Rebarborové pirohy od Tomáša
1,5 hod.
Popis
Ingrediencie
Cesto
- 150 g hladkej múky
- 150 g polohrubej múky
- 350 g zemiakov
- Soľ
- 1 vajce
- 2 dl vody
Plnka
- Rebarbora
- 100 g jahôd
- 2 PL kryštálového cukru
Omáčka
- 200 g pomarančovej šťavy
- 80 g smotany na šľahanie 33%
- 60 g limetkovej šťavy
- 6,5 g želatíny
- 30 g vody
- 30 g kryštálového cukru
Dekorácie
- Limetková kôra z jednej limetky
- Pomarančová kôra z jedného pomaranča
- 100 g cukru
- Mäta
Postup
- Plnka - Rebarboru si ošúpeme a nakrájame na malé kocky. Jahody tiež nakrájame na malé kocky. Všetko dáme do hrnca a pridáme cukor. Podusíme maximálne 3-4min a necháme vychladiť.
- Hladkú múku rozmiešame s polohrubou múkou, pridáme uvarené pretlačené zemiaky, soľ, vajce a vodu podľa potreby a vypracujeme cesto. Cesto rozvaľkáme na múkou vysypanej doske. Rozvaľkané cesto si vykrojíme a do stredu dáme rebarborovú plnku.
- Pirohy preložíme a cesto okolo plnky popritláčame. Takto pripravené pirohy dáme do osolenej vriacej vody a zľahka zamiešame vareškou, aby sa neprilepili na dno. Keď voda začne vrieť a pirohy vyjdu na povrch, vyberieme ich dierkovanou vareškou, alebo sitkom a naukladáme na tanier.
- Poleva (špuma) - Vodu a cukor si uvaríme na sirup. Šľahačku dáme zohriať na 70 stupňov a potom primiešame uvarený sirup, do toho napučanú želatínu, šťavu z pomaranča a limetky. Poriadne všetko spolu premixujeme ponorným mixérom. Precedíme a dáme do nádoby na výrobu šľahačky. Použijeme 2 bombičky.
- Zdobenie - Na tanier naukladáme pirohy dookola. Do stredu do misky si nastriekame (špumu) a na vrch si dáme kôru z limetky a pomaranča, ktorú sme mali celý čas v miske s cukrom a ozdobíme celé lístkami mäty.
Cesto
- 150 g hladkej múky
- 150 g polohrubej múky
- 350 g zemiakov
- Soľ
- 1 vajce
- 2 dl vody
Plnka
- Rebarbora
- 100 g jahôd
- 2 PL kryštálového cukru
Omáčka
- 200 g pomarančovej šťavy
- 80 g smotany na šľahanie 33%
- 60 g limetkovej šťavy
- 6,5 g želatíny
- 30 g vody
- 30 g kryštálového cukru
Dekorácie
- Limetková kôra z jednej limetky
- Pomarančová kôra z jedného pomaranča
- 100 g cukru
- Mäta
- Plnka - Rebarboru si ošúpeme a nakrájame na malé kocky. Jahody tiež nakrájame na malé kocky. Všetko dáme do hrnca a pridáme cukor. Podusíme maximálne 3-4min a necháme vychladiť.
- Hladkú múku rozmiešame s polohrubou múkou, pridáme uvarené pretlačené zemiaky, soľ, vajce a vodu podľa potreby a vypracujeme cesto. Cesto rozvaľkáme na múkou vysypanej doske. Rozvaľkané cesto si vykrojíme a do stredu dáme rebarborovú plnku.
- Pirohy preložíme a cesto okolo plnky popritláčame. Takto pripravené pirohy dáme do osolenej vriacej vody a zľahka zamiešame vareškou, aby sa neprilepili na dno. Keď voda začne vrieť a pirohy vyjdu na povrch, vyberieme ich dierkovanou vareškou, alebo sitkom a naukladáme na tanier.
- Poleva (špuma) - Vodu a cukor si uvaríme na sirup. Šľahačku dáme zohriať na 70 stupňov a potom primiešame uvarený sirup, do toho napučanú želatínu, šťavu z pomaranča a limetky. Poriadne všetko spolu premixujeme ponorným mixérom. Precedíme a dáme do nádoby na výrobu šľahačky. Použijeme 2 bombičky.
- Zdobenie - Na tanier naukladáme pirohy dookola. Do stredu do misky si nastriekame (špumu) a na vrch si dáme kôru z limetky a pomaranča, ktorú sme mali celý čas v miske s cukrom a ozdobíme celé lístkami mäty.