Nemo na úteku
4 hod.
Popis
Ingrediencie
Cesto
- 10 vajec
- 320 g kryštálového cukru
- 10 PL vody
- 360 g polohrubej múky
- Červené potravinárske farbivo
Plnka I
- 500 g mascarpone
- 350 ml smotany na šľahanie 33%
- 1 vanilkový lusk
- 80 g krupicového cukru
Plnka II
- 750 g čučoriedok
- 1 citrón
- 200 g krupicového cukru
- 60 g pudingového prášku
- 1 dcl vody
Krém
- 500 g masla
- 2 kondenzované sladké mlieka
- Potravinárske farby modrá, tyrkysová
Na ozdobenie
- 500 g oranžovej poťahovej hmoty
- 400 g fialovej poťahovej hmoty
- 200 g zelenej poťahovej hmoty
- 200 g šedej poťahovej hmoty
- 200 g hnedej poťahovej hmoty
- Čierna potravinárska farba
Postup
- Oddelíme žĺtky a bielky, ktoré dáme zvlášť do misy.
- Polovicu cukru si dáme do bielkov a druhú do žĺtkov. Bielka miešame do tuhej peny. K žĺtkom pridáme vodu a miešame, pokiaľ nemáme nadýchanú hustú penu, do ktorej pridáme červené farbivo. Do žĺtkovej zmesi zapracujeme múku metličkou, potom pridáme bielky a opatrne ich zamiešame. Prichystáme si dve formy s priemerom 20 cm , ktoré vyložíme papierom na pečenie. Rúru si predohrejeme na 175 stupňov a vložíme cestá. Pečieme cca 1 hodinu.
- Čučoriedková plnka - do hrnca si dáme čučoriedky, necháme ich prevariť a následne pridáme cukor a citrónovú štavu, do ktorej sme pridali pudingový prášok a vodu. Za stáleho miešania pridáme k čučoriedkam a chvíľku prevaríme. Odstavíme a dáme vychladnúť.
- Druhá plnka - mascarpone si dáme do mixéra, pridáme cukor a vanilkový lusk. Zapneme mixér na malé otáčky a postupne pridávame šľahačku. Keď je zapracovaná, zvýšime miešanie na maximum. Vznikne nám hustá zmes.
- Cestá po upečení a vychladnutí prekrojíme na tri rovnaké časti. Prvý korpus si dáme na podložku, na ktorej budeme podávať a začneme vrstviť. Mascarpone plnkou potrieme celý korpus. Časť plnky si dáme do vrecka bez špičky a nastriekame po obvode. Do stredu navrstvíme čučoriedkovú zmes.Takto pokračujeme až do vrchu.
- Vrch torty potrieme plnkou z masla a kondenzovaného sladkého mlieka. Do mixéra dáme maslo izbovej teploty a miešame do peny. Dvakrát vypneme a stierkou zotrieme maslo, aby sa nám všetko premiešalo. Keď je maslo hotové, postupne prilievame kondenzované sladké mlieko, ktoré sme mali v chladničke. Miešame, pokiaľ sa nevytvorí lesklý krém. Potom postupne pridávame farbivo až na požadovaný odtieň modrej.
- Obtrieme celú tortu krémom uhladíme a dáme do chladničky vychladiť. Ako torta chladne, vytvarujeme si rybičku, chobotnicu, riasy a koraly. Po stuhnutí torty začneme ozdobovať, rybka na vrch, chobotnica na bok a po bokoch podávame riasy a koraly.
Cesto
- 10 vajec
- 320 g kryštálového cukru
- 10 PL vody
- 360 g polohrubej múky
- Červené potravinárske farbivo
Plnka I
- 500 g mascarpone
- 350 ml smotany na šľahanie 33%
- 1 vanilkový lusk
- 80 g krupicového cukru
Plnka II
- 750 g čučoriedok
- 1 citrón
- 200 g krupicového cukru
- 60 g pudingového prášku
- 1 dcl vody
Krém
- 500 g masla
- 2 kondenzované sladké mlieka
- Potravinárske farby modrá, tyrkysová
Na ozdobenie
- 500 g oranžovej poťahovej hmoty
- 400 g fialovej poťahovej hmoty
- 200 g zelenej poťahovej hmoty
- 200 g šedej poťahovej hmoty
- 200 g hnedej poťahovej hmoty
- Čierna potravinárska farba
- Oddelíme žĺtky a bielky, ktoré dáme zvlášť do misy.
- Polovicu cukru si dáme do bielkov a druhú do žĺtkov. Bielka miešame do tuhej peny. K žĺtkom pridáme vodu a miešame, pokiaľ nemáme nadýchanú hustú penu, do ktorej pridáme červené farbivo. Do žĺtkovej zmesi zapracujeme múku metličkou, potom pridáme bielky a opatrne ich zamiešame. Prichystáme si dve formy s priemerom 20 cm , ktoré vyložíme papierom na pečenie. Rúru si predohrejeme na 175 stupňov a vložíme cestá. Pečieme cca 1 hodinu.
- Čučoriedková plnka - do hrnca si dáme čučoriedky, necháme ich prevariť a následne pridáme cukor a citrónovú štavu, do ktorej sme pridali pudingový prášok a vodu. Za stáleho miešania pridáme k čučoriedkam a chvíľku prevaríme. Odstavíme a dáme vychladnúť.
- Druhá plnka - mascarpone si dáme do mixéra, pridáme cukor a vanilkový lusk. Zapneme mixér na malé otáčky a postupne pridávame šľahačku. Keď je zapracovaná, zvýšime miešanie na maximum. Vznikne nám hustá zmes.
- Cestá po upečení a vychladnutí prekrojíme na tri rovnaké časti. Prvý korpus si dáme na podložku, na ktorej budeme podávať a začneme vrstviť. Mascarpone plnkou potrieme celý korpus. Časť plnky si dáme do vrecka bez špičky a nastriekame po obvode. Do stredu navrstvíme čučoriedkovú zmes.Takto pokračujeme až do vrchu.
- Vrch torty potrieme plnkou z masla a kondenzovaného sladkého mlieka. Do mixéra dáme maslo izbovej teploty a miešame do peny. Dvakrát vypneme a stierkou zotrieme maslo, aby sa nám všetko premiešalo. Keď je maslo hotové, postupne prilievame kondenzované sladké mlieko, ktoré sme mali v chladničke. Miešame, pokiaľ sa nevytvorí lesklý krém. Potom postupne pridávame farbivo až na požadovaný odtieň modrej.
- Obtrieme celú tortu krémom uhladíme a dáme do chladničky vychladiť. Ako torta chladne, vytvarujeme si rybičku, chobotnicu, riasy a koraly. Po stuhnutí torty začneme ozdobovať, rybka na vrch, chobotnica na bok a po bokoch podávame riasy a koraly.