Retro torta od Milky
4 hod.
Popis
Ingrediencie
Cesto
- 12 bielkov
- 600 g kryštálového cukru
- 240 g práškového cukru
- 1 ČL vínneho kameňa
Čokoládová náplň
- 250 g kryštálového cukru
- 12 žĺtkov
- 120 ml silnej kávy
- 3 ČL rozpustnej kávy
- 100 g holandského kakaa
- 1 PL vanilkovej pasty
- 500 g masla
Pomarančová náplň
- 3 pomaranče s tenšou kôrou
- 200 ml pomarančovej šťavy
- 50 g kryštálového cukru
- ½ neželatínového stužovača
- 250 ml šľahačkovej smotany 33 – 40%
- 10 g práškovej želatíny
- 50 ml plnotučného mlieka
Kvety
- 100 ml vody
- 90 g kukuričného škrobu
- 200 g práškového cukru
- 200 g mascarpone
- 500 g mascarpone
- Potravinárske farby (ružová, červená, oranžová, žltá, zelená, biela)
Postup
- Rúru začneme predhrievať na 100 stupňov.
- Na papiere na pečenie si ceruzou nakreslíme dva štvorce 17x17cm a štyri štvorce 20x20cm.
- Do kovovej odmastenej misky dáme bielky, vínny kameň a 300 g cukru. Misu dáme nad paru a miešame metličkou, kým sa cukor nerozpustí. Potom ručným mixérom šľaháme do hustej konzistencie cca. 7 min.
- Zložíme z pary a šľaháme ešte 7 min. a zašľaháme do peny 120 g práškového cukru.
- Penu dáme do cukrárskeho vrecka a nastriekame štvorce na papier. Najprv menšie štvorce a 2 štvorce 20x20 ozdobnou špičkou. Na jeden plech nastriekame jeden menší a jeden väčší štvorec. Plechy s penou vložíme do rúry a sušíme pri 90 stupňoch na 60 – 80 min.
- Rovnakým spôsobom urobíme penu z druhej polovice surovín a upečieme dva štvorce 20x20cm ozdobne nastriekané na papier. Spolu šesť kusov penových korpusov.
- Počas sušenia dáme variť žĺtkový krém. Do misky nad parou dáme cukor, uvarenú silnú kávu, žĺtky, vanilku a kakao. Uvaríme hustú hmotu, pridáme 150 g masla a za stáleho miešania necháme chladiť.
- Zvyšok masla vyšľaháme do peny a postupne zašľaháme kakaovú hmotu.
- Želatínu vsypeme do studeného mlieka a necháme napučať.
- Z troch pomarančov zrežeme kôru bez bielej časti a narežeme na kúsky. Zalejeme vriacou vodou, necháme zovrieť a prepláchneme v sitku. Takto to robíme trikrát, aby sme sa zbavili horkej chuti. Potom vlejeme do hrnca 200 ml pomarančovej šťavy. Šťavu vytlačíme z dvoch pomarančov. Ak šťavy nie je dosť, dolejeme vodou. Pridáme prepláchnutú kôru a 1 ČL nastrúhanej pomarančovej kôry. Necháme uvariť do mäkka. Cukor zmiešane s neželatínovým stužovačom a primiešame k zmesi. Po troch min. rozmixujeme ponorným mixérom. Zmes vychladíme. Vyšľaháme šľahačku a pridáme do nej sušené mlieko, kúsky pomaranča bez dužiny a rozmixovanú studenú zmes z pomarančovej kôry. Želatínu rozpustíme a pridáme k zmesi. Necháme chladiť.
- V miske zmiešame vodu a škrob na kvety. Pridáme cukor a 200 g mascarpone. Rozmiešame a vlejeme na panvicu. Uvaríme hustú kašu a vychladíme. Do tejto kaše postupne zašľaháme zvyšok mascarpone. Hmotu rozdelíme do misiek a zafarbíme farbivami.
- Na tortovú podložku položíme vychladený korpus 20x20 cm, naplníme kakaovým krémom a spojíme s druhým korpusom. Na stred vrchného korpusu dáme menšie štvorce z peny a naplníme ich pomarančovým krémom. Na vrch pomarančového krému dáme opäť kakaový krém.
- Kakaovým krémom spojíme ďalšie dva korpusy a prilepíme na stredové štvorce.
- Z hmoty na kvety špičkami vytvárame kvietky a lístky. Priliepame ich na boky štvorcov naplnených pomarančovým krémom.
Cesto
- 12 bielkov
- 600 g kryštálového cukru
- 240 g práškového cukru
- 1 ČL vínneho kameňa
Čokoládová náplň
- 250 g kryštálového cukru
- 12 žĺtkov
- 120 ml silnej kávy
- 3 ČL rozpustnej kávy
- 100 g holandského kakaa
- 1 PL vanilkovej pasty
- 500 g masla
Pomarančová náplň
- 3 pomaranče s tenšou kôrou
- 200 ml pomarančovej šťavy
- 50 g kryštálového cukru
- ½ neželatínového stužovača
- 250 ml šľahačkovej smotany 33 – 40%
- 10 g práškovej želatíny
- 50 ml plnotučného mlieka
Kvety
- 100 ml vody
- 90 g kukuričného škrobu
- 200 g práškového cukru
- 200 g mascarpone
- 500 g mascarpone
- Potravinárske farby (ružová, červená, oranžová, žltá, zelená, biela)
- Rúru začneme predhrievať na 100 stupňov.
- Na papiere na pečenie si ceruzou nakreslíme dva štvorce 17x17cm a štyri štvorce 20x20cm.
- Do kovovej odmastenej misky dáme bielky, vínny kameň a 300 g cukru. Misu dáme nad paru a miešame metličkou, kým sa cukor nerozpustí. Potom ručným mixérom šľaháme do hustej konzistencie cca. 7 min.
- Zložíme z pary a šľaháme ešte 7 min. a zašľaháme do peny 120 g práškového cukru.
- Penu dáme do cukrárskeho vrecka a nastriekame štvorce na papier. Najprv menšie štvorce a 2 štvorce 20x20 ozdobnou špičkou. Na jeden plech nastriekame jeden menší a jeden väčší štvorec. Plechy s penou vložíme do rúry a sušíme pri 90 stupňoch na 60 – 80 min.
- Rovnakým spôsobom urobíme penu z druhej polovice surovín a upečieme dva štvorce 20x20cm ozdobne nastriekané na papier. Spolu šesť kusov penových korpusov.
- Počas sušenia dáme variť žĺtkový krém. Do misky nad parou dáme cukor, uvarenú silnú kávu, žĺtky, vanilku a kakao. Uvaríme hustú hmotu, pridáme 150 g masla a za stáleho miešania necháme chladiť.
- Zvyšok masla vyšľaháme do peny a postupne zašľaháme kakaovú hmotu.
- Želatínu vsypeme do studeného mlieka a necháme napučať.
- Z troch pomarančov zrežeme kôru bez bielej časti a narežeme na kúsky. Zalejeme vriacou vodou, necháme zovrieť a prepláchneme v sitku. Takto to robíme trikrát, aby sme sa zbavili horkej chuti. Potom vlejeme do hrnca 200 ml pomarančovej šťavy. Šťavu vytlačíme z dvoch pomarančov. Ak šťavy nie je dosť, dolejeme vodou. Pridáme prepláchnutú kôru a 1 ČL nastrúhanej pomarančovej kôry. Necháme uvariť do mäkka. Cukor zmiešane s neželatínovým stužovačom a primiešame k zmesi. Po troch min. rozmixujeme ponorným mixérom. Zmes vychladíme. Vyšľaháme šľahačku a pridáme do nej sušené mlieko, kúsky pomaranča bez dužiny a rozmixovanú studenú zmes z pomarančovej kôry. Želatínu rozpustíme a pridáme k zmesi. Necháme chladiť.
- V miske zmiešame vodu a škrob na kvety. Pridáme cukor a 200 g mascarpone. Rozmiešame a vlejeme na panvicu. Uvaríme hustú kašu a vychladíme. Do tejto kaše postupne zašľaháme zvyšok mascarpone. Hmotu rozdelíme do misiek a zafarbíme farbivami.
- Na tortovú podložku položíme vychladený korpus 20x20 cm, naplníme kakaovým krémom a spojíme s druhým korpusom. Na stred vrchného korpusu dáme menšie štvorce z peny a naplníme ich pomarančovým krémom. Na vrch pomarančového krému dáme opäť kakaový krém.
- Kakaovým krémom spojíme ďalšie dva korpusy a prilepíme na stredové štvorce.
- Z hmoty na kvety špičkami vytvárame kvietky a lístky. Priliepame ich na boky štvorcov naplnených pomarančovým krémom.