Orieškové tiramisu od Tomáša
2 hod.
Popis
Ingrediencie
Orechové piškóty
- 4 vajcia
- 100 g kryštálového cukru
- 120 g krupicovej múky
- 50 g vlašských orechov
Krém
- 250 g mascarpone
- 125 g jemného tvarohu
- 2 PL práškového cukru
- 1 ks vanilkového cukru
- 250 ml šľahačky 33%
Ďalšie suroviny
- 0,5 dl orechového likéru
- 50 g nasekaných vlašských orechov
- 2 PL kávy
- 2 PL kakaa
- 100 g čokolády
- Orechy na ozdobu
- Lístky mäty
Postup
- Sirup - na začiatok si uvaríme kávu. Po vychladnutí do nej pridáme orechový likér.
- Orechové piškóty - žĺtky vymiešame s polovicou cukru. Druhú polovicu vyšľaháme s bielkami na tuhý sneh, ktorý pridáme s múkou a nasekanými orechmi k žĺtkom a zľahka premiešame. Cesto dáme do vrecka, na plech položíme papier na pečenie a striekame piškóty. Posypeme ich posekanými orechmi a upečieme v rúre na 170 stupňov asi 10 minút.
- Krém - mascarpone dáme do misky a pridáme 2 PL cukru, vanilkový cukor a tvaroh, všetko poriadne prešľaháme. Postupne pridávame šľahačku a miešame, kým sa vytvorí jemná zmes.
- Vrstvenie - piškótu namočíme do kávovej zmesi a naukladáme na spodok pohárikov. Krém si dáme do plniaceho vrecka a striekame do pohárikov. Nasekané orechy nasypeme na krém, piškóty namočíme do kávy a ukladáme a celý proces ešte raz opakujeme. Ako posledný dáme krém. 2 PL kakaa a nasekané orechy zamiešame dokopy a posypeme na vrch.
- Čokoládová ozdoba - čokoládu si roztopíme vo vodnom kúpeli. Premiešame a necháme vychladnúť. Pripravíme si papier na pečenie a naň si pomocou lyžičky dáme čokoládu, dvihneme papier, aby nám čokoláda trošku stiekla. Papier s čokoládou stočíme do rúrky a dáme chladiť do chladničky.
- Na záver ozdobíme tiramisu orechom, lístkom čerstvej maty a čokoládovej ozdoby.
Orechové piškóty
- 4 vajcia
- 100 g kryštálového cukru
- 120 g krupicovej múky
- 50 g vlašských orechov
Krém
- 250 g mascarpone
- 125 g jemného tvarohu
- 2 PL práškového cukru
- 1 ks vanilkového cukru
- 250 ml šľahačky 33%
Ďalšie suroviny
- 0,5 dl orechového likéru
- 50 g nasekaných vlašských orechov
- 2 PL kávy
- 2 PL kakaa
- 100 g čokolády
- Orechy na ozdobu
- Lístky mäty
- Sirup - na začiatok si uvaríme kávu. Po vychladnutí do nej pridáme orechový likér.
- Orechové piškóty - žĺtky vymiešame s polovicou cukru. Druhú polovicu vyšľaháme s bielkami na tuhý sneh, ktorý pridáme s múkou a nasekanými orechmi k žĺtkom a zľahka premiešame. Cesto dáme do vrecka, na plech položíme papier na pečenie a striekame piškóty. Posypeme ich posekanými orechmi a upečieme v rúre na 170 stupňov asi 10 minút.
- Krém - mascarpone dáme do misky a pridáme 2 PL cukru, vanilkový cukor a tvaroh, všetko poriadne prešľaháme. Postupne pridávame šľahačku a miešame, kým sa vytvorí jemná zmes.
- Vrstvenie - piškótu namočíme do kávovej zmesi a naukladáme na spodok pohárikov. Krém si dáme do plniaceho vrecka a striekame do pohárikov. Nasekané orechy nasypeme na krém, piškóty namočíme do kávy a ukladáme a celý proces ešte raz opakujeme. Ako posledný dáme krém. 2 PL kakaa a nasekané orechy zamiešame dokopy a posypeme na vrch.
- Čokoládová ozdoba - čokoládu si roztopíme vo vodnom kúpeli. Premiešame a necháme vychladnúť. Pripravíme si papier na pečenie a naň si pomocou lyžičky dáme čokoládu, dvihneme papier, aby nám čokoláda trošku stiekla. Papier s čokoládou stočíme do rúrky a dáme chladiť do chladničky.
- Na záver ozdobíme tiramisu orechom, lístkom čerstvej maty a čokoládovej ozdoby.