • 30 g rakytníku
  • 250 g masla
  • 200 g kryštálového cukru
  • 2 citróny
  • 20 g škorice
  • 5 g kardamónu
Gaštanový krém
  • 500 g gaštanového pyré
  • 80 g pudingového prášku
  • 4 žĺtky
  • 500 ml smotany 30%
  • 200 g masla
  • 20 g hladkej múky
Na ozdobenie
  • 200 g celých jabĺk
  • Rakytník na stonke
  1. Zmiešame preosiatu múku, kypriaci prášok, maslo, vajcia a práškový cukor, gaštany, vypracujeme ručne cesto a navážime si ho na dve rovnaké časti. Rozvaľkáme.
  2. Cesto poprepichujeme a pridám naň vrstvu plnky, následne naň položím druhú časť cesta, tiež poprepichovanú.
  3. Pečiem na 200 stupňov cca 23 - 25 minút.
  4. Jablká a hrušky si na V-krájači narežeme na plátky tenké ako chipsy. Vložíme ich do rozpálenej panvice, kde pridám maslo, šípky, rakytník, cukor a ostatné koreniny. Varíme, kým nevznikne lepkavá konzistencia. Tú následne po kúsku naukladáme do koláča.
  5. Uvaríme si hustý krém zmiešaním žĺtok, pudingového prášku a múky, ktorú rozmiešame v smotane, a prilejem do rozohriatej zmesi. Keď stuhne, necháme vychladnúť a primiešame gaštanové pyré. Podľa potreby konzistencie pridávame maslo a šľaháme krém.
  6. Vytvoríme vzor s cukrárskym vreckom, poukladáme na trojuholníky nakrájané jabĺčko a rakytník.