Milkin gazdovský dvor
3 hod.
Popis
Ingrediencie
Cesto
- 1100 g hladkej múky
- 5 vajec
- 370 g cukru
- 1 balenie vanilkového cukru
- 100 g stuženého tuku
- 7 PL medu
- 1,5 ČL sódy bikarbóny
- 3 ČL perníkového korenia
- 1 ČL škorice
- 2 PL kakaa
- 1 kypriaci prášok do perníka
- Vanilkový extrakt
Poleva
- 2 bielky
- 300 - 350g práškového cukru (ružové balenie jemne mletý)
- Citrónová šťava
- 2 žĺtky
- 4 PL polotučného mlieka na potretie medovníkov
Postup
- V kastróle rozpustíme tuk a med. Do misy robota dáme vajcia, cukor a vanilkový cukor a šľaháme do hustej peny. Preosiatu múku, sódu bikarbónu, kakao, perníkové korenie, škoricu a prášok do perníka zmiešame a pridáme k pene.
- Potom pridáme medovú zmes a všetko spolu miešame hákom, kým sa zmes spojí. Vyberieme cesto na pomúčenú podložku a premiesime.
- Cesto necháme 20 minút odpočívať zabalené v potravinárskej fólii.
- Časť cesta rozvaľkáme na hrúbku 0,5 cm a pomocou vyrobenej šablóny vyrezávame jednotlivé časti medovníkovej kompozície. Tie ukladáme na plech s papierom na pečenie.
- Pred pečením potierame medovníky štetcom vlažnou vodou.
- Pečieme na 180 stupňov do zhnednutia (cca 8 min.) Po upečení perníky potierame ešte horúce rozšľahaným žĺtkom s mliekom.
- Ukladáme ich na rovnú podložku a necháme dostatočne vychladiť.
- Do misky vsypeme trikrát preosiaty cukor a jemne našľahané bielka.
- Drevenou varechou postupne primiešavame bielka a miešame do požadovanej konzistencie. Kým zdobíme, misku zakryjeme vlhkou utierkou, aby nevysychala.
- Po vychladnutí jednotlivé diely spájame a zdobíme ich polevou.
- Nakoniec vytvoríme celú kompozíciu na medovníkovej podložke.
Cesto
- 1100 g hladkej múky
- 5 vajec
- 370 g cukru
- 1 balenie vanilkového cukru
- 100 g stuženého tuku
- 7 PL medu
- 1,5 ČL sódy bikarbóny
- 3 ČL perníkového korenia
- 1 ČL škorice
- 2 PL kakaa
- 1 kypriaci prášok do perníka
- Vanilkový extrakt
Poleva
- 2 bielky
- 300 - 350g práškového cukru (ružové balenie jemne mletý)
- Citrónová šťava
- 2 žĺtky
- 4 PL polotučného mlieka na potretie medovníkov
- V kastróle rozpustíme tuk a med. Do misy robota dáme vajcia, cukor a vanilkový cukor a šľaháme do hustej peny. Preosiatu múku, sódu bikarbónu, kakao, perníkové korenie, škoricu a prášok do perníka zmiešame a pridáme k pene.
- Potom pridáme medovú zmes a všetko spolu miešame hákom, kým sa zmes spojí. Vyberieme cesto na pomúčenú podložku a premiesime.
- Cesto necháme 20 minút odpočívať zabalené v potravinárskej fólii.
- Časť cesta rozvaľkáme na hrúbku 0,5 cm a pomocou vyrobenej šablóny vyrezávame jednotlivé časti medovníkovej kompozície. Tie ukladáme na plech s papierom na pečenie.
- Pred pečením potierame medovníky štetcom vlažnou vodou.
- Pečieme na 180 stupňov do zhnednutia (cca 8 min.) Po upečení perníky potierame ešte horúce rozšľahaným žĺtkom s mliekom.
- Ukladáme ich na rovnú podložku a necháme dostatočne vychladiť.
- Do misky vsypeme trikrát preosiaty cukor a jemne našľahané bielka.
- Drevenou varechou postupne primiešavame bielka a miešame do požadovanej konzistencie. Kým zdobíme, misku zakryjeme vlhkou utierkou, aby nevysychala.
- Po vychladnutí jednotlivé diely spájame a zdobíme ich polevou.
- Nakoniec vytvoríme celú kompozíciu na medovníkovej podložke.