Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Pomarančový obláčik

Pomarančový obláčik

Popis

Ingrediencie

Puding
  • 1 žĺtok
  • 150 g kryštálového cukru
  • 2 g želatíny
  • 15 g pomarančového džúsu
  • 30 g smotany na šľahanie 33%
  • 80 ml pomarančového džúsu
  • 5 g kandizovaného pomaranča
Korpus
  • 3 vajcia
  • 70 g kryštálového cukru
  • 5 g pomarančovej kôry
  • 95 g hladkej múky
  • 20 g masla
Mousse
  • 4 g želatíny
  • 20 ml vody
  • 150 g čokolády 60%
  • 120 g smotany na šľahanie 33%
  • 160 g smotany na šľahanie 40 %
Poleva
  • 10 g želatíny
  • 60 ml vody
  • 175 g bielej čokolády
  • 150 g kryštálového cukru
  • 80 ml vody
  • 100 g sladkého kondenzovaného mlieka
  • Potravinárske farby(biela, zelená, oranžová)

Postup

  1. Puding - žĺtok a cukor vymiešame do peny. Smotanu a džús dáme zovrieť a prilejeme žltkovú zmes. Spolu prevaríme. Pridáme želatinu namočenú v džúse, kde napučí cca do 10 minút. Vlejeme do formy a na koniec vhodíme kandizovaný pomaranč. Necháme stuhnúť.
  2. Cesto - vajcia s cukrom miešame nad parou do hustej peny. Pridáme kôru, múku maslo, premiešame a dáme na plech piecť pri teplote 180 stupňov 8 až 10 minút. Po upečení necháme vychladnúť.
  3. Mousse - čokoládu a 33% šľahačku zohrejeme nad parou, pridáme želatínu a zamiešame. Vyšľaháme si 40% šľahačku a primiešame k zmesi.
  4. Čokoládovú zmes dáme do vrecka a začneme plniť polgule o priemere 8 cm. Zmes dáme do polovice a vtlačíme pomarančovú polguľu. Prekryjeme čokoládovou zmesou, ale nie do vrchu, tam ide vykrojený kruh z cesta. Dáme vychladiť do chladničky.
  5. Poleva - cukor, vodu a mlieko prevaríme a pridáme napučanú želatínu. Premiešame a zalejeme čokoládu. Zmes si prifarbíme bielou farbou a následne farbou, akú chceme mať. Prelejeme naše polgule a po okrajoch dáme nastrúhanú čokoládu. Dáme schladiť do chladničky na cca hodinu a môžeme podávať.
Puding
  • 1 žĺtok
  • 150 g kryštálového cukru
  • 2 g želatíny
  • 15 g pomarančového džúsu
  • 30 g smotany na šľahanie 33%
  • 80 ml pomarančového džúsu
  • 5 g kandizovaného pomaranča
Korpus
  • 3 vajcia
  • 70 g kryštálového cukru
  • 5 g pomarančovej kôry
  • 95 g hladkej múky
  • 20 g masla
Mousse
  • 4 g želatíny
  • 20 ml vody
  • 150 g čokolády 60%
  • 120 g smotany na šľahanie 33%
  • 160 g smotany na šľahanie 40 %
Poleva
  • 10 g želatíny
  • 60 ml vody
  • 175 g bielej čokolády
  • 150 g kryštálového cukru
  • 80 ml vody
  • 100 g sladkého kondenzovaného mlieka
  • Potravinárske farby(biela, zelená, oranžová)
  1. Puding - žĺtok a cukor vymiešame do peny. Smotanu a džús dáme zovrieť a prilejeme žltkovú zmes. Spolu prevaríme. Pridáme želatinu namočenú v džúse, kde napučí cca do 10 minút. Vlejeme do formy a na koniec vhodíme kandizovaný pomaranč. Necháme stuhnúť.
  2. Cesto - vajcia s cukrom miešame nad parou do hustej peny. Pridáme kôru, múku maslo, premiešame a dáme na plech piecť pri teplote 180 stupňov 8 až 10 minút. Po upečení necháme vychladnúť.
  3. Mousse - čokoládu a 33% šľahačku zohrejeme nad parou, pridáme želatínu a zamiešame. Vyšľaháme si 40% šľahačku a primiešame k zmesi.
  4. Čokoládovú zmes dáme do vrecka a začneme plniť polgule o priemere 8 cm. Zmes dáme do polovice a vtlačíme pomarančovú polguľu. Prekryjeme čokoládovou zmesou, ale nie do vrchu, tam ide vykrojený kruh z cesta. Dáme vychladiť do chladničky.
  5. Poleva - cukor, vodu a mlieko prevaríme a pridáme napučanú želatínu. Premiešame a zalejeme čokoládu. Zmes si prifarbíme bielou farbou a následne farbou, akú chceme mať. Prelejeme naše polgule a po okrajoch dáme nastrúhanú čokoládu. Dáme schladiť do chladničky na cca hodinu a môžeme podávať.