Marekova ružová lastúra
3 hod.
Popis
Ingrediencie
Cesto
- 1,1 l mlieka
- 120 g cukru
- 50 g masla
- 10 vajec
- 240 g hladkej múky
- 40 g mandľovej múky
Pistáciová plnka
- 1 kg ricotty
- 200 g nesolených lúpaných pistácií
- 100 g cukru
- 10 g vody
- 5 g zeleného farbiva
Plnka pomarančovo - javorová
- 800 g ricotty
- 200 g pomarančov (cca 3 ks)
- 100 g javorového sirupu
- 20 g masla
- 40 g pudingového prášku
Vrchný krém
- 150 g bielej čokolády
- 250 ml smotany 40%
- 1 l smotany 40%
- 5 g oranžového farbiva
- 2 stužovače šľahačky
Na ozdobenie
- Upečené odrezky z palaciniek
Postup
- Zohrejeme 200 ml mlieka s maslom, pridáme vajcia, cukor, preosiatu múku a zbytok mlieka. To všetko vymiešame a pre lepšie spojenie ešte pomixujeme ponorným mixérom a precedíme. (obchádzame nutnosť cesta stáť)
- Na dvoch panviciach pripravujeme palacinky, ktoré sú extra tenké - je treba naliať dávku do palacinkára a následne ju roztrieť nástrojom na palacinky a vyliať ostatok preč z panvice. Hneď ako sa palacinka začne piecť, oddeľujem okraje a palacinku vyberám - aby nezhnedla. Palacinky skladám na seba kým nemám 35 ks.
- Krém 1 – cukor a vodu dáme na oheň a rozpustím ich na karamel, keď je hnedý, pridám pistácie. Zmes rozprestriem na plech a nechám vychladnúť, následne ju rozomelieme na pastu. Cca 5 minút mletia. Hotovú pastu primiešam do ricotty a môžeme pridať trošku farbiva.
- Krém 2 – z pomarančov zoškrabeme pomarančovú kôru a nakrájame ich na malé kúsky. Dáme do hrnca a na masle spolu s javorovým sirupom varím na jemný džem – pridáme pudingový prášok na zahustenie a necháme chvíľku vychladnúť. Zmes primiešam do ricotty.
- Tortu skladáme tak, že striedame palacinku a krém. Cca 15 kusov s jedným krémom a potom ďalších cca 15 kusov s druhým krémom.
- Keď je tortu hotová, prerežeme ju na dva polmesiace a odsuniem od seba, aby vznikol tvar lastúry.
- Krém na poťahovanie – čokoládu a 250 ml smotany zohrejeme cca 1 minútu v mikrovlnke, miešame aby sa rozpustila, necháme vychladnúť v mrazničke cca 10 minút a pridáme do ostatnej šľahačky. Môžeme použiť aj stužovať. Vyšľaháme na hustý krém a pridáme oranžové farbivo.
- Tortu dôkladne potiahnem krémom a na vrchu urobíme krémové vlnky.
- Odrezky z palaciniek použijeme na dekoráciu. Dáme ich piecť na 200 °C na 5 minút a následne ich rozomelieme na piesok.
Cesto
- 1,1 l mlieka
- 120 g cukru
- 50 g masla
- 10 vajec
- 240 g hladkej múky
- 40 g mandľovej múky
Pistáciová plnka
- 1 kg ricotty
- 200 g nesolených lúpaných pistácií
- 100 g cukru
- 10 g vody
- 5 g zeleného farbiva
Plnka pomarančovo - javorová
- 800 g ricotty
- 200 g pomarančov (cca 3 ks)
- 100 g javorového sirupu
- 20 g masla
- 40 g pudingového prášku
Vrchný krém
- 150 g bielej čokolády
- 250 ml smotany 40%
- 1 l smotany 40%
- 5 g oranžového farbiva
- 2 stužovače šľahačky
Na ozdobenie
- Upečené odrezky z palaciniek
- Zohrejeme 200 ml mlieka s maslom, pridáme vajcia, cukor, preosiatu múku a zbytok mlieka. To všetko vymiešame a pre lepšie spojenie ešte pomixujeme ponorným mixérom a precedíme. (obchádzame nutnosť cesta stáť)
- Na dvoch panviciach pripravujeme palacinky, ktoré sú extra tenké - je treba naliať dávku do palacinkára a následne ju roztrieť nástrojom na palacinky a vyliať ostatok preč z panvice. Hneď ako sa palacinka začne piecť, oddeľujem okraje a palacinku vyberám - aby nezhnedla. Palacinky skladám na seba kým nemám 35 ks.
- Krém 1 – cukor a vodu dáme na oheň a rozpustím ich na karamel, keď je hnedý, pridám pistácie. Zmes rozprestriem na plech a nechám vychladnúť, následne ju rozomelieme na pastu. Cca 5 minút mletia. Hotovú pastu primiešam do ricotty a môžeme pridať trošku farbiva.
- Krém 2 – z pomarančov zoškrabeme pomarančovú kôru a nakrájame ich na malé kúsky. Dáme do hrnca a na masle spolu s javorovým sirupom varím na jemný džem – pridáme pudingový prášok na zahustenie a necháme chvíľku vychladnúť. Zmes primiešam do ricotty.
- Tortu skladáme tak, že striedame palacinku a krém. Cca 15 kusov s jedným krémom a potom ďalších cca 15 kusov s druhým krémom.
- Keď je tortu hotová, prerežeme ju na dva polmesiace a odsuniem od seba, aby vznikol tvar lastúry.
- Krém na poťahovanie – čokoládu a 250 ml smotany zohrejeme cca 1 minútu v mikrovlnke, miešame aby sa rozpustila, necháme vychladnúť v mrazničke cca 10 minút a pridáme do ostatnej šľahačky. Môžeme použiť aj stužovať. Vyšľaháme na hustý krém a pridáme oranžové farbivo.
- Tortu dôkladne potiahnem krémom a na vrchu urobíme krémové vlnky.
- Odrezky z palaciniek použijeme na dekoráciu. Dáme ich piecť na 200 °C na 5 minút a následne ich rozomelieme na piesok.