Soľ nad zlato
4 hod.
Popis
Ingrediencie
Cesto
- 4 vajcia
- 300 g trstinového cukru
- 350 ml oleja
- 320 g polohrubej múky
- 1 PL vínneho octu
- 2 PL zázvorovej šťavy
- 2 ČL sódy bikarbóny
- 1 ČL mletej škorice
- 1 ČL perníkového korenia
- 100 g mletých vlašských orechov
- 420 g nastrúhanej mrkvy
- Štipka soli
Citrusová zmes
- 3 mandarínky
- 1 PL zázvorovej šťavy
- 150 ml pomarančovej šťavy
- 2 citróny
- 2 PL kukuričný škrob
- 1 PL vanilkovej pasty
- 120 g trstinového cukru
Plnka
- 1 kg mascarpone
- 400 g čerstvého smotanového syra
- 400 g šľahačkovej smotany 33%
- 200 g práškový cukor
- 2 PL vanilkovej pasty
Slaný karamel
- 100 g masla
- 250 g kryštálového cukru
- 100 ml smotany na šľahanie 33%
- 1,5 ČL soli
Na ozdobenie
- 400 g tmavej čokolády 54 %
- 500 g modelovací cukor
- 500 g modelovacej hmoty
- Gélová farba červená, čierna a telová
- Prášková farba metalická zlatá a strieborná
Postup
- Vajcia vyšľaháme s cukrom na penu. Vmiešame olej, ocot a zázvorovú šťavu. Pridáme ostatné suroviny a orechy s mrkvou vmiešame ručne.
- Cesto vylejeme do dvoch foriem s priemerom 20 cm a pečieme 50 minút na 150 stupňov.
- Citrusovú zmes si pripravíme skaramelizovaním cukru, pridáme nakrájané mandarínky a zázvorovú šťavu. Zmes povaríme 2 minúty.
- Odšťavíme dva citróny a zmiešame s pomarančovou šťavou, pridáme škrob a vlejeme do zredukovanej mandarínkovej zmesi a necháme prebublať.
- Plnku si pripravíme vyšľahaním všetkých ingrediencií na penu.
- Na karamel si dáme maslo s cukrom do hrnca a za občasného miešania počkáme, kým nám vznikne karamel. Prilejeme teplú smotanu a chvíľu povaríme. Odstavíme z ohňa a dáme soľ, necháme vychladnúť.
- Korpusy pozdĺžne rozrežeme, aby sme mali štyri rovnaké časti. Prvý korpus potrieme bohato plnkou, na ňu rozotrieme 3 PL citrusovej zmesi a priložíme ďalší plát. Na druhý plát dáme plnku a slaný karamel, preložíme tretím plátom a plníme plnkou a opäť citrusovou zmesou. Vrchný plát už zhora neplníme. Tortu obalíme do potravinovej fólie a necháme vychladnúť. Po vychladení nanesieme krém po celom obvode.
- Tmavú čokoládu si rozpustíme vo vodnom kúpeli a nanesieme na pokrčený alobal, necháme mierne stuhnúť a priložíme po celou obvode torty. Zachladíme a dáme dole alobal. Čokoládovú stenu zafarbíme práškovými farbami – metalickou zlatou a striebornou.
- Zo špeciálnej cukrovej hmoty si vyformujeme kryštály a poukladáme na vrch torty. Z modelovacej hmoty si vytvarujeme srdcia a položíme na tortu.
Cesto
- 4 vajcia
- 300 g trstinového cukru
- 350 ml oleja
- 320 g polohrubej múky
- 1 PL vínneho octu
- 2 PL zázvorovej šťavy
- 2 ČL sódy bikarbóny
- 1 ČL mletej škorice
- 1 ČL perníkového korenia
- 100 g mletých vlašských orechov
- 420 g nastrúhanej mrkvy
- Štipka soli
Citrusová zmes
- 3 mandarínky
- 1 PL zázvorovej šťavy
- 150 ml pomarančovej šťavy
- 2 citróny
- 2 PL kukuričný škrob
- 1 PL vanilkovej pasty
- 120 g trstinového cukru
Plnka
- 1 kg mascarpone
- 400 g čerstvého smotanového syra
- 400 g šľahačkovej smotany 33%
- 200 g práškový cukor
- 2 PL vanilkovej pasty
Slaný karamel
- 100 g masla
- 250 g kryštálového cukru
- 100 ml smotany na šľahanie 33%
- 1,5 ČL soli
Na ozdobenie
- 400 g tmavej čokolády 54 %
- 500 g modelovací cukor
- 500 g modelovacej hmoty
- Gélová farba červená, čierna a telová
- Prášková farba metalická zlatá a strieborná
- Vajcia vyšľaháme s cukrom na penu. Vmiešame olej, ocot a zázvorovú šťavu. Pridáme ostatné suroviny a orechy s mrkvou vmiešame ručne.
- Cesto vylejeme do dvoch foriem s priemerom 20 cm a pečieme 50 minút na 150 stupňov.
- Citrusovú zmes si pripravíme skaramelizovaním cukru, pridáme nakrájané mandarínky a zázvorovú šťavu. Zmes povaríme 2 minúty.
- Odšťavíme dva citróny a zmiešame s pomarančovou šťavou, pridáme škrob a vlejeme do zredukovanej mandarínkovej zmesi a necháme prebublať.
- Plnku si pripravíme vyšľahaním všetkých ingrediencií na penu.
- Na karamel si dáme maslo s cukrom do hrnca a za občasného miešania počkáme, kým nám vznikne karamel. Prilejeme teplú smotanu a chvíľu povaríme. Odstavíme z ohňa a dáme soľ, necháme vychladnúť.
- Korpusy pozdĺžne rozrežeme, aby sme mali štyri rovnaké časti. Prvý korpus potrieme bohato plnkou, na ňu rozotrieme 3 PL citrusovej zmesi a priložíme ďalší plát. Na druhý plát dáme plnku a slaný karamel, preložíme tretím plátom a plníme plnkou a opäť citrusovou zmesou. Vrchný plát už zhora neplníme. Tortu obalíme do potravinovej fólie a necháme vychladnúť. Po vychladení nanesieme krém po celom obvode.
- Tmavú čokoládu si rozpustíme vo vodnom kúpeli a nanesieme na pokrčený alobal, necháme mierne stuhnúť a priložíme po celou obvode torty. Zachladíme a dáme dole alobal. Čokoládovú stenu zafarbíme práškovými farbami – metalickou zlatou a striebornou.
- Zo špeciálnej cukrovej hmoty si vyformujeme kryštály a poukladáme na vrch torty. Z modelovacej hmoty si vytvarujeme srdcia a položíme na tortu.