Pomarančový obláčik
2,5 hod.
Popis
Ingrediencie
Puding
- 1 žĺtok
- 150 g kryštálového cukru
- 2 g želatíny
- 15 g pomarančového džúsu
- 30 g smotany na šľahanie 33%
- 80 ml pomarančového džúsu
- 5 g kandizovaného pomaranča
Korpus
- 3 vajcia
- 70 g kryštálového cukru
- 5 g pomarančovej kôry
- 95 g hladkej múky
- 20 g masla
Mousse
- 4 g želatíny
- 20 ml vody
- 150 g čokolády 60%
- 120 g smotany na šľahanie 33%
- 160 g smotany na šľahanie 40 %
Poleva
- 10 g želatíny
- 60 ml vody
- 175 g bielej čokolády
- 150 g kryštálového cukru
- 80 ml vody
- 100 g sladkého kondenzovaného mlieka
- Potravinárske farby(biela, zelená, oranžová)
Postup
- Puding - žĺtok a cukor vymiešame do peny. Smotanu a džús dáme zovrieť a prilejeme žltkovú zmes. Spolu prevaríme. Pridáme želatinu namočenú v džúse, kde napučí cca do 10 minút. Vlejeme do formy a na koniec vhodíme kandizovaný pomaranč. Necháme stuhnúť.
- Cesto - vajcia s cukrom miešame nad parou do hustej peny. Pridáme kôru, múku maslo, premiešame a dáme na plech piecť pri teplote 180 stupňov 8 až 10 minút. Po upečení necháme vychladnúť.
- Mousse - čokoládu a 33% šľahačku zohrejeme nad parou, pridáme želatínu a zamiešame. Vyšľaháme si 40% šľahačku a primiešame k zmesi.
- Čokoládovú zmes dáme do vrecka a začneme plniť polgule o priemere 8 cm. Zmes dáme do polovice a vtlačíme pomarančovú polguľu. Prekryjeme čokoládovou zmesou, ale nie do vrchu, tam ide vykrojený kruh z cesta. Dáme vychladiť do chladničky.
- Poleva - cukor, vodu a mlieko prevaríme a pridáme napučanú želatínu. Premiešame a zalejeme čokoládu. Zmes si prifarbíme bielou farbou a následne farbou, akú chceme mať. Prelejeme naše polgule a po okrajoch dáme nastrúhanú čokoládu. Dáme schladiť do chladničky na cca hodinu a môžeme podávať.
Puding
- 1 žĺtok
- 150 g kryštálového cukru
- 2 g želatíny
- 15 g pomarančového džúsu
- 30 g smotany na šľahanie 33%
- 80 ml pomarančového džúsu
- 5 g kandizovaného pomaranča
Korpus
- 3 vajcia
- 70 g kryštálového cukru
- 5 g pomarančovej kôry
- 95 g hladkej múky
- 20 g masla
Mousse
- 4 g želatíny
- 20 ml vody
- 150 g čokolády 60%
- 120 g smotany na šľahanie 33%
- 160 g smotany na šľahanie 40 %
Poleva
- 10 g želatíny
- 60 ml vody
- 175 g bielej čokolády
- 150 g kryštálového cukru
- 80 ml vody
- 100 g sladkého kondenzovaného mlieka
- Potravinárske farby(biela, zelená, oranžová)
- Puding - žĺtok a cukor vymiešame do peny. Smotanu a džús dáme zovrieť a prilejeme žltkovú zmes. Spolu prevaríme. Pridáme želatinu namočenú v džúse, kde napučí cca do 10 minút. Vlejeme do formy a na koniec vhodíme kandizovaný pomaranč. Necháme stuhnúť.
- Cesto - vajcia s cukrom miešame nad parou do hustej peny. Pridáme kôru, múku maslo, premiešame a dáme na plech piecť pri teplote 180 stupňov 8 až 10 minút. Po upečení necháme vychladnúť.
- Mousse - čokoládu a 33% šľahačku zohrejeme nad parou, pridáme želatínu a zamiešame. Vyšľaháme si 40% šľahačku a primiešame k zmesi.
- Čokoládovú zmes dáme do vrecka a začneme plniť polgule o priemere 8 cm. Zmes dáme do polovice a vtlačíme pomarančovú polguľu. Prekryjeme čokoládovou zmesou, ale nie do vrchu, tam ide vykrojený kruh z cesta. Dáme vychladiť do chladničky.
- Poleva - cukor, vodu a mlieko prevaríme a pridáme napučanú želatínu. Premiešame a zalejeme čokoládu. Zmes si prifarbíme bielou farbou a následne farbou, akú chceme mať. Prelejeme naše polgule a po okrajoch dáme nastrúhanú čokoládu. Dáme schladiť do chladničky na cca hodinu a môžeme podávať.