Rafaelo torta Peter Pan
4 hod.
Popis
Ingrediencie
Cesto
- 12 vajec
- 360 g kryštálového cukru
- 300 g hladkej múky
- 70 g kakaa
- 12 PL oleja
- Štipka soli
Krém
- 150 g kokosu
- 400 g kondenzovaného mlieka
- 400 g masla
- 400 g bielej čokolády
- 100 ml smotany na šľahanie 33%
Poleva
- 300 ml voda
- 3PL kryštálového cukru
- 1 dl mandľového sirupu
Na ozdobenie
- 1,3 kg fondánu
- Farbivo gélové (biela, modrá, fialova, čierna, zelená, hnedá, žltá, červená)
- Mandle
Postup
- Pripravíme si 2 formy s priemerom 24 cm, na dno položíme papier na pečenie. Zapneme trúbu na 150 stupňov.
- Do veľkej misy oddelíme bielka, žĺtky si dáme do malé misky bokom. Do bielkov pridáme soľ a na najvyšší stupeň šľaháme. Do snehu postupne pridávame cukor a poriadne ďalej šľaháme aspoň 5 minút.
- Po vyšľahaní, dáme šľahač na mierne otáčky a pridávame postupne žĺtky a olej na striedačku. Poriadne prešľaháme a misu si dáme bokom.
- Na záver preosejeme múku s kakaom a poriadne, ale zľahka premiešame metličkou, aby sa všetko dobre spojilo.
- Cesto rozdelíme do 2 foriem, opatrne prelievame a dáme piecť do rúry na 150 stupňov na 45 minút.
- Krém - maslo a bielu čokoládu vložíme do misky, ktorú dáme do vodného kúpeľa a necháme rozpustiť. Keď máme hmotu rozpustenú, odstavíme z vodného kúpeľa a pomalým, tenkým prúdom prilievame do kondenzovaného mlieka - stále miešame, aby sa krém nezrazil a na úplný záver pridáme kokos. Takto pripravený krém odložíme do chladničky, aby stuhol.
- Na záver do schladeného krému pridáme šľahačku a poriadne prešľaháme.
- Poleva - všetky suroviny okrem sirupu si dáme do hrnca a necháme prevariť. Odstavíme a necháme vychladnúť a na záver primiešame mandľoví sirup.
- Nasekané mandle si dáme na panvicu a jemne ich opražíme.
- Každý korpus prerežeme na dve časti. Na spodný korpus si dáme trocha polevy, pridáme krém a posypeme opraženými mandľami, prikryjeme ďalším korpusom. Takto opakujeme všetky korpusy, na záver obtrieme tortu krémom a dáme do chladničky stuhnúť.
- Na záver ak nám stuhla torta tak ju prikryjeme fondánom a ozdobíme.
Cesto
- 12 vajec
- 360 g kryštálového cukru
- 300 g hladkej múky
- 70 g kakaa
- 12 PL oleja
- Štipka soli
Krém
- 150 g kokosu
- 400 g kondenzovaného mlieka
- 400 g masla
- 400 g bielej čokolády
- 100 ml smotany na šľahanie 33%
Poleva
- 300 ml voda
- 3PL kryštálového cukru
- 1 dl mandľového sirupu
Na ozdobenie
- 1,3 kg fondánu
- Farbivo gélové (biela, modrá, fialova, čierna, zelená, hnedá, žltá, červená)
- Mandle
- Pripravíme si 2 formy s priemerom 24 cm, na dno položíme papier na pečenie. Zapneme trúbu na 150 stupňov.
- Do veľkej misy oddelíme bielka, žĺtky si dáme do malé misky bokom. Do bielkov pridáme soľ a na najvyšší stupeň šľaháme. Do snehu postupne pridávame cukor a poriadne ďalej šľaháme aspoň 5 minút.
- Po vyšľahaní, dáme šľahač na mierne otáčky a pridávame postupne žĺtky a olej na striedačku. Poriadne prešľaháme a misu si dáme bokom.
- Na záver preosejeme múku s kakaom a poriadne, ale zľahka premiešame metličkou, aby sa všetko dobre spojilo.
- Cesto rozdelíme do 2 foriem, opatrne prelievame a dáme piecť do rúry na 150 stupňov na 45 minút.
- Krém - maslo a bielu čokoládu vložíme do misky, ktorú dáme do vodného kúpeľa a necháme rozpustiť. Keď máme hmotu rozpustenú, odstavíme z vodného kúpeľa a pomalým, tenkým prúdom prilievame do kondenzovaného mlieka - stále miešame, aby sa krém nezrazil a na úplný záver pridáme kokos. Takto pripravený krém odložíme do chladničky, aby stuhol.
- Na záver do schladeného krému pridáme šľahačku a poriadne prešľaháme.
- Poleva - všetky suroviny okrem sirupu si dáme do hrnca a necháme prevariť. Odstavíme a necháme vychladnúť a na záver primiešame mandľoví sirup.
- Nasekané mandle si dáme na panvicu a jemne ich opražíme.
- Každý korpus prerežeme na dve časti. Na spodný korpus si dáme trocha polevy, pridáme krém a posypeme opraženými mandľami, prikryjeme ďalším korpusom. Takto opakujeme všetky korpusy, na záver obtrieme tortu krémom a dáme do chladničky stuhnúť.
- Na záver ak nám stuhla torta tak ju prikryjeme fondánom a ozdobíme.