Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Orieškové tiramisu od Tomáša

Orieškové tiramisu od Tomáša

Popis

Ingrediencie

Orechové piškóty
  • 4 vajcia
  • 100 g kryštálového cukru
  • 120 g krupicovej múky
  • 50 g vlašských orechov
Krém
  • 250 g mascarpone
  • 125 g jemného tvarohu
  • 2 PL práškového cukru
  • 1 ks vanilkového cukru
  • 250 ml šľahačky 33%
Ďalšie suroviny
  • 0,5 dl orechového likéru
  • 50 g nasekaných vlašských orechov
  • 2 PL kávy
  • 2 PL kakaa
  • 100 g čokolády
  • Orechy na ozdobu
  • Lístky mäty

Postup

  1. Sirup - na začiatok si uvaríme kávu. Po vychladnutí do nej pridáme orechový likér.
  2. Orechové piškóty - žĺtky vymiešame s polovicou cukru. Druhú polovicu vyšľaháme s bielkami na tuhý sneh, ktorý pridáme s múkou a nasekanými orechmi k žĺtkom a zľahka premiešame. Cesto dáme do vrecka, na plech položíme papier na pečenie a striekame piškóty. Posypeme ich posekanými orechmi a upečieme v rúre na 170 stupňov asi 10 minút.
  3. Krém - mascarpone dáme do misky a pridáme 2 PL cukru, vanilkový cukor a tvaroh, všetko poriadne prešľaháme. Postupne pridávame šľahačku a miešame, kým sa vytvorí jemná zmes.
  4. Vrstvenie - piškótu namočíme do kávovej zmesi a naukladáme na spodok pohárikov. Krém si dáme do plniaceho vrecka a striekame do pohárikov. Nasekané orechy nasypeme na krém, piškóty namočíme do kávy a ukladáme a celý proces ešte raz opakujeme. Ako posledný dáme krém. 2 PL kakaa a nasekané orechy zamiešame dokopy a posypeme na vrch.
  5. Čokoládová ozdoba - čokoládu si roztopíme vo vodnom kúpeli. Premiešame a necháme vychladnúť. Pripravíme si papier na pečenie a naň si pomocou lyžičky dáme čokoládu, dvihneme papier, aby nám čokoláda trošku stiekla. Papier s čokoládou stočíme do rúrky a dáme chladiť do chladničky.
  6. Na záver ozdobíme tiramisu orechom, lístkom čerstvej maty a čokoládovej ozdoby.
Orechové piškóty
  • 4 vajcia
  • 100 g kryštálového cukru
  • 120 g krupicovej múky
  • 50 g vlašských orechov
Krém
  • 250 g mascarpone
  • 125 g jemného tvarohu
  • 2 PL práškového cukru
  • 1 ks vanilkového cukru
  • 250 ml šľahačky 33%
Ďalšie suroviny
  • 0,5 dl orechového likéru
  • 50 g nasekaných vlašských orechov
  • 2 PL kávy
  • 2 PL kakaa
  • 100 g čokolády
  • Orechy na ozdobu
  • Lístky mäty
  1. Sirup - na začiatok si uvaríme kávu. Po vychladnutí do nej pridáme orechový likér.
  2. Orechové piškóty - žĺtky vymiešame s polovicou cukru. Druhú polovicu vyšľaháme s bielkami na tuhý sneh, ktorý pridáme s múkou a nasekanými orechmi k žĺtkom a zľahka premiešame. Cesto dáme do vrecka, na plech položíme papier na pečenie a striekame piškóty. Posypeme ich posekanými orechmi a upečieme v rúre na 170 stupňov asi 10 minút.
  3. Krém - mascarpone dáme do misky a pridáme 2 PL cukru, vanilkový cukor a tvaroh, všetko poriadne prešľaháme. Postupne pridávame šľahačku a miešame, kým sa vytvorí jemná zmes.
  4. Vrstvenie - piškótu namočíme do kávovej zmesi a naukladáme na spodok pohárikov. Krém si dáme do plniaceho vrecka a striekame do pohárikov. Nasekané orechy nasypeme na krém, piškóty namočíme do kávy a ukladáme a celý proces ešte raz opakujeme. Ako posledný dáme krém. 2 PL kakaa a nasekané orechy zamiešame dokopy a posypeme na vrch.
  5. Čokoládová ozdoba - čokoládu si roztopíme vo vodnom kúpeli. Premiešame a necháme vychladnúť. Pripravíme si papier na pečenie a naň si pomocou lyžičky dáme čokoládu, dvihneme papier, aby nám čokoláda trošku stiekla. Papier s čokoládou stočíme do rúrky a dáme chladiť do chladničky.
  6. Na záver ozdobíme tiramisu orechom, lístkom čerstvej maty a čokoládovej ozdoby.