Logo Pečie celé Slovensko

Popis

Ingrediencie

Cesto
  • 300 g v šupke uvarených a najemno nastrúhaných zemiakov
  • 50 g masla
  • 80 g práškového cukru
  • 1 vajce M
  • ¼ čl soli
  • 360 g polohrubej múky
  • 22 g droždia
  • 3 lyžice vlažného mlieka
1. plnka
  • 150 g mletého maku
  • 40 g cukru krupica
  • 50 ml mlieka
  • 25 ml rumu
  • 25 g masla
  • kôra z 1/2 citróna
  • sneh z 1 bielka
2. plnka
  • 150 g mletých orechov
  • 40 g cukru krupica
  • 50 ml mlieka
  • 25 ml rumu
  • 25 g masla
  • kôra z 1/2 citróna
  • sneh z 1 bielka
3. plnka
  • 150 g jemného tvarohu
  • 40 g cukor práškový
  • 1 vanilkový cukor
  • 3 žĺtky
  • sneh z 1 bielka
  • mletá škorica podľa chuti
  • 40g hrozienka namočené v rume podľa chuti
Dokončenie
  • 250 g slivkový lekvár
  • 100 g rozpusteného masla
  • múka na podsypanie pri vaľkaní

Postup

  1. Cesto

    Do misky rozdrvte droždie a zalejte mliekom.

  2. Zemiaky dajte do misy od mixéra spolu s nakrájaným maslom, cukrom, vajcom, štipkou soli a múkou.

  3. Prilejte droždie s mliekom a vypracujte s hákom jemné cesto.

  4. Zakryte a nechajte v miske kysnúť cca 30 min, kým neurobíte plnky.

  5. 1. plnka

    Mlieko s cukrom a maslom dáme variť.

  6. Pridáme pomletý mak, nastrúhanú citrónovú kôru.

  7. Plnku dôkladne premiešame a necháme vychladnúť.

  8. Sneh zapracujeme opatrne po miernom vychladnutí plnky.

  9. 2.plnka

    Mlieko s cukrom a maslom dáme variť.

  10. Pridáme pomleté orechy, rum a nastrúhanú citrónovú kôru.

  11. Plnku dôkladne premiešame a necháme vychladnúť.

  12. Sneh zapracujeme opatrne po miernom vychladnutí plnky.

  13. 3.plnka

    Tvaroh vymiešame s práškovým cukrom, vanilkou a žĺtkami.

  14. Pridáme škoricu podľa chuti a hrozienka.

  15. Opatrne vmiešame sneh z bielkov.

  16. Dokončenie

    Predhrejte si rúru na 180 stupňov.

  17. Cesto si rozdelíme na 5 častí, ktoré vyvaľkáme na veľkosť plechu.

  18. Koláč rovnomerne vrstvíme. Na dno plechu ide cesto, maková plnka. Ďalšie cesto a orechová plnka. Tretie cesto a tvarohová plnka.

  19. Ďalšie cesto po rozvaľkaní potrite lekvárom a položte opatrne na tvarohovú plnku.

  20. Ako posledné rozvaľkajte 5 cesto a vo forme mriežky nazdobte na lekvár.

  21. Potrite cesto roztopeným maslom.

  22. Pečieme v predhriatej rúre na 180 stupňov po dobu 45-55 minút alebo kým pri špajdľovom teste nie je špajdľa čistá.Cesto si rozdelíme na 5 častí, ktoré vyvaľkáme na veľkosť plechu.

  23. Po vybratí ihneď ešte raz cesto potrite maslom.

Ingrediencie

Cesto
  • 300 g v šupke uvarených a najemno nastrúhaných zemiakov
  • 50 g masla
  • 80 g práškového cukru
  • 1 vajce M
  • ¼ čl soli
  • 360 g polohrubej múky
  • 22 g droždia
  • 3 lyžice vlažného mlieka
1. plnka
  • 150 g mletého maku
  • 40 g cukru krupica
  • 50 ml mlieka
  • 25 ml rumu
  • 25 g masla
  • kôra z 1/2 citróna
  • sneh z 1 bielka
2. plnka
  • 150 g mletých orechov
  • 40 g cukru krupica
  • 50 ml mlieka
  • 25 ml rumu
  • 25 g masla
  • kôra z 1/2 citróna
  • sneh z 1 bielka
3. plnka
  • 150 g jemného tvarohu
  • 40 g cukor práškový
  • 1 vanilkový cukor
  • 3 žĺtky
  • sneh z 1 bielka
  • mletá škorica podľa chuti
  • 40g hrozienka namočené v rume podľa chuti
Dokončenie
  • 250 g slivkový lekvár
  • 100 g rozpusteného masla
  • múka na podsypanie pri vaľkaní

Postup

  1. Cesto

    Do misky rozdrvte droždie a zalejte mliekom.

  2. Zemiaky dajte do misy od mixéra spolu s nakrájaným maslom, cukrom, vajcom, štipkou soli a múkou.

  3. Prilejte droždie s mliekom a vypracujte s hákom jemné cesto.

  4. Zakryte a nechajte v miske kysnúť cca 30 min, kým neurobíte plnky.

  5. 1. plnka

    Mlieko s cukrom a maslom dáme variť.

  6. Pridáme pomletý mak, nastrúhanú citrónovú kôru.

  7. Plnku dôkladne premiešame a necháme vychladnúť.

  8. Sneh zapracujeme opatrne po miernom vychladnutí plnky.

  9. 2.plnka

    Mlieko s cukrom a maslom dáme variť.

  10. Pridáme pomleté orechy, rum a nastrúhanú citrónovú kôru.

  11. Plnku dôkladne premiešame a necháme vychladnúť.

  12. Sneh zapracujeme opatrne po miernom vychladnutí plnky.

  13. 3.plnka

    Tvaroh vymiešame s práškovým cukrom, vanilkou a žĺtkami.

  14. Pridáme škoricu podľa chuti a hrozienka.

  15. Opatrne vmiešame sneh z bielkov.

  16. Dokončenie

    Predhrejte si rúru na 180 stupňov.

  17. Cesto si rozdelíme na 5 častí, ktoré vyvaľkáme na veľkosť plechu.

  18. Koláč rovnomerne vrstvíme. Na dno plechu ide cesto, maková plnka. Ďalšie cesto a orechová plnka. Tretie cesto a tvarohová plnka.

  19. Ďalšie cesto po rozvaľkaní potrite lekvárom a položte opatrne na tvarohovú plnku.

  20. Ako posledné rozvaľkajte 5 cesto a vo forme mriežky nazdobte na lekvár.

  21. Potrite cesto roztopeným maslom.

  22. Pečieme v predhriatej rúre na 180 stupňov po dobu 45-55 minút alebo kým pri špajdľovom teste nie je špajdľa čistá.Cesto si rozdelíme na 5 častí, ktoré vyvaľkáme na veľkosť plechu.

  23. Po vybratí ihneď ešte raz cesto potrite maslom.