Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Netradičná torta

Netradičná torta

Popis

Ingrediencie

Cviklový korpus
  • 250 g uvarenej cvikly
  • 100 g masla
  • 200 g 70 % čokolády
  • 1 vajce
  • 75 g trstinového cukru
  • 50 g hladkej múky
  • 100 g polohrubej múky
  • ½ kypriaceho prášku do pečiva
  • 1,5 PL kakaa
  • ½ balenia škoricového a vanilkového cukru
Čučoriedková zmrzlina
  • 190 g čučoriedok
  • 37 g kryštálového cukru
  • 1,5 PL vody
  • 370 ml smotany na šľahanie
  • 300 g kondenzovaného mlieka
Bryndzová zmrzlina
  • 187 g bryndze
  • 370 ml smotany na šľahanie
  • 300 g kondenzovaného mlieka
Taliansky sneh
  • 4 bielky
  • 266 g cukru
  • 133 g vody

Postup

  1. Horúcu cviklu mixujeme s maslom a čokoládou na hladkú kašu. Tú necháme vychladnúť.
  2. V inej miske mixujeme vajcia s cukrom do peny a po vyšľahaní pridáme cviklovú zmes. Pridáme múky, kypriaci prášok do pečiva, kakao, škoricový a vanilkový cukor. Nalejeme do oválnej formy a pečieme pri teplote 180 stupňov 45 minút.
  3. Čučoriedkovú zmrzlinu pripravíme varením čučoriedok s cukrom a vodou, ich rozmixovaním a prepasírovaním. Následne si vyšľaháme smotanu a pridáme kondenzované mlieko s vychladenou čučoriedkovou zmesou. Zmrzliny pripravujeme v zmrzlinovači na programe gellato.
  4. Bryndzovú zmrzlinu pripravíme vyšľahaním smotany, pridaním kondenzovaného mlieka a rozšľahanej bryndze. Rovnako pripravujeme v zmrzlinovači na programe gellato.
  5. Keď je zmrzlina pripravená dáme do misky, ktorej vrchný priemer sedí s veľkosťou korpusu a naplníme vrstvami zmrzliny v poradí na dno čučoriedka, bryndza.
  6. Pečená Aljaška je spojená so zapečeným bielkovým snehom, ktorý pripravíme šľahaním bielkov nie do tuhej špičky, do ktorých prilejeme cukrový rozvar o teplote 118 stupňov. Sneh je lesklý a túhy. Časť snehu zafarbíme na čučoriedkovú farbu.
  7. Tortu finalizujeme nasledovne: na korpus vyklopíme vrstvy zmrzliny z misky a nanesieme ozdobnou špičkou sneh. Pomocou ručnej pištole opálime a podávame. Netreba sa báť, snehová pokrývka zmrzlinu ochráni pred teplom z pištole.
Cviklový korpus
  • 250 g uvarenej cvikly
  • 100 g masla
  • 200 g 70 % čokolády
  • 1 vajce
  • 75 g trstinového cukru
  • 50 g hladkej múky
  • 100 g polohrubej múky
  • ½ kypriaceho prášku do pečiva
  • 1,5 PL kakaa
  • ½ balenia škoricového a vanilkového cukru
Čučoriedková zmrzlina
  • 190 g čučoriedok
  • 37 g kryštálového cukru
  • 1,5 PL vody
  • 370 ml smotany na šľahanie
  • 300 g kondenzovaného mlieka
Bryndzová zmrzlina
  • 187 g bryndze
  • 370 ml smotany na šľahanie
  • 300 g kondenzovaného mlieka
Taliansky sneh
  • 4 bielky
  • 266 g cukru
  • 133 g vody
  1. Horúcu cviklu mixujeme s maslom a čokoládou na hladkú kašu. Tú necháme vychladnúť.
  2. V inej miske mixujeme vajcia s cukrom do peny a po vyšľahaní pridáme cviklovú zmes. Pridáme múky, kypriaci prášok do pečiva, kakao, škoricový a vanilkový cukor. Nalejeme do oválnej formy a pečieme pri teplote 180 stupňov 45 minút.
  3. Čučoriedkovú zmrzlinu pripravíme varením čučoriedok s cukrom a vodou, ich rozmixovaním a prepasírovaním. Následne si vyšľaháme smotanu a pridáme kondenzované mlieko s vychladenou čučoriedkovou zmesou. Zmrzliny pripravujeme v zmrzlinovači na programe gellato.
  4. Bryndzovú zmrzlinu pripravíme vyšľahaním smotany, pridaním kondenzovaného mlieka a rozšľahanej bryndze. Rovnako pripravujeme v zmrzlinovači na programe gellato.
  5. Keď je zmrzlina pripravená dáme do misky, ktorej vrchný priemer sedí s veľkosťou korpusu a naplníme vrstvami zmrzliny v poradí na dno čučoriedka, bryndza.
  6. Pečená Aljaška je spojená so zapečeným bielkovým snehom, ktorý pripravíme šľahaním bielkov nie do tuhej špičky, do ktorých prilejeme cukrový rozvar o teplote 118 stupňov. Sneh je lesklý a túhy. Časť snehu zafarbíme na čučoriedkovú farbu.
  7. Tortu finalizujeme nasledovne: na korpus vyklopíme vrstvy zmrzliny z misky a nanesieme ozdobnou špičkou sneh. Pomocou ručnej pištole opálime a podávame. Netreba sa báť, snehová pokrývka zmrzlinu ochráni pred teplom z pištole.