Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Pečená aljaška s rozmarínovo pekanovou zmrzlinou a marhuľovým sorbetom

Pečená aljaška s rozmarínovo pekanovou zmrzlinou a marhuľovým sorbetom

Popis

Ingrediencie

Korpus
  • 4 vajcia
  • 100 g kryštálového cukru
  • 80 g hladkej múky
  • 25 g kakaa
  • 20 g mandľovej múky
Rozmarínovo – pekanová zmrzlina
  • 1 šálka masla
  • 1 a ½ šálky mlieka
  • čerstvý rozmarín
  • 165 g hnedý cukor
  • 6 žĺtkov
  • 1 ČL soľ
  • 1 ČL vločkovej morskej soli
  • 2 šálky 40 % šľahačkovej smotany deluxe
  • 1 ČL vanilkovej pasty
  • 1 šálka opečených pekanových orechov
Marhuľový sorbet
  • 500 g pyré z marhulí
  • 130 g kryštálového cukru
  • 1 PL vanilkovej pasty
Taliansky meringue
  • 5 bielkov
  • 300 g kryštálového cukru
  • 100 g vody

Postup

  1. Rozmarínovo-pekanová zmrzlina - maslo spustíme v hrnci až dohneda. V inej panvici zohrejeme mlieko a vetvičku rozmarínu, necháme 5 minút lúhovať. Kým je mlieko teplé, nie horúce, zamiešame hnedý cukor, kým sa nerozpustí. Keď je maslo vychladnuté, zašľaháme žĺtky a intenzívne šľaháme, kým sa nespoja. Nalejeme vaječnú zmes do panvice s mliekom a cukrom a dáme na nízky oheň. Gumenou stierkou neustále miešame a stierame dno natoľko, aby pokrylo zadnú stenu stierky. Odstránime z ohňa a prefiltrujeme cez sito, aby sa odstránili hrudky. Prišľaháme hustú smotanu a vanilku, prikryjeme a necháme vychladnúť, až kým nebude veľmi studená – potom dáme do zmrzlinovača. V miske si zmiešame nasekaný rozmarín, vločkovú morskú soľ a opečené pekanové orechy. Minútu pred koncom nasypeme do zmrzliny a premiešame.
  2. Marhuľový sorbet - pyré zmiešame s cukrom a vanilkou a dáme do zmrzlinovača na sorbetový program.
  3. Taliansky meringue - cukor rozvaríme vo vode na teplotu 118 stupňov. Bielky našľaháme a pomaly do nich vmiešame cukrový rozvar. Mal by tiecť pomaly po stene misky (nie po metličke). Zvýšime rýchlosť a šľaháme približne 5 minút.
  4. Korpus - rúru si vyhrejeme na 180 stupňov. Bielky vyšľaháme s 2/3 cukru do pevného snehu. Žĺtky vyšľaháme so zvyšnou 1/3 cukru do peny. Obe hmoty spojíme, pridáme preosiatu múku s kakaom, mandľovou múkou. Cesto pečieme na 220 stupňov 8 minút. Z kakaového plátu si vykrojíme kruh o priemere misky 20 cm, ktoré bude tvoriť dno dezertu. Misku vyložíme fóliou a kúskami kakaového plátu. Naplníme marhuľovou zmrzlinou a do stredu čokoládovú zmrzlinu. Uzavrieme piškótovým plátom a dáme mraziť
Korpus
  • 4 vajcia
  • 100 g kryštálového cukru
  • 80 g hladkej múky
  • 25 g kakaa
  • 20 g mandľovej múky
Rozmarínovo – pekanová zmrzlina
  • 1 šálka masla
  • 1 a ½ šálky mlieka
  • čerstvý rozmarín
  • 165 g hnedý cukor
  • 6 žĺtkov
  • 1 ČL soľ
  • 1 ČL vločkovej morskej soli
  • 2 šálky 40 % šľahačkovej smotany deluxe
  • 1 ČL vanilkovej pasty
  • 1 šálka opečených pekanových orechov
Marhuľový sorbet
  • 500 g pyré z marhulí
  • 130 g kryštálového cukru
  • 1 PL vanilkovej pasty
Taliansky meringue
  • 5 bielkov
  • 300 g kryštálového cukru
  • 100 g vody
  1. Rozmarínovo-pekanová zmrzlina - maslo spustíme v hrnci až dohneda. V inej panvici zohrejeme mlieko a vetvičku rozmarínu, necháme 5 minút lúhovať. Kým je mlieko teplé, nie horúce, zamiešame hnedý cukor, kým sa nerozpustí. Keď je maslo vychladnuté, zašľaháme žĺtky a intenzívne šľaháme, kým sa nespoja. Nalejeme vaječnú zmes do panvice s mliekom a cukrom a dáme na nízky oheň. Gumenou stierkou neustále miešame a stierame dno natoľko, aby pokrylo zadnú stenu stierky. Odstránime z ohňa a prefiltrujeme cez sito, aby sa odstránili hrudky. Prišľaháme hustú smotanu a vanilku, prikryjeme a necháme vychladnúť, až kým nebude veľmi studená – potom dáme do zmrzlinovača. V miske si zmiešame nasekaný rozmarín, vločkovú morskú soľ a opečené pekanové orechy. Minútu pred koncom nasypeme do zmrzliny a premiešame.
  2. Marhuľový sorbet - pyré zmiešame s cukrom a vanilkou a dáme do zmrzlinovača na sorbetový program.
  3. Taliansky meringue - cukor rozvaríme vo vode na teplotu 118 stupňov. Bielky našľaháme a pomaly do nich vmiešame cukrový rozvar. Mal by tiecť pomaly po stene misky (nie po metličke). Zvýšime rýchlosť a šľaháme približne 5 minút.
  4. Korpus - rúru si vyhrejeme na 180 stupňov. Bielky vyšľaháme s 2/3 cukru do pevného snehu. Žĺtky vyšľaháme so zvyšnou 1/3 cukru do peny. Obe hmoty spojíme, pridáme preosiatu múku s kakaom, mandľovou múkou. Cesto pečieme na 220 stupňov 8 minút. Z kakaového plátu si vykrojíme kruh o priemere misky 20 cm, ktoré bude tvoriť dno dezertu. Misku vyložíme fóliou a kúskami kakaového plátu. Naplníme marhuľovou zmrzlinou a do stredu čokoládovú zmrzlinu. Uzavrieme piškótovým plátom a dáme mraziť