Šťavnatá torta podľa Janky
3 hod.
Popis
Ingrediencie
Cesto
- 300 g kryštálového cukru
- 6 vajec
- 180 g oleja
- 220 g cmaru
- 330 g hladkej múky
- 40 g prášku do pečiva
- 2 ks citrónu
- 2 PL ružového sirupu
Krém
- 500 g mascarpone
- 300 ml 33% smotany
- 160 g kryštálového cukru
- 10 PL ružového sirupu
- 8 g agar agar
Puding
- 120 g kandizovaného ananásu
- 120 g kandizovanej papáje
- 40 g pudingového prášku
- 140 g kryštálového cukru
- 500 ml vody
Na ozdobenie
- 10 ks physalisu
- Plátky citrónu
- Lupene ruží
- Potravinársku farbu žltú, zelenú, modrú
Postup
- Polovicu cukru, žĺtka, maslo, cmar dáme do mixéra a vymiešame. Bielka vymiešame s druhou polovicou cukru do hustej peny.
- Do žltkovej zmesi pridáme šťavu a kôru z jedného citróna a lyžicu ružového sirupu. Všetko dôkladne premiešame a začneme postupne pridávať múku s práškom do pečiva. Zmes je tuhšia, avšak narastie. Vlejeme ju do formy s priemerom 18 cm. Po vychladnutí korpus prerežeme na tri pláty
- Krém začneme navážením presnej hmotnosti agar agaru, ktorý zalejeme ružovým sirupom. Po napučaní zahrejeme, až kým sa nerozpustí a necháme vychladnúť. Do mixéru vlejeme smotanu a za stáleho miešania prilejeme sirup. Potom pridáme mascarpone, cukor a miešame až do zhustnutia.
- Puding - kandizované ovocie zalejeme 150 ml vriacej vody. Po pol hodine ovocie rozmixujeme a dáme do hrnca variť spolu s cukrom. V zvyšnej vode rozmiešame pudingový prášok a prilejeme k ovociu. Vznikne polohustý pudding, ktorý po vychladnutí zhustne. Ak chceme mať zmes kyslejšiu, pridajme šťavu z polovice citróna.
- Vrstvenie - prvý plát dáme na podnos, na ktorom budete tortu podávať. Plát pokvapkáme s citronovou šťavou, rozriedenou v troche vody. Krém si natrieme na plát v tenkej vrstve. Do cukrárenského vrecka si dáme krém a po obvode ho nastriekame.
- Do stredu dáme polovicu pudingu. Postup zopakujeme a prekryjeme tretím plátom. Celú tortu potrieme mascarpone krémom a dáme do chladničky na tri hodiny vychladiť. Po schladnutí vyberieme a začneme zdobiť.
Cesto
- 300 g kryštálového cukru
- 6 vajec
- 180 g oleja
- 220 g cmaru
- 330 g hladkej múky
- 40 g prášku do pečiva
- 2 ks citrónu
- 2 PL ružového sirupu
Krém
- 500 g mascarpone
- 300 ml 33% smotany
- 160 g kryštálového cukru
- 10 PL ružového sirupu
- 8 g agar agar
Puding
- 120 g kandizovaného ananásu
- 120 g kandizovanej papáje
- 40 g pudingového prášku
- 140 g kryštálového cukru
- 500 ml vody
Na ozdobenie
- 10 ks physalisu
- Plátky citrónu
- Lupene ruží
- Potravinársku farbu žltú, zelenú, modrú
- Polovicu cukru, žĺtka, maslo, cmar dáme do mixéra a vymiešame. Bielka vymiešame s druhou polovicou cukru do hustej peny.
- Do žltkovej zmesi pridáme šťavu a kôru z jedného citróna a lyžicu ružového sirupu. Všetko dôkladne premiešame a začneme postupne pridávať múku s práškom do pečiva. Zmes je tuhšia, avšak narastie. Vlejeme ju do formy s priemerom 18 cm. Po vychladnutí korpus prerežeme na tri pláty
- Krém začneme navážením presnej hmotnosti agar agaru, ktorý zalejeme ružovým sirupom. Po napučaní zahrejeme, až kým sa nerozpustí a necháme vychladnúť. Do mixéru vlejeme smotanu a za stáleho miešania prilejeme sirup. Potom pridáme mascarpone, cukor a miešame až do zhustnutia.
- Puding - kandizované ovocie zalejeme 150 ml vriacej vody. Po pol hodine ovocie rozmixujeme a dáme do hrnca variť spolu s cukrom. V zvyšnej vode rozmiešame pudingový prášok a prilejeme k ovociu. Vznikne polohustý pudding, ktorý po vychladnutí zhustne. Ak chceme mať zmes kyslejšiu, pridajme šťavu z polovice citróna.
- Vrstvenie - prvý plát dáme na podnos, na ktorom budete tortu podávať. Plát pokvapkáme s citronovou šťavou, rozriedenou v troche vody. Krém si natrieme na plát v tenkej vrstve. Do cukrárenského vrecka si dáme krém a po obvode ho nastriekame.
- Do stredu dáme polovicu pudingu. Postup zopakujeme a prekryjeme tretím plátom. Celú tortu potrieme mascarpone krémom a dáme do chladničky na tri hodiny vychladiť. Po schladnutí vyberieme a začneme zdobiť.