Štedrák
Popis
Ingrediencie
Cesto
- 300 g v šupke uvarených a najemno nastrúhaných zemiakov
- 50 g masla
- 80 g práškového cukru
- 1 vajce M
- ¼ čl soli
- 360 g polohrubej múky
- 22 g droždia
- 3 lyžice vlažného mlieka
1. plnka
- 150 g mletého maku
- 40 g cukru krupica
- 50 ml mlieka
- 25 ml rumu
- 25 g masla
- kôra z 1/2 citróna
- sneh z 1 bielka
2. plnka
- 150 g mletých orechov
- 40 g cukru krupica
- 50 ml mlieka
- 25 ml rumu
- 25 g masla
- kôra z 1/2 citróna
- sneh z 1 bielka
3. plnka
- 150 g jemného tvarohu
- 40 g cukor práškový
- 1 vanilkový cukor
- 3 žĺtky
- sneh z 1 bielka
- mletá škorica podľa chuti
- 40g hrozienka namočené v rume podľa chuti
Dokončenie
- 250 g slivkový lekvár
- 100 g rozpusteného masla
- múka na podsypanie pri vaľkaní
Postup
- Cesto - do misky rozdrvte droždie a zalejte mliekom. Zemiaky dajte do misy od mixéra spolu s nakrájaným maslom, cukrom, vajcom, štipkou soli a múkou. Prilejte droždie s mliekom a vypracujte s hákom jemné cesto. Zakryte a nechajte v miske kysnúť cca 30 min, kým neurobíte plnky.
- Plnka 1 - mlieko s cukrom a maslom dáme variť. Pridáme pomletý mak, nastrúhanú citrónovú kôru. Plnku dôkladne premiešame a necháme vychladnúť.Sneh zapracujeme opatrne po miernom vychladnutí plnky.
- Plnka 2 - mlieko s cukrom a maslom dáme variť. Pridáme pomleté orechy, rum a nastrúhanú citrónovú kôru. Plnku dôkladne premiešame a necháme vychladnúť. Sneh zapracujeme opatrne po miernom vychladnutí plnky.
- Plnka 3 - tvaroh vymiešame s práškovým cukrom, vanilkou a žĺtkami. Pridáme škoricu podľa chuti a hrozienka. Opatrne vmiešame sneh z bielkov.
- Predhrejte rúru na 180 stupňov.
- Cesto si rozdelíme na 5 častí, ktoré vyvaľkáme na veľkosť plechu.Koláč rovnomerne vrstvíme. Na dno plechu ide cesto, maková plnka. Ďalšie cesto a orechová plnka. Tretie cesto a tvarohová plnka. Ďalšie cesto po rozvaľkaní potrite lekvárom a položte opatrne na tvarohovú plnku. Ako posledné rozvaľkajte 5 cesto a vo forme mriežky nazdobte na lekvár.
- Potrite cesto roztopeným maslom.
- Pečieme v predhriatej rúre na 180 stupňov po dobu 45-55 minút, alebo kým pri špajdľovom teste nie je špajdľa čistá.Cesto si rozdelíme na 5 častí, ktoré vyvaľkáme na veľkosť plechu.
- Po vybratí ihneď ešte raz cesto potrite maslom.
Cesto
- 300 g v šupke uvarených a najemno nastrúhaných zemiakov
- 50 g masla
- 80 g práškového cukru
- 1 vajce M
- ¼ čl soli
- 360 g polohrubej múky
- 22 g droždia
- 3 lyžice vlažného mlieka
1. plnka
- 150 g mletého maku
- 40 g cukru krupica
- 50 ml mlieka
- 25 ml rumu
- 25 g masla
- kôra z 1/2 citróna
- sneh z 1 bielka
2. plnka
- 150 g mletých orechov
- 40 g cukru krupica
- 50 ml mlieka
- 25 ml rumu
- 25 g masla
- kôra z 1/2 citróna
- sneh z 1 bielka
3. plnka
- 150 g jemného tvarohu
- 40 g cukor práškový
- 1 vanilkový cukor
- 3 žĺtky
- sneh z 1 bielka
- mletá škorica podľa chuti
- 40g hrozienka namočené v rume podľa chuti
Dokončenie
- 250 g slivkový lekvár
- 100 g rozpusteného masla
- múka na podsypanie pri vaľkaní
- Cesto - do misky rozdrvte droždie a zalejte mliekom. Zemiaky dajte do misy od mixéra spolu s nakrájaným maslom, cukrom, vajcom, štipkou soli a múkou. Prilejte droždie s mliekom a vypracujte s hákom jemné cesto. Zakryte a nechajte v miske kysnúť cca 30 min, kým neurobíte plnky.
- Plnka 1 - mlieko s cukrom a maslom dáme variť. Pridáme pomletý mak, nastrúhanú citrónovú kôru. Plnku dôkladne premiešame a necháme vychladnúť.Sneh zapracujeme opatrne po miernom vychladnutí plnky.
- Plnka 2 - mlieko s cukrom a maslom dáme variť. Pridáme pomleté orechy, rum a nastrúhanú citrónovú kôru. Plnku dôkladne premiešame a necháme vychladnúť. Sneh zapracujeme opatrne po miernom vychladnutí plnky.
- Plnka 3 - tvaroh vymiešame s práškovým cukrom, vanilkou a žĺtkami. Pridáme škoricu podľa chuti a hrozienka. Opatrne vmiešame sneh z bielkov.
- Predhrejte rúru na 180 stupňov.
- Cesto si rozdelíme na 5 častí, ktoré vyvaľkáme na veľkosť plechu.Koláč rovnomerne vrstvíme. Na dno plechu ide cesto, maková plnka. Ďalšie cesto a orechová plnka. Tretie cesto a tvarohová plnka. Ďalšie cesto po rozvaľkaní potrite lekvárom a položte opatrne na tvarohovú plnku. Ako posledné rozvaľkajte 5 cesto a vo forme mriežky nazdobte na lekvár.
- Potrite cesto roztopeným maslom.
- Pečieme v predhriatej rúre na 180 stupňov po dobu 45-55 minút, alebo kým pri špajdľovom teste nie je špajdľa čistá.Cesto si rozdelíme na 5 častí, ktoré vyvaľkáme na veľkosť plechu.
- Po vybratí ihneď ešte raz cesto potrite maslom.