Punčový zákusok
2 hod.
Popis
Ingrediencie
Cesto
- 7 vajec (rozdelených)
- 1 čl soli
- 210 g práškový cukor
- 1 čl vanilkovej pasty
- 320 g polohrubej múky
- 70 ml horúcej vody
- 20 ml roztopeného masla
- 20 ml oleja
Sirup
- 200 g vody
- 50 g hustého malinového sirupu
- 80 g šťava z 1 bio pomaranča a citróna
- 100 g rum
- 0,5 g ružovej progel
Poleva
- 120 g cukru
- 5-7 čl pomarančovej šťavy
- 0,02 g ružovej progel
Ozdoba
- 3 g CMC prášku
- 50 ml vriacej vody
- 4 g práškového cukru
- 6 g gustinu
- ½ čl kukuričného sirupu
- biele gelové farbivo
Dokončenie
- 200 g bezjadierkový malinový džem
Postup
Cesto
Predhrejte si rúru na 180 stupňov.
Žĺtky s ½ cukru a vanilkou vyšľahajte do čo najtuhšej peny.
Postupne do nich zašľahávajte po troche, striedavo vodu, maslo a olej až kým ich neminiete.
Došľahajte do tuhej peny. Zamiešajte do nej opatrne múku.
Vyšľahajte bielka so soľou do stredného snehu. Pridajte 2/2 cukru. Pozor neprešľahať.
Sneh opatrne zamiešajte do zmesi žĺtok a múky.
Vylejte do formy 30x40 cm, vystlanej papierom na pečenie a pečte 12-15 min, ale najlepším ukazovateľom je dotyk.
Nechajte vychladnúť.
Sirup
Do teplej vody dajte sirup.
Pridajte šťavy, rum, farbu a zamiešajte.
Za tepla polievajte, kým sa korpus úplne nenapije.
Poleva
Zamiešajte sirup s cukrom, do hustejšej konzistencie.
Polejte na korpus a nechajte 10-15 min zatuhnúť.
Pokrájajte opatrne teplým nožom.
Ozdoba
CMC prášok zalejte vriacou vodou, dôsledne premiešajte a nechajte odstáť 15 minút.
Pridajte cukor a škrob, zamiešajte do hustej pasty.
Pridajte sirup a farbivo podľa výberu.
Dôkladne premiešajte a môžete použiť.
Nechajte buď vyschnúť alebo pečte na 80 stupňov cca 10-15 min podľa druhu a hrúbky šablóny alebo krajky.
Nechajte vychladnúť a nastrihajte podľa veľkosti rezu.
Odstráňte povrch z korpusu.
Po výške rozrežte na tri pásy.
Prvý pás potrite ½ džemu.
Poležte druhý pás a polejte sirupom.
Tretí pás potrite džemom a potretou stranou položte na poliaty korpus.
Zakryte fóliou, rovnomerne zaťažte a nechajte vychladnúť.
Polejte polevou, nechajte zatuhnúť.
Nakrájajte kúsky 7x3 cm.
Ozdobte.
Cesto
- 7 vajec (rozdelených)
- 1 čl soli
- 210 g práškový cukor
- 1 čl vanilkovej pasty
- 320 g polohrubej múky
- 70 ml horúcej vody
- 20 ml roztopeného masla
- 20 ml oleja
Sirup
- 200 g vody
- 50 g hustého malinového sirupu
- 80 g šťava z 1 bio pomaranča a citróna
- 100 g rum
- 0,5 g ružovej progel
Poleva
- 120 g cukru
- 5-7 čl pomarančovej šťavy
- 0,02 g ružovej progel
Ozdoba
- 3 g CMC prášku
- 50 ml vriacej vody
- 4 g práškového cukru
- 6 g gustinu
- ½ čl kukuričného sirupu
- biele gelové farbivo
Dokončenie
- 200 g bezjadierkový malinový džem
Cesto
Predhrejte si rúru na 180 stupňov.
Žĺtky s ½ cukru a vanilkou vyšľahajte do čo najtuhšej peny.
Postupne do nich zašľahávajte po troche, striedavo vodu, maslo a olej až kým ich neminiete.
Došľahajte do tuhej peny. Zamiešajte do nej opatrne múku.
Vyšľahajte bielka so soľou do stredného snehu. Pridajte 2/2 cukru. Pozor neprešľahať.
Sneh opatrne zamiešajte do zmesi žĺtok a múky.
Vylejte do formy 30x40 cm, vystlanej papierom na pečenie a pečte 12-15 min, ale najlepším ukazovateľom je dotyk.
Nechajte vychladnúť.
Sirup
Do teplej vody dajte sirup.
Pridajte šťavy, rum, farbu a zamiešajte.
Za tepla polievajte, kým sa korpus úplne nenapije.
Poleva
Zamiešajte sirup s cukrom, do hustejšej konzistencie.
Polejte na korpus a nechajte 10-15 min zatuhnúť.
Pokrájajte opatrne teplým nožom.
Ozdoba
CMC prášok zalejte vriacou vodou, dôsledne premiešajte a nechajte odstáť 15 minút.
Pridajte cukor a škrob, zamiešajte do hustej pasty.
Pridajte sirup a farbivo podľa výberu.
Dôkladne premiešajte a môžete použiť.
Nechajte buď vyschnúť alebo pečte na 80 stupňov cca 10-15 min podľa druhu a hrúbky šablóny alebo krajky.
Nechajte vychladnúť a nastrihajte podľa veľkosti rezu.
Odstráňte povrch z korpusu.
Po výške rozrežte na tri pásy.
Prvý pás potrite ½ džemu.
Poležte druhý pás a polejte sirupom.
Tretí pás potrite džemom a potretou stranou položte na poliaty korpus.
Zakryte fóliou, rovnomerne zaťažte a nechajte vychladnúť.
Polejte polevou, nechajte zatuhnúť.
Nakrájajte kúsky 7x3 cm.
Ozdobte.