Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Mrkvový koláč podľa Janky

Mrkvový koláč podľa Janky

Popis

Ingrediencie

Cesto
  • 450 g polohrubej múky
  • 4 vajcia M
  • 100 g medu
  • 150 g hnedého cukru
  • 1 KL škorice
  • Trošku muškátového oriešku
  • ½ vanilkového struku
  • 1 KL prášku do pečiva
  • 1 KL sódy bikarbóny
  • 180 g masla
  • 220 ml mlieka
  • 100 g mletých vlašských orechov
  • 300 g nastrúhanej mrkvy
Na ozdobenie
  • 500 g jahôd
  • 500 g čučoriedok
Vrch koláča
  • 250 g ríbezlí
  • 250 g černíc
  • 250 g malín
  • 5 bielok
  • 300 g kryštálového cukru
Puding
  • 400 ml vody
  • 50 g pudingového prášku
  • 80 g kryštálového cukru
  • Šťava z ½ citróna

Postup

  1. Vajcia, med, cukor, škorica, muškátový orech, vanilkový struk, mlieko, rozpustené maslo, orechy a nastrúhanú mrkvu dáme do misy a všetko dôkladne premiešame. Po častiach pridávame preosiatu múku s kypriacim práškom a sódou bikarbónou. Zamiešame a vylejeme na plech s rozmerom 30x40.
  2. Pečieme približne 25-30 minút pri teplote 180 stupňov v teplovzdušnej rúre.
  3. Bielky zmiešame s cukrom a dáme nad paru pokiaľ sa cukor nerozpustí. Potom ich dáme šľahať na 10 minút do robota. Vznikne nám nádherná lesklá biela hmota, ktorá dokonale drží tvar.
  4. vyberieme koláč ktorý by mal byť skoro dopečený a na vrch navrstvíme ovocie. Možno sa zdá že ho je veľa, ale nie je. Kľudne dajte aj viac bude viac mokrejší. Vypracované bielky si dáme do potravinárskeho vrecka odstrihneme špičku a začneme striekať akoby kvapky. Je na Vás ako tam ten sneh dáte. Môžeme ho natrieť aj na celé cesto.
  5. Koláč vložíme späť do rúry teplotu sme zvýšili na 200C a pečieme 10 až 15 minút, kým nezačnú špičky hnednúť. Vytiahneme a dáme vychladnúť.
  6. Do hrnca si dáme vodu, v ktorej rozmiešame pudingový prášok, cukor, citrónovú šťavu a uvaríme redší krém. Necháme vychladnúť a vlejeme do mriežok čo nám vznikli po nastriekaní bielkov.
  7. Do krému naukladáme ovocie.
Cesto
  • 450 g polohrubej múky
  • 4 vajcia M
  • 100 g medu
  • 150 g hnedého cukru
  • 1 KL škorice
  • Trošku muškátového oriešku
  • ½ vanilkového struku
  • 1 KL prášku do pečiva
  • 1 KL sódy bikarbóny
  • 180 g masla
  • 220 ml mlieka
  • 100 g mletých vlašských orechov
  • 300 g nastrúhanej mrkvy
Na ozdobenie
  • 500 g jahôd
  • 500 g čučoriedok
Vrch koláča
  • 250 g ríbezlí
  • 250 g černíc
  • 250 g malín
  • 5 bielok
  • 300 g kryštálového cukru
Puding
  • 400 ml vody
  • 50 g pudingového prášku
  • 80 g kryštálového cukru
  • Šťava z ½ citróna
  1. Vajcia, med, cukor, škorica, muškátový orech, vanilkový struk, mlieko, rozpustené maslo, orechy a nastrúhanú mrkvu dáme do misy a všetko dôkladne premiešame. Po častiach pridávame preosiatu múku s kypriacim práškom a sódou bikarbónou. Zamiešame a vylejeme na plech s rozmerom 30x40.
  2. Pečieme približne 25-30 minút pri teplote 180 stupňov v teplovzdušnej rúre.
  3. Bielky zmiešame s cukrom a dáme nad paru pokiaľ sa cukor nerozpustí. Potom ich dáme šľahať na 10 minút do robota. Vznikne nám nádherná lesklá biela hmota, ktorá dokonale drží tvar.
  4. vyberieme koláč ktorý by mal byť skoro dopečený a na vrch navrstvíme ovocie. Možno sa zdá že ho je veľa, ale nie je. Kľudne dajte aj viac bude viac mokrejší. Vypracované bielky si dáme do potravinárskeho vrecka odstrihneme špičku a začneme striekať akoby kvapky. Je na Vás ako tam ten sneh dáte. Môžeme ho natrieť aj na celé cesto.
  5. Koláč vložíme späť do rúry teplotu sme zvýšili na 200C a pečieme 10 až 15 minút, kým nezačnú špičky hnednúť. Vytiahneme a dáme vychladnúť.
  6. Do hrnca si dáme vodu, v ktorej rozmiešame pudingový prášok, cukor, citrónovú šťavu a uvaríme redší krém. Necháme vychladnúť a vlejeme do mriežok čo nám vznikli po nastriekaní bielkov.
  7. Do krému naukladáme ovocie.