Medovníkový obrúsok podľa Janky
3 hod.
Popis
Ingrediencie
Cesto
- 500 g hladkej múky
- 125 g masla
- 125 g medu
- 80 g práškového cukru
- 3 vajcia
- 2 KL perníkového korenia
- 1 KL sódy bikarbóny
- Kôra z jedného citróna
- Muškátový orech
Snehová poleva
- 2 bielky
- 400 g práškového cukru
- Ocot
- Potravinárska farba modrá
Postup
- Do misky si dáme múku, med, cukor, rozpustené maslo, 2 vajcia, perníkové korenie, sódu, kôru a trošku muškátového orechu. Vypracujeme hladké cesto, ktoré dáme odpočívať do chladničky na jeden deň.
- Pomúčime si dosku a cesto vyvaľkáme na hrúbku 2 milimetre. Vykrojíme štvorec s priemerom 26x26 cm preložíme na plech a potrieme vodou. Vložíme do rúry na 180 stupňov zhruba na 20 až 25 minút. Keď je cesto upečené, potrieme ho ešte také horúce žĺtkom.
- Snehová poleva - Do misky si dáme bielky, ale musíme odstrániť pútka, čo majú v sebe - nešlo by to potom cez špičku. K bielkom nakvapkáme pár kvapiek octu a začneme metličkou miešať, až nám vznikne pena - nemusí byť veľmi tuhá. Následne začneme pridávať dvakrát preosiaty cukor po lyžiciach. Šľaháme pokiaľ nie je krásne lesklú polevu. Zoberieme si vychladnutý štvorec a začneme vytvárať vzory.
Cesto
- 500 g hladkej múky
- 125 g masla
- 125 g medu
- 80 g práškového cukru
- 3 vajcia
- 2 KL perníkového korenia
- 1 KL sódy bikarbóny
- Kôra z jedného citróna
- Muškátový orech
Snehová poleva
- 2 bielky
- 400 g práškového cukru
- Ocot
- Potravinárska farba modrá
- Do misky si dáme múku, med, cukor, rozpustené maslo, 2 vajcia, perníkové korenie, sódu, kôru a trošku muškátového orechu. Vypracujeme hladké cesto, ktoré dáme odpočívať do chladničky na jeden deň.
- Pomúčime si dosku a cesto vyvaľkáme na hrúbku 2 milimetre. Vykrojíme štvorec s priemerom 26x26 cm preložíme na plech a potrieme vodou. Vložíme do rúry na 180 stupňov zhruba na 20 až 25 minút. Keď je cesto upečené, potrieme ho ešte také horúce žĺtkom.
- Snehová poleva - Do misky si dáme bielky, ale musíme odstrániť pútka, čo majú v sebe - nešlo by to potom cez špičku. K bielkom nakvapkáme pár kvapiek octu a začneme metličkou miešať, až nám vznikne pena - nemusí byť veľmi tuhá. Následne začneme pridávať dvakrát preosiaty cukor po lyžiciach. Šľaháme pokiaľ nie je krásne lesklú polevu. Zoberieme si vychladnutý štvorec a začneme vytvárať vzory.