Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Punčový zákusok

Punčový zákusok

Popis

Ingrediencie

Cesto
  • 7 vajec (rozdelených)
  • 1 čl soli
  • 210 g práškový cukor
  • 1 čl vanilkovej pasty
  • 320 g polohrubej múky
  • 70 ml horúcej vody
  • 20 ml roztopeného masla
  • 20 ml oleja
Sirup
  • 200 g vody
  • 50 g hustého malinového sirupu
  • 80 g šťava z 1 bio pomaranča a citróna
  • 100 g rum
  • 0,5 g ružovej progel
Poleva
  • 120 g cukru
  • 5-7 čl pomarančovej šťavy
  • 0,02 g ružovej progel
Ozdoba
  • 3 g CMC prášku
  • 50 ml vriacej vody
  • 4 g práškového cukru
  • 6 g gustinu
  • ½ čl kukuričného sirupu
  • biele gelové farbivo
Dokončenie
  • 200 g bezjadierkový malinový džem

Postup

  1. Cesto

    Predhrejte si rúru na 180 stupňov.

  2. Žĺtky s ½ cukru a vanilkou vyšľahajte do čo najtuhšej peny.

  3. Postupne do nich zašľahávajte po troche, striedavo vodu, maslo a olej až kým ich neminiete.

  4. Došľahajte do tuhej peny. Zamiešajte do nej opatrne múku.

  5. Vyšľahajte bielka so soľou do stredného snehu. Pridajte 2/2 cukru. Pozor neprešľahať.

  6. Sneh opatrne zamiešajte do zmesi žĺtok a múky.

  7. Vylejte do formy 30x40 cm, vystlanej papierom na pečenie a pečte 12-15 min, ale najlepším ukazovateľom je dotyk.

  8. Nechajte vychladnúť.

  9. Sirup

    Do teplej vody dajte sirup.

  10. Pridajte šťavy, rum, farbu a zamiešajte.

  11. Za tepla polievajte, kým sa korpus úplne nenapije.

  12. Poleva

    Zamiešajte sirup s cukrom, do hustejšej konzistencie.

  13. Polejte na korpus a nechajte 10-15 min zatuhnúť.

  14. Pokrájajte opatrne teplým nožom.

  15. Ozdoba

    CMC prášok zalejte vriacou vodou, dôsledne premiešajte a nechajte odstáť 15 minút.

  16. Pridajte cukor a škrob, zamiešajte do hustej pasty.

  17. Pridajte sirup a farbivo podľa výberu.

  18. Dôkladne premiešajte a môžete použiť.

  19. Nechajte buď vyschnúť alebo pečte na 80 stupňov cca 10-15 min podľa druhu a hrúbky šablóny alebo krajky.

  20. Nechajte vychladnúť a nastrihajte podľa veľkosti rezu.

  21. Odstráňte povrch z korpusu.

  22. Po výške rozrežte na tri pásy.

  23. Prvý pás potrite ½ džemu.

  24. Poležte druhý pás a polejte sirupom.

  25. Tretí pás potrite džemom a potretou stranou položte na poliaty korpus.

  26. Zakryte fóliou, rovnomerne zaťažte a nechajte vychladnúť.

  27. Polejte polevou, nechajte zatuhnúť.

  28. Nakrájajte kúsky 7x3 cm.

  29. Ozdobte.

Cesto
  • 7 vajec (rozdelených)
  • 1 čl soli
  • 210 g práškový cukor
  • 1 čl vanilkovej pasty
  • 320 g polohrubej múky
  • 70 ml horúcej vody
  • 20 ml roztopeného masla
  • 20 ml oleja
Sirup
  • 200 g vody
  • 50 g hustého malinového sirupu
  • 80 g šťava z 1 bio pomaranča a citróna
  • 100 g rum
  • 0,5 g ružovej progel
Poleva
  • 120 g cukru
  • 5-7 čl pomarančovej šťavy
  • 0,02 g ružovej progel
Ozdoba
  • 3 g CMC prášku
  • 50 ml vriacej vody
  • 4 g práškového cukru
  • 6 g gustinu
  • ½ čl kukuričného sirupu
  • biele gelové farbivo
Dokončenie
  • 200 g bezjadierkový malinový džem
  1. Cesto

    Predhrejte si rúru na 180 stupňov.

  2. Žĺtky s ½ cukru a vanilkou vyšľahajte do čo najtuhšej peny.

  3. Postupne do nich zašľahávajte po troche, striedavo vodu, maslo a olej až kým ich neminiete.

  4. Došľahajte do tuhej peny. Zamiešajte do nej opatrne múku.

  5. Vyšľahajte bielka so soľou do stredného snehu. Pridajte 2/2 cukru. Pozor neprešľahať.

  6. Sneh opatrne zamiešajte do zmesi žĺtok a múky.

  7. Vylejte do formy 30x40 cm, vystlanej papierom na pečenie a pečte 12-15 min, ale najlepším ukazovateľom je dotyk.

  8. Nechajte vychladnúť.

  9. Sirup

    Do teplej vody dajte sirup.

  10. Pridajte šťavy, rum, farbu a zamiešajte.

  11. Za tepla polievajte, kým sa korpus úplne nenapije.

  12. Poleva

    Zamiešajte sirup s cukrom, do hustejšej konzistencie.

  13. Polejte na korpus a nechajte 10-15 min zatuhnúť.

  14. Pokrájajte opatrne teplým nožom.

  15. Ozdoba

    CMC prášok zalejte vriacou vodou, dôsledne premiešajte a nechajte odstáť 15 minút.

  16. Pridajte cukor a škrob, zamiešajte do hustej pasty.

  17. Pridajte sirup a farbivo podľa výberu.

  18. Dôkladne premiešajte a môžete použiť.

  19. Nechajte buď vyschnúť alebo pečte na 80 stupňov cca 10-15 min podľa druhu a hrúbky šablóny alebo krajky.

  20. Nechajte vychladnúť a nastrihajte podľa veľkosti rezu.

  21. Odstráňte povrch z korpusu.

  22. Po výške rozrežte na tri pásy.

  23. Prvý pás potrite ½ džemu.

  24. Poležte druhý pás a polejte sirupom.

  25. Tretí pás potrite džemom a potretou stranou položte na poliaty korpus.

  26. Zakryte fóliou, rovnomerne zaťažte a nechajte vychladnúť.

  27. Polejte polevou, nechajte zatuhnúť.

  28. Nakrájajte kúsky 7x3 cm.

  29. Ozdobte.