Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Pepermintové tiramisu od Ďoďa

Pepermintové tiramisu od Ďoďa

Popis

Ingrediencie

Piškóty
  • 35 g práškového cukru
  • 3 žĺtky
  • 3 bielky
  • 60 g hladkej múky
Sirup zo zeleného čaju
  • 80 g vody
  • 105 g cukru
  • 3 PL zeleného čaju
Mascarpone
  • 2 žĺtky
  • 2 bielky
  • 500 g mascarpone
  • 250 ml smotany
  • Štipka soli
  • 80 g práškového cukru
  • Sirup zo zeleného čaju
Na namočenie piškóty
  • 150 ml mätového čaju (hrsť čerstvej mäty)
  • 50 ml pepermintového likéru 28 %
Malinové pyré
  • 600 g malín
  • 225 g kryštálového cukru
  • Agar
Jedlý koral
  • 25 ml vody
  • 30 ml slnečnicového oleja
  • 5 g hladkej múky
  • Soľ
  • Červená farba
Zdobenie
  • 300 g malín
  • Mäta
  • Matcha powder

Postup

  1. Príprava piškót je pomerne jednoduchá. Žĺtky vyšľaháme s 20 g práškového cukru a neskôr pridáme aj 15 g múky. Rovnako v osobitnej miske šľaháme bielka so zvyšným cukrom. Keď vyšľaháme tuhý sneh pridáme a už len ručne zamiešame vyšľahané žĺtka a zvyšnú múku. Pomocou ozdobnej špičky vytvárame piškóty v tvare kruhov podľa veľkosti pohárov, v ktorých budeme podávať zelené tiramisu. V našom prípade tvoria tiramisu dve poschodia piškóty. Pečieme 10 – 15 minút pri teplote 175 stupňov.
  2. Príprava malinového pyré. Maliny spolu s cukrom na miernom ohni privedieme do varu. Povaríme, a potom zmes prepasírujeme cez sitko. Do malinového pyré, v ktorom už nie sú kôstky, podľa hustoty pridávame agar.
  3. Sirup zo zeleného čaju pripravíme tak, že vodu s cukrom a zeleným čajom necháme povariť asi 5 minút a rovnako necháme vylúhovať zelený čaj asi 10 minút. Neskôr scedíme.
  4. Tekutinu, v ktorej budeme macerovať piškóty dostaneme zmiešaním uvareného mätového čaju a pepermintového likéru. Pozor – máčať len vo vychladnutom maceráte, aby sme neprekladali teplé piškóty studeným krémom.
  5. Mascarpone krém pripravíme nasledovne. V prvom rade vyšľaháme žĺtky s horúcim rozvarom (cukor + 2 PL vody). Takto sa vyvarujeme strachu z konzumácie surových žĺtkov. Rovnako si v inej miske si vyšľaháme mascarpone so šľahačkou, pričom pridáme aj vychladený sirup zo zeleného čaju. V ďalšej miske vyšľaháme sneh z bielkov. Tieto tri komponenty teraz spojíme a ručne premiešame, a dáme do cukrárenského vrecka na chvíľu do chladničky.
  6. Ozdobný koral, ktorý slúži ako ozdoba, je výsledkom zmiešania surovín, ktoré vylejeme na rozohriatu panvicu a necháme pôsobiť asi 3 minúty, pokiaľ sa nevytvorí pevná štruktúra pripomínajúca koral. Po upečení koral umiestnime na kuchynskú servítku, aby vysala prebytočný olej.
  7. Vrstvenie -  mascarpone krém, piškóta namočená do pepermintového macerátu, krém, malinové pyré s malinami, mascarpone, piškóta, mascarpone. Navrchu pomocou stierky urobíme vlnovky, ktoré zaprášime s matcha powder. Ozdobíme malinami, mätou a koralom.
Piškóty
  • 35 g práškového cukru
  • 3 žĺtky
  • 3 bielky
  • 60 g hladkej múky
Sirup zo zeleného čaju
  • 80 g vody
  • 105 g cukru
  • 3 PL zeleného čaju
Mascarpone
  • 2 žĺtky
  • 2 bielky
  • 500 g mascarpone
  • 250 ml smotany
  • Štipka soli
  • 80 g práškového cukru
  • Sirup zo zeleného čaju
Na namočenie piškóty
  • 150 ml mätového čaju (hrsť čerstvej mäty)
  • 50 ml pepermintového likéru 28 %
Malinové pyré
  • 600 g malín
  • 225 g kryštálového cukru
  • Agar
Jedlý koral
  • 25 ml vody
  • 30 ml slnečnicového oleja
  • 5 g hladkej múky
  • Soľ
  • Červená farba
Zdobenie
  • 300 g malín
  • Mäta
  • Matcha powder
  1. Príprava piškót je pomerne jednoduchá. Žĺtky vyšľaháme s 20 g práškového cukru a neskôr pridáme aj 15 g múky. Rovnako v osobitnej miske šľaháme bielka so zvyšným cukrom. Keď vyšľaháme tuhý sneh pridáme a už len ručne zamiešame vyšľahané žĺtka a zvyšnú múku. Pomocou ozdobnej špičky vytvárame piškóty v tvare kruhov podľa veľkosti pohárov, v ktorých budeme podávať zelené tiramisu. V našom prípade tvoria tiramisu dve poschodia piškóty. Pečieme 10 – 15 minút pri teplote 175 stupňov.
  2. Príprava malinového pyré. Maliny spolu s cukrom na miernom ohni privedieme do varu. Povaríme, a potom zmes prepasírujeme cez sitko. Do malinového pyré, v ktorom už nie sú kôstky, podľa hustoty pridávame agar.
  3. Sirup zo zeleného čaju pripravíme tak, že vodu s cukrom a zeleným čajom necháme povariť asi 5 minút a rovnako necháme vylúhovať zelený čaj asi 10 minút. Neskôr scedíme.
  4. Tekutinu, v ktorej budeme macerovať piškóty dostaneme zmiešaním uvareného mätového čaju a pepermintového likéru. Pozor – máčať len vo vychladnutom maceráte, aby sme neprekladali teplé piškóty studeným krémom.
  5. Mascarpone krém pripravíme nasledovne. V prvom rade vyšľaháme žĺtky s horúcim rozvarom (cukor + 2 PL vody). Takto sa vyvarujeme strachu z konzumácie surových žĺtkov. Rovnako si v inej miske si vyšľaháme mascarpone so šľahačkou, pričom pridáme aj vychladený sirup zo zeleného čaju. V ďalšej miske vyšľaháme sneh z bielkov. Tieto tri komponenty teraz spojíme a ručne premiešame, a dáme do cukrárenského vrecka na chvíľu do chladničky.
  6. Ozdobný koral, ktorý slúži ako ozdoba, je výsledkom zmiešania surovín, ktoré vylejeme na rozohriatu panvicu a necháme pôsobiť asi 3 minúty, pokiaľ sa nevytvorí pevná štruktúra pripomínajúca koral. Po upečení koral umiestnime na kuchynskú servítku, aby vysala prebytočný olej.
  7. Vrstvenie -  mascarpone krém, piškóta namočená do pepermintového macerátu, krém, malinové pyré s malinami, mascarpone, piškóta, mascarpone. Navrchu pomocou stierky urobíme vlnovky, ktoré zaprášime s matcha powder. Ozdobíme malinami, mätou a koralom.