Pečena Aljaska
2,5 hod.
Popis
Ingrediencie
Blondie
- 128 g bielej čokolády + 100 g na posyp
- 2 vajcia
- 42 g kryštálového cukru
- 70 g hladkej múky
- 58 g masla
- Štipka soli
- 20 g sladkého kondenzovaného mlieka
- 40 g mandľových plátkov
- Likér
Pistáciova zmrzlina
- 2 žĺtky
- 80 g mlieka
- 75 g kryštálového cukru
- 250 g 33% smotany na šlahanie
- 80 g pistáciovej pasty
Jahodova zmrzlina
- 250 g jahôd
- 55 g kryštalového cukru
- 50 ml vody
- 38 g glukózy
- 4 g kukuričného škrobu
- 50 g 33% smotany na šlahanie
- Lístky bazalky
Meringue
- 2 bielky
- 140 g kryštálového cukru
- 50 g vody
Želé
- 380 ml hroznového džúsu
- 8 - 10 g agar - agaru
- 500 g kryštálového cukru
- Čerstvý zázvor
Postup
- Korpus - roztopíme bielu čokoládu a maslo. V miske mixéra vyšľaháme vajcia, soľ a cukor. Pridáme rozpustenú čokoládu, dobre premiešame. Na záver pridáme múku, soľ a likér (aký?). Znova dobre premiešame, nalejeme do pripravenej formy s priemerom 20 cm. Posypeme bielou čokoládou a lupienkami mandlí. Pečieme vo vyhriatej rúre 20 minút pri teplote 180 stupňov. Po upečení necháme vychladnúť.
- Pistáciová zmrzlina - do hrnca nalejeme polovicu mlieka a pridáme vanilkový lusk, položíme na sporák, do druhej polovice pridáme žĺtky a cukor, dobre pomiešame. Hneď, ako sa mlieko zohreje, odstránime vanilku a vlejeme do vaječnej zmesi. Vrátime na sporák a varíme do zhustnutia, maximálne však do 80 stupňov. Ochlaďte a pridajte do šľahačky. Preložíme do zmrzlinovača.
- Jahodova zmrzlina - nalejeme vodu do panvice, pridáme cukor, škrob a glukózu, varíme 2 minúty. Pridáme lístky bazalky a necháme vychladnúť. Jahody umyjeme a rozmxujeme. Sirup precedíme cez sitko, pridáme k jahodám. Potom vyšľaháme vychladnutú šlahačku a tiež pridáme k jahodám. Preložíme do zmrzlinovača.
- Želé - do hrnca nalejeme džus, pridáme cukor a agar agar, varíme 7 minut. Pridáme modrú farbu.
- Meringue - do misky mixéra nalejeme bielky – šľaháme. Medzitým dáme variť sirup - nalejeme vodu do hrnca, pridáme cukor a varíme do teploty 118 stupňov. Nalejeme tenkým prúdom do bielkov a šľahame, kým nevychladnú.
- Z upečeného piškótového cesta vykrojíme 18 cm kruh, na ktorý dáme pistaciovú zmrzlinu, potom jahodovu . Navrchu prikryjeme bielkami a oflambujeme ich. Okolo nalejeme žele.
Blondie
- 128 g bielej čokolády + 100 g na posyp
- 2 vajcia
- 42 g kryštálového cukru
- 70 g hladkej múky
- 58 g masla
- Štipka soli
- 20 g sladkého kondenzovaného mlieka
- 40 g mandľových plátkov
- Likér
Pistáciova zmrzlina
- 2 žĺtky
- 80 g mlieka
- 75 g kryštálového cukru
- 250 g 33% smotany na šlahanie
- 80 g pistáciovej pasty
Jahodova zmrzlina
- 250 g jahôd
- 55 g kryštalového cukru
- 50 ml vody
- 38 g glukózy
- 4 g kukuričného škrobu
- 50 g 33% smotany na šlahanie
- Lístky bazalky
Meringue
- 2 bielky
- 140 g kryštálového cukru
- 50 g vody
Želé
- 380 ml hroznového džúsu
- 8 - 10 g agar - agaru
- 500 g kryštálového cukru
- Čerstvý zázvor
- Korpus - roztopíme bielu čokoládu a maslo. V miske mixéra vyšľaháme vajcia, soľ a cukor. Pridáme rozpustenú čokoládu, dobre premiešame. Na záver pridáme múku, soľ a likér (aký?). Znova dobre premiešame, nalejeme do pripravenej formy s priemerom 20 cm. Posypeme bielou čokoládou a lupienkami mandlí. Pečieme vo vyhriatej rúre 20 minút pri teplote 180 stupňov. Po upečení necháme vychladnúť.
- Pistáciová zmrzlina - do hrnca nalejeme polovicu mlieka a pridáme vanilkový lusk, položíme na sporák, do druhej polovice pridáme žĺtky a cukor, dobre pomiešame. Hneď, ako sa mlieko zohreje, odstránime vanilku a vlejeme do vaječnej zmesi. Vrátime na sporák a varíme do zhustnutia, maximálne však do 80 stupňov. Ochlaďte a pridajte do šľahačky. Preložíme do zmrzlinovača.
- Jahodova zmrzlina - nalejeme vodu do panvice, pridáme cukor, škrob a glukózu, varíme 2 minúty. Pridáme lístky bazalky a necháme vychladnúť. Jahody umyjeme a rozmxujeme. Sirup precedíme cez sitko, pridáme k jahodám. Potom vyšľaháme vychladnutú šlahačku a tiež pridáme k jahodám. Preložíme do zmrzlinovača.
- Želé - do hrnca nalejeme džus, pridáme cukor a agar agar, varíme 7 minut. Pridáme modrú farbu.
- Meringue - do misky mixéra nalejeme bielky – šľaháme. Medzitým dáme variť sirup - nalejeme vodu do hrnca, pridáme cukor a varíme do teploty 118 stupňov. Nalejeme tenkým prúdom do bielkov a šľahame, kým nevychladnú.
- Z upečeného piškótového cesta vykrojíme 18 cm kruh, na ktorý dáme pistaciovú zmrzlinu, potom jahodovu . Navrchu prikryjeme bielkami a oflambujeme ich. Okolo nalejeme žele.