Logo Pečie celé Slovensko

Popis

Ingrediencie

Cesto
  • 4 vajcia
  • 300 g trstinového cukru
  • 350 ml oleja
  • 320 g polohrubej múky
  • 1 PL vínneho octu
  • 2 PL zázvorovej šťavy
  • 2 ČL sódy bikarbóny
  • 1 ČL mletej škorice
  • 1 ČL perníkového korenia
  • 100 g mletých vlašských orechov
  • 420 g nastrúhanej mrkvy
  • Štipka soli
Citrusová zmes
  • 3 mandarínky
  • 1 PL zázvorovej šťavy
  • 150 ml pomarančovej šťavy
  • 2 citróny
  • 2 PL kukuričný škrob
  • 1 PL vanilkovej pasty
  • 120 g trstinového cukru
Plnka
  • 1 kg mascarpone
  • 400 g čerstvého smotanového syra
  • 400 g šľahačkovej smotany 33%
  • 200 g práškový cukor
  • 2 PL vanilkovej pasty
Slaný karamel
  • 100 g masla
  • 250 g kryštálového cukru
  • 100 ml smotany na šľahanie 33%
  • 1,5 ČL soli
Na ozdobenie
  • 400 g tmavej čokolády 54 %
  • 500 g modelovací cukor
  • 500 g modelovacej hmoty
  • Gélová farba červená, čierna a telová
  • Prášková farba metalická zlatá a strieborná

Postup

  1. Vajcia vyšľaháme s cukrom na penu. Vmiešame olej, ocot a zázvorovú šťavu. Pridáme ostatné suroviny a orechy s mrkvou vmiešame ručne.
  2. Cesto vylejeme do dvoch foriem s priemerom 20 cm a pečieme 50 minút na 150 stupňov.
  3. Citrusovú zmes si pripravíme skaramelizovaním cukru, pridáme nakrájané mandarínky a zázvorovú šťavu. Zmes povaríme 2 minúty.
  4. Odšťavíme dva citróny a zmiešame s pomarančovou šťavou, pridáme škrob a vlejeme do zredukovanej mandarínkovej zmesi a necháme prebublať.
  5. Plnku si pripravíme vyšľahaním všetkých ingrediencií na penu.
  6. Na karamel si dáme maslo s cukrom do hrnca a za občasného miešania počkáme, kým nám vznikne karamel. Prilejeme teplú smotanu a chvíľu povaríme. Odstavíme z ohňa a dáme soľ, necháme vychladnúť.
  7. Korpusy pozdĺžne rozrežeme, aby sme mali štyri rovnaké časti. Prvý korpus potrieme bohato plnkou, na ňu rozotrieme 3 PL citrusovej zmesi a priložíme ďalší plát. Na druhý plát dáme plnku a slaný karamel, preložíme tretím plátom a plníme plnkou a opäť citrusovou zmesou. Vrchný plát už zhora neplníme. Tortu obalíme do potravinovej fólie a necháme vychladnúť. Po vychladení nanesieme krém po celom obvode.
  8. Tmavú čokoládu si rozpustíme vo vodnom kúpeli a nanesieme na pokrčený alobal, necháme mierne stuhnúť a priložíme po celou obvode torty. Zachladíme a dáme dole alobal. Čokoládovú stenu zafarbíme práškovými farbami – metalickou zlatou a striebornou.
  9. Zo špeciálnej cukrovej hmoty si vyformujeme kryštály a poukladáme na vrch torty. Z modelovacej hmoty si vytvarujeme srdcia a položíme na tortu.
Cesto
  • 4 vajcia
  • 300 g trstinového cukru
  • 350 ml oleja
  • 320 g polohrubej múky
  • 1 PL vínneho octu
  • 2 PL zázvorovej šťavy
  • 2 ČL sódy bikarbóny
  • 1 ČL mletej škorice
  • 1 ČL perníkového korenia
  • 100 g mletých vlašských orechov
  • 420 g nastrúhanej mrkvy
  • Štipka soli
Citrusová zmes
  • 3 mandarínky
  • 1 PL zázvorovej šťavy
  • 150 ml pomarančovej šťavy
  • 2 citróny
  • 2 PL kukuričný škrob
  • 1 PL vanilkovej pasty
  • 120 g trstinového cukru
Plnka
  • 1 kg mascarpone
  • 400 g čerstvého smotanového syra
  • 400 g šľahačkovej smotany 33%
  • 200 g práškový cukor
  • 2 PL vanilkovej pasty
Slaný karamel
  • 100 g masla
  • 250 g kryštálového cukru
  • 100 ml smotany na šľahanie 33%
  • 1,5 ČL soli
Na ozdobenie
  • 400 g tmavej čokolády 54 %
  • 500 g modelovací cukor
  • 500 g modelovacej hmoty
  • Gélová farba červená, čierna a telová
  • Prášková farba metalická zlatá a strieborná
  1. Vajcia vyšľaháme s cukrom na penu. Vmiešame olej, ocot a zázvorovú šťavu. Pridáme ostatné suroviny a orechy s mrkvou vmiešame ručne.
  2. Cesto vylejeme do dvoch foriem s priemerom 20 cm a pečieme 50 minút na 150 stupňov.
  3. Citrusovú zmes si pripravíme skaramelizovaním cukru, pridáme nakrájané mandarínky a zázvorovú šťavu. Zmes povaríme 2 minúty.
  4. Odšťavíme dva citróny a zmiešame s pomarančovou šťavou, pridáme škrob a vlejeme do zredukovanej mandarínkovej zmesi a necháme prebublať.
  5. Plnku si pripravíme vyšľahaním všetkých ingrediencií na penu.
  6. Na karamel si dáme maslo s cukrom do hrnca a za občasného miešania počkáme, kým nám vznikne karamel. Prilejeme teplú smotanu a chvíľu povaríme. Odstavíme z ohňa a dáme soľ, necháme vychladnúť.
  7. Korpusy pozdĺžne rozrežeme, aby sme mali štyri rovnaké časti. Prvý korpus potrieme bohato plnkou, na ňu rozotrieme 3 PL citrusovej zmesi a priložíme ďalší plát. Na druhý plát dáme plnku a slaný karamel, preložíme tretím plátom a plníme plnkou a opäť citrusovou zmesou. Vrchný plát už zhora neplníme. Tortu obalíme do potravinovej fólie a necháme vychladnúť. Po vychladení nanesieme krém po celom obvode.
  8. Tmavú čokoládu si rozpustíme vo vodnom kúpeli a nanesieme na pokrčený alobal, necháme mierne stuhnúť a priložíme po celou obvode torty. Zachladíme a dáme dole alobal. Čokoládovú stenu zafarbíme práškovými farbami – metalickou zlatou a striebornou.
  9. Zo špeciálnej cukrovej hmoty si vyformujeme kryštály a poukladáme na vrch torty. Z modelovacej hmoty si vytvarujeme srdcia a položíme na tortu.