Rodinný poklad podľa Lenky
3 hod.
Popis
Ingrediencie
Cesto
- 150 g masla izbovej teploty
- 180 g práškového cukru
- 8 vajec
- 2 PL kakaa
- ½ balíčka vanilkového cukru
- 100 g mletých mandlí
- 70 g polohrubej múky
- ½ ČL prášku do pečiva
- 1 PL strúhanky
Plnka
- 2 dcl mlieka
- 3 žĺtky
- 50 g práškového cukru
- 2 PL hladkej múky
- 2-3 PL kakaa
- ½ balíčka vanilkového cukru
- 250 g masla izbovej teploty
- 100 g práškového cukru
- 100 g mliečnej čokolády
- 400 g jahôd
- 150 g rozmrazeného bobuľového ovocia
- 1 dcl rumu
Na ozdobenie
- 2 plátky jedlého zlata
- 300 g cukru na modelovanie
- 30 g malín
- 1 palička
- zlatá prášková farba
- 1 PL alkoholu na rozriedenie práškovej farby
Postup
- Maslo dobre vymiešame s 2/3 práškového cukru (120 g). Pridáme žĺtky, vanilkový cukor, preosiate kakao a vymiešame do peny.
- V ďalšej miske si zmiešame všetky sypké suroviny. Sypké suroviny prisypeme k zmesi z masla a žĺtkov a dobre premiešame. Zároveň si samostatne vyšľaháme sneh so zvyškom práškového cukru (60 g).
- Stierkou postupne jemne primiešavame sneh do cesta. Naozaj opatrne a jemne, aby nám sneh nespadol. Cesto si vylejeme do ráfika alebo formy s priemerom 20 cm.
- Pečieme na 180 °C prvých 10 minút, následne teplotu znížime na 165°C a pečieme ešte asi 50 - 60 minút. Korpus je hotový, keď doňho zapichneme špajľu, ktorá je po vytiahnutí čistá a cesto sa na ňu nelepí.
- Kým sa pečie korpus, spravíme si plnku. Najskôr si pripravíme domáci puding. Dáme si zohrievať vodu v hrnci na vodný kúpeľ. Múku si vymiešame s malým množstvom mlieka a cukrom na hladkú kašičku.
- Pridáme žĺtky, zvyšné mlieko, vanilkový cukor, kakao a roztopenú, jemne vychladnutú čokoládu. Misku si dáme na vodný kúpeľ a miešame, až kým puding nezhustne. Puding dáme vychladnúť. Aby sa nevytvorila kožka, prikryjeme ho fóliou.
- Keď puding vychladne, zmixujeme si maslo s preosiatym cukrom a po lyžiciach pridávame puding k maslu. Spolu vymixujeme na krém. Ak je bledý, pridajte ešte kakao nakoniec.
- Časť jahôd si nakrájame na menšie kúsky, pár celých si necháme na ozdobu. Vychladnutý korpus narežeme na 3 rovnaké pláty.
- Každý korpus si pri vrstvení polejeme rumom (nemusí byť). Následne na korpus dáme krém, jahody a rozmrazené lesné ovocie. Takto postupujeme aj na druhý korpus. Na vrchný korpus dáme už len krém. Kraje si uhladíme a dozdobíme podľa predstáv.
- Srdiečko z cukru na modelovanie – 250 g cukru na modelovanie si roztopíme v malej rajnici. Tretinu roztopeného cukru na modelovanie si nalejeme na silikónovú formu. Zvyšok cukru zafarbíme na bledoružovo. Ďalšiu tretinu vylejeme na silikónovú podložku, tak aby sa nám nespojila s priehľadnou. Ostatný cukor na modelovanie zafarbíme na sýtejšiu ružovú farbu a znova vylejeme na silikónovú podložku.
- Roztopíme si asi 50 g cukru na modelovanie a časť nalejeme na silikónovú podložku v tvare srdiečka, priložíme paličku a rozbité kúsky naukladáme na roztopený cukor na modelovanie v tvare srdiečka. Zalejeme zvyškom cukru na modelovanie a necháme stvrdnúť. Pripravené srdiečko zapichneme do torty.
Cesto
- 150 g masla izbovej teploty
- 180 g práškového cukru
- 8 vajec
- 2 PL kakaa
- ½ balíčka vanilkového cukru
- 100 g mletých mandlí
- 70 g polohrubej múky
- ½ ČL prášku do pečiva
- 1 PL strúhanky
Plnka
- 2 dcl mlieka
- 3 žĺtky
- 50 g práškového cukru
- 2 PL hladkej múky
- 2-3 PL kakaa
- ½ balíčka vanilkového cukru
- 250 g masla izbovej teploty
- 100 g práškového cukru
- 100 g mliečnej čokolády
- 400 g jahôd
- 150 g rozmrazeného bobuľového ovocia
- 1 dcl rumu
Na ozdobenie
- 2 plátky jedlého zlata
- 300 g cukru na modelovanie
- 30 g malín
- 1 palička
- zlatá prášková farba
- 1 PL alkoholu na rozriedenie práškovej farby
- Maslo dobre vymiešame s 2/3 práškového cukru (120 g). Pridáme žĺtky, vanilkový cukor, preosiate kakao a vymiešame do peny.
- V ďalšej miske si zmiešame všetky sypké suroviny. Sypké suroviny prisypeme k zmesi z masla a žĺtkov a dobre premiešame. Zároveň si samostatne vyšľaháme sneh so zvyškom práškového cukru (60 g).
- Stierkou postupne jemne primiešavame sneh do cesta. Naozaj opatrne a jemne, aby nám sneh nespadol. Cesto si vylejeme do ráfika alebo formy s priemerom 20 cm.
- Pečieme na 180 °C prvých 10 minút, následne teplotu znížime na 165°C a pečieme ešte asi 50 - 60 minút. Korpus je hotový, keď doňho zapichneme špajľu, ktorá je po vytiahnutí čistá a cesto sa na ňu nelepí.
- Kým sa pečie korpus, spravíme si plnku. Najskôr si pripravíme domáci puding. Dáme si zohrievať vodu v hrnci na vodný kúpeľ. Múku si vymiešame s malým množstvom mlieka a cukrom na hladkú kašičku.
- Pridáme žĺtky, zvyšné mlieko, vanilkový cukor, kakao a roztopenú, jemne vychladnutú čokoládu. Misku si dáme na vodný kúpeľ a miešame, až kým puding nezhustne. Puding dáme vychladnúť. Aby sa nevytvorila kožka, prikryjeme ho fóliou.
- Keď puding vychladne, zmixujeme si maslo s preosiatym cukrom a po lyžiciach pridávame puding k maslu. Spolu vymixujeme na krém. Ak je bledý, pridajte ešte kakao nakoniec.
- Časť jahôd si nakrájame na menšie kúsky, pár celých si necháme na ozdobu. Vychladnutý korpus narežeme na 3 rovnaké pláty.
- Každý korpus si pri vrstvení polejeme rumom (nemusí byť). Následne na korpus dáme krém, jahody a rozmrazené lesné ovocie. Takto postupujeme aj na druhý korpus. Na vrchný korpus dáme už len krém. Kraje si uhladíme a dozdobíme podľa predstáv.
- Srdiečko z cukru na modelovanie – 250 g cukru na modelovanie si roztopíme v malej rajnici. Tretinu roztopeného cukru na modelovanie si nalejeme na silikónovú formu. Zvyšok cukru zafarbíme na bledoružovo. Ďalšiu tretinu vylejeme na silikónovú podložku, tak aby sa nám nespojila s priehľadnou. Ostatný cukor na modelovanie zafarbíme na sýtejšiu ružovú farbu a znova vylejeme na silikónovú podložku.
- Roztopíme si asi 50 g cukru na modelovanie a časť nalejeme na silikónovú podložku v tvare srdiečka, priložíme paličku a rozbité kúsky naukladáme na roztopený cukor na modelovanie v tvare srdiečka. Zalejeme zvyškom cukru na modelovanie a necháme stvrdnúť. Pripravené srdiečko zapichneme do torty.