Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Retro torta od Milky

Retro torta od Milky

Popis

Ingrediencie

Cesto
  • 12 bielkov
  • 600 g kryštálového cukru
  • 240 g práškového cukru
  • 1 ČL vínneho kameňa
Čokoládová náplň
  • 250 g kryštálového cukru
  • 12 žĺtkov
  • 120 ml silnej kávy
  • 3 ČL rozpustnej kávy
  • 100 g holandského kakaa
  • 1 PL vanilkovej pasty
  • 500 g masla
Pomarančová náplň
  • 3 pomaranče s tenšou kôrou
  • 200 ml pomarančovej šťavy
  • 50 g kryštálového cukru
  • ½ neželatínového stužovača
  • 250 ml šľahačkovej smotany 33 – 40%
  • 10 g práškovej želatíny
  • 50 ml plnotučného mlieka
Kvety
  • 100 ml vody
  • 90 g kukuričného škrobu
  • 200 g práškového cukru
  • 200 g mascarpone
  • 500 g mascarpone
  • Potravinárske farby (ružová, červená, oranžová, žltá, zelená, biela)

Postup

  1. Rúru začneme predhrievať na 100 stupňov.
  2. Na papiere na pečenie si ceruzou nakreslíme dva štvorce 17x17cm a štyri štvorce 20x20cm.
  3. Do kovovej odmastenej misky dáme bielky, vínny kameň a 300 g cukru. Misu dáme nad paru a miešame metličkou, kým sa cukor nerozpustí. Potom ručným mixérom šľaháme do hustej konzistencie cca. 7 min.
  4. Zložíme z pary a šľaháme ešte 7 min. a zašľaháme do peny 120 g práškového cukru.
  5. Penu dáme do cukrárskeho vrecka a nastriekame štvorce na papier. Najprv menšie štvorce a 2 štvorce 20x20 ozdobnou špičkou. Na jeden plech nastriekame jeden menší a jeden väčší štvorec. Plechy s penou vložíme do rúry a sušíme pri 90 stupňoch na 60 – 80 min.
  6. Rovnakým spôsobom urobíme penu z druhej polovice surovín a upečieme dva štvorce 20x20cm ozdobne nastriekané na papier. Spolu šesť kusov penových korpusov.
  7. Počas sušenia dáme variť žĺtkový krém. Do misky nad parou dáme cukor, uvarenú silnú kávu, žĺtky, vanilku a kakao. Uvaríme hustú hmotu, pridáme 150 g masla a za stáleho miešania necháme chladiť.
  8. Zvyšok masla vyšľaháme do peny a postupne zašľaháme kakaovú hmotu.
  9. Želatínu vsypeme do studeného mlieka a necháme napučať.
  10. Z troch pomarančov zrežeme kôru bez bielej časti a narežeme na kúsky. Zalejeme vriacou vodou, necháme zovrieť a prepláchneme v sitku. Takto to robíme trikrát, aby sme sa zbavili horkej chuti. Potom vlejeme do hrnca 200 ml pomarančovej šťavy. Šťavu vytlačíme z dvoch pomarančov. Ak šťavy nie je dosť, dolejeme vodou. Pridáme prepláchnutú kôru a 1 ČL nastrúhanej pomarančovej kôry. Necháme uvariť do mäkka. Cukor zmiešane s neželatínovým stužovačom a primiešame k zmesi. Po troch min. rozmixujeme ponorným mixérom. Zmes vychladíme. Vyšľaháme šľahačku a pridáme do nej sušené mlieko, kúsky pomaranča bez dužiny a rozmixovanú studenú zmes z pomarančovej kôry. Želatínu rozpustíme a pridáme k zmesi. Necháme chladiť.
  11. V miske zmiešame vodu a škrob na kvety. Pridáme cukor a 200 g mascarpone. Rozmiešame a vlejeme na panvicu. Uvaríme hustú kašu a vychladíme. Do tejto kaše postupne zašľaháme zvyšok mascarpone. Hmotu rozdelíme do misiek a zafarbíme farbivami.
  12. Na tortovú podložku položíme vychladený korpus 20x20 cm, naplníme kakaovým krémom a spojíme s druhým korpusom. Na stred vrchného korpusu dáme menšie štvorce z peny a naplníme ich pomarančovým krémom. Na vrch pomarančového krému dáme opäť kakaový krém.
  13. Kakaovým krémom spojíme ďalšie dva korpusy a prilepíme na stredové štvorce.
  14. Z hmoty na kvety špičkami vytvárame kvietky a lístky. Priliepame ich na boky štvorcov naplnených pomarančovým krémom.
Cesto
  • 12 bielkov
  • 600 g kryštálového cukru
  • 240 g práškového cukru
  • 1 ČL vínneho kameňa
Čokoládová náplň
  • 250 g kryštálového cukru
  • 12 žĺtkov
  • 120 ml silnej kávy
  • 3 ČL rozpustnej kávy
  • 100 g holandského kakaa
  • 1 PL vanilkovej pasty
  • 500 g masla
Pomarančová náplň
  • 3 pomaranče s tenšou kôrou
  • 200 ml pomarančovej šťavy
  • 50 g kryštálového cukru
  • ½ neželatínového stužovača
  • 250 ml šľahačkovej smotany 33 – 40%
  • 10 g práškovej želatíny
  • 50 ml plnotučného mlieka
Kvety
  • 100 ml vody
  • 90 g kukuričného škrobu
  • 200 g práškového cukru
  • 200 g mascarpone
  • 500 g mascarpone
  • Potravinárske farby (ružová, červená, oranžová, žltá, zelená, biela)
  1. Rúru začneme predhrievať na 100 stupňov.
  2. Na papiere na pečenie si ceruzou nakreslíme dva štvorce 17x17cm a štyri štvorce 20x20cm.
  3. Do kovovej odmastenej misky dáme bielky, vínny kameň a 300 g cukru. Misu dáme nad paru a miešame metličkou, kým sa cukor nerozpustí. Potom ručným mixérom šľaháme do hustej konzistencie cca. 7 min.
  4. Zložíme z pary a šľaháme ešte 7 min. a zašľaháme do peny 120 g práškového cukru.
  5. Penu dáme do cukrárskeho vrecka a nastriekame štvorce na papier. Najprv menšie štvorce a 2 štvorce 20x20 ozdobnou špičkou. Na jeden plech nastriekame jeden menší a jeden väčší štvorec. Plechy s penou vložíme do rúry a sušíme pri 90 stupňoch na 60 – 80 min.
  6. Rovnakým spôsobom urobíme penu z druhej polovice surovín a upečieme dva štvorce 20x20cm ozdobne nastriekané na papier. Spolu šesť kusov penových korpusov.
  7. Počas sušenia dáme variť žĺtkový krém. Do misky nad parou dáme cukor, uvarenú silnú kávu, žĺtky, vanilku a kakao. Uvaríme hustú hmotu, pridáme 150 g masla a za stáleho miešania necháme chladiť.
  8. Zvyšok masla vyšľaháme do peny a postupne zašľaháme kakaovú hmotu.
  9. Želatínu vsypeme do studeného mlieka a necháme napučať.
  10. Z troch pomarančov zrežeme kôru bez bielej časti a narežeme na kúsky. Zalejeme vriacou vodou, necháme zovrieť a prepláchneme v sitku. Takto to robíme trikrát, aby sme sa zbavili horkej chuti. Potom vlejeme do hrnca 200 ml pomarančovej šťavy. Šťavu vytlačíme z dvoch pomarančov. Ak šťavy nie je dosť, dolejeme vodou. Pridáme prepláchnutú kôru a 1 ČL nastrúhanej pomarančovej kôry. Necháme uvariť do mäkka. Cukor zmiešane s neželatínovým stužovačom a primiešame k zmesi. Po troch min. rozmixujeme ponorným mixérom. Zmes vychladíme. Vyšľaháme šľahačku a pridáme do nej sušené mlieko, kúsky pomaranča bez dužiny a rozmixovanú studenú zmes z pomarančovej kôry. Želatínu rozpustíme a pridáme k zmesi. Necháme chladiť.
  11. V miske zmiešame vodu a škrob na kvety. Pridáme cukor a 200 g mascarpone. Rozmiešame a vlejeme na panvicu. Uvaríme hustú kašu a vychladíme. Do tejto kaše postupne zašľaháme zvyšok mascarpone. Hmotu rozdelíme do misiek a zafarbíme farbivami.
  12. Na tortovú podložku položíme vychladený korpus 20x20 cm, naplníme kakaovým krémom a spojíme s druhým korpusom. Na stred vrchného korpusu dáme menšie štvorce z peny a naplníme ich pomarančovým krémom. Na vrch pomarančového krému dáme opäť kakaový krém.
  13. Kakaovým krémom spojíme ďalšie dva korpusy a prilepíme na stredové štvorce.
  14. Z hmoty na kvety špičkami vytvárame kvietky a lístky. Priliepame ich na boky štvorcov naplnených pomarančovým krémom.