Netradičná torta
2,5 hod.
Popis
Ingrediencie
Cviklový korpus
- 250 g uvarenej cvikly
- 100 g masla
- 200 g 70 % čokolády
- 1 vajce
- 75 g trstinového cukru
- 50 g hladkej múky
- 100 g polohrubej múky
- ½ kypriaceho prášku do pečiva
- 1,5 PL kakaa
- ½ balenia škoricového a vanilkového cukru
Čučoriedková zmrzlina
- 190 g čučoriedok
- 37 g kryštálového cukru
- 1,5 PL vody
- 370 ml smotany na šľahanie
- 300 g kondenzovaného mlieka
Bryndzová zmrzlina
- 187 g bryndze
- 370 ml smotany na šľahanie
- 300 g kondenzovaného mlieka
Taliansky sneh
- 4 bielky
- 266 g cukru
- 133 g vody
Postup
- Horúcu cviklu mixujeme s maslom a čokoládou na hladkú kašu. Tú necháme vychladnúť.
- V inej miske mixujeme vajcia s cukrom do peny a po vyšľahaní pridáme cviklovú zmes. Pridáme múky, kypriaci prášok do pečiva, kakao, škoricový a vanilkový cukor. Nalejeme do oválnej formy a pečieme pri teplote 180 stupňov 45 minút.
- Čučoriedkovú zmrzlinu pripravíme varením čučoriedok s cukrom a vodou, ich rozmixovaním a prepasírovaním. Následne si vyšľaháme smotanu a pridáme kondenzované mlieko s vychladenou čučoriedkovou zmesou. Zmrzliny pripravujeme v zmrzlinovači na programe gellato.
- Bryndzovú zmrzlinu pripravíme vyšľahaním smotany, pridaním kondenzovaného mlieka a rozšľahanej bryndze. Rovnako pripravujeme v zmrzlinovači na programe gellato.
- Keď je zmrzlina pripravená dáme do misky, ktorej vrchný priemer sedí s veľkosťou korpusu a naplníme vrstvami zmrzliny v poradí na dno čučoriedka, bryndza.
- Pečená Aljaška je spojená so zapečeným bielkovým snehom, ktorý pripravíme šľahaním bielkov nie do tuhej špičky, do ktorých prilejeme cukrový rozvar o teplote 118 stupňov. Sneh je lesklý a túhy. Časť snehu zafarbíme na čučoriedkovú farbu.
- Tortu finalizujeme nasledovne: na korpus vyklopíme vrstvy zmrzliny z misky a nanesieme ozdobnou špičkou sneh. Pomocou ručnej pištole opálime a podávame. Netreba sa báť, snehová pokrývka zmrzlinu ochráni pred teplom z pištole.
Cviklový korpus
- 250 g uvarenej cvikly
- 100 g masla
- 200 g 70 % čokolády
- 1 vajce
- 75 g trstinového cukru
- 50 g hladkej múky
- 100 g polohrubej múky
- ½ kypriaceho prášku do pečiva
- 1,5 PL kakaa
- ½ balenia škoricového a vanilkového cukru
Čučoriedková zmrzlina
- 190 g čučoriedok
- 37 g kryštálového cukru
- 1,5 PL vody
- 370 ml smotany na šľahanie
- 300 g kondenzovaného mlieka
Bryndzová zmrzlina
- 187 g bryndze
- 370 ml smotany na šľahanie
- 300 g kondenzovaného mlieka
Taliansky sneh
- 4 bielky
- 266 g cukru
- 133 g vody
- Horúcu cviklu mixujeme s maslom a čokoládou na hladkú kašu. Tú necháme vychladnúť.
- V inej miske mixujeme vajcia s cukrom do peny a po vyšľahaní pridáme cviklovú zmes. Pridáme múky, kypriaci prášok do pečiva, kakao, škoricový a vanilkový cukor. Nalejeme do oválnej formy a pečieme pri teplote 180 stupňov 45 minút.
- Čučoriedkovú zmrzlinu pripravíme varením čučoriedok s cukrom a vodou, ich rozmixovaním a prepasírovaním. Následne si vyšľaháme smotanu a pridáme kondenzované mlieko s vychladenou čučoriedkovou zmesou. Zmrzliny pripravujeme v zmrzlinovači na programe gellato.
- Bryndzovú zmrzlinu pripravíme vyšľahaním smotany, pridaním kondenzovaného mlieka a rozšľahanej bryndze. Rovnako pripravujeme v zmrzlinovači na programe gellato.
- Keď je zmrzlina pripravená dáme do misky, ktorej vrchný priemer sedí s veľkosťou korpusu a naplníme vrstvami zmrzliny v poradí na dno čučoriedka, bryndza.
- Pečená Aljaška je spojená so zapečeným bielkovým snehom, ktorý pripravíme šľahaním bielkov nie do tuhej špičky, do ktorých prilejeme cukrový rozvar o teplote 118 stupňov. Sneh je lesklý a túhy. Časť snehu zafarbíme na čučoriedkovú farbu.
- Tortu finalizujeme nasledovne: na korpus vyklopíme vrstvy zmrzliny z misky a nanesieme ozdobnou špičkou sneh. Pomocou ručnej pištole opálime a podávame. Netreba sa báť, snehová pokrývka zmrzlinu ochráni pred teplom z pištole.