Štedrák
Popis
Ingrediencie
Cesto
- 300 g v šupke uvarených a najemno nastrúhaných zemiakov
- 50 g masla
- 80 g práškového cukru
- 1 vajce M
- ¼ čl soli
- 360 g polohrubej múky
- 22 g droždia
- 3 lyžice vlažného mlieka
1. plnka
- 150 g mletého maku
- 40 g cukru krupica
- 50 ml mlieka
- 25 ml rumu
- 25 g masla
- kôra z 1/2 citróna
- sneh z 1 bielka
2. plnka
- 150 g mletých orechov
- 40 g cukru krupica
- 50 ml mlieka
- 25 ml rumu
- 25 g masla
- kôra z 1/2 citróna
- sneh z 1 bielka
3. plnka
- 150 g jemného tvarohu
- 40 g cukor práškový
- 1 vanilkový cukor
- 3 žĺtky
- sneh z 1 bielka
- mletá škorica podľa chuti
- 40g hrozienka namočené v rume podľa chuti
Dokončenie
- 250 g slivkový lekvár
- 100 g rozpusteného masla
- múka na podsypanie pri vaľkaní
Postup
Cesto
Do misky rozdrvte droždie a zalejte mliekom.
Zemiaky dajte do misy od mixéra spolu s nakrájaným maslom, cukrom, vajcom, štipkou soli a múkou.
Prilejte droždie s mliekom a vypracujte s hákom jemné cesto.
Zakryte a nechajte v miske kysnúť cca 30 min, kým neurobíte plnky.
1. plnka
Mlieko s cukrom a maslom dáme variť.
Pridáme pomletý mak, nastrúhanú citrónovú kôru.
Plnku dôkladne premiešame a necháme vychladnúť.
Sneh zapracujeme opatrne po miernom vychladnutí plnky.
2.plnka
Mlieko s cukrom a maslom dáme variť.
Pridáme pomleté orechy, rum a nastrúhanú citrónovú kôru.
Plnku dôkladne premiešame a necháme vychladnúť.
Sneh zapracujeme opatrne po miernom vychladnutí plnky.
3.plnka
Tvaroh vymiešame s práškovým cukrom, vanilkou a žĺtkami.
Pridáme škoricu podľa chuti a hrozienka.
Opatrne vmiešame sneh z bielkov.
Dokončenie
Predhrejte si rúru na 180 stupňov.
Cesto si rozdelíme na 5 častí, ktoré vyvaľkáme na veľkosť plechu.
Koláč rovnomerne vrstvíme. Na dno plechu ide cesto, maková plnka. Ďalšie cesto a orechová plnka. Tretie cesto a tvarohová plnka.
Ďalšie cesto po rozvaľkaní potrite lekvárom a položte opatrne na tvarohovú plnku.
Ako posledné rozvaľkajte 5 cesto a vo forme mriežky nazdobte na lekvár.
Potrite cesto roztopeným maslom.
Pečieme v predhriatej rúre na 180 stupňov po dobu 45-55 minút alebo kým pri špajdľovom teste nie je špajdľa čistá.Cesto si rozdelíme na 5 častí, ktoré vyvaľkáme na veľkosť plechu.
Po vybratí ihneď ešte raz cesto potrite maslom.
Ingrediencie
Cesto
- 300 g v šupke uvarených a najemno nastrúhaných zemiakov
- 50 g masla
- 80 g práškového cukru
- 1 vajce M
- ¼ čl soli
- 360 g polohrubej múky
- 22 g droždia
- 3 lyžice vlažného mlieka
1. plnka
- 150 g mletého maku
- 40 g cukru krupica
- 50 ml mlieka
- 25 ml rumu
- 25 g masla
- kôra z 1/2 citróna
- sneh z 1 bielka
2. plnka
- 150 g mletých orechov
- 40 g cukru krupica
- 50 ml mlieka
- 25 ml rumu
- 25 g masla
- kôra z 1/2 citróna
- sneh z 1 bielka
3. plnka
- 150 g jemného tvarohu
- 40 g cukor práškový
- 1 vanilkový cukor
- 3 žĺtky
- sneh z 1 bielka
- mletá škorica podľa chuti
- 40g hrozienka namočené v rume podľa chuti
Dokončenie
- 250 g slivkový lekvár
- 100 g rozpusteného masla
- múka na podsypanie pri vaľkaní
Postup
Cesto
Do misky rozdrvte droždie a zalejte mliekom.
Zemiaky dajte do misy od mixéra spolu s nakrájaným maslom, cukrom, vajcom, štipkou soli a múkou.
Prilejte droždie s mliekom a vypracujte s hákom jemné cesto.
Zakryte a nechajte v miske kysnúť cca 30 min, kým neurobíte plnky.
1. plnka
Mlieko s cukrom a maslom dáme variť.
Pridáme pomletý mak, nastrúhanú citrónovú kôru.
Plnku dôkladne premiešame a necháme vychladnúť.
Sneh zapracujeme opatrne po miernom vychladnutí plnky.
2.plnka
Mlieko s cukrom a maslom dáme variť.
Pridáme pomleté orechy, rum a nastrúhanú citrónovú kôru.
Plnku dôkladne premiešame a necháme vychladnúť.
Sneh zapracujeme opatrne po miernom vychladnutí plnky.
3.plnka
Tvaroh vymiešame s práškovým cukrom, vanilkou a žĺtkami.
Pridáme škoricu podľa chuti a hrozienka.
Opatrne vmiešame sneh z bielkov.
Dokončenie
Predhrejte si rúru na 180 stupňov.
Cesto si rozdelíme na 5 častí, ktoré vyvaľkáme na veľkosť plechu.
Koláč rovnomerne vrstvíme. Na dno plechu ide cesto, maková plnka. Ďalšie cesto a orechová plnka. Tretie cesto a tvarohová plnka.
Ďalšie cesto po rozvaľkaní potrite lekvárom a položte opatrne na tvarohovú plnku.
Ako posledné rozvaľkajte 5 cesto a vo forme mriežky nazdobte na lekvár.
Potrite cesto roztopeným maslom.
Pečieme v predhriatej rúre na 180 stupňov po dobu 45-55 minút alebo kým pri špajdľovom teste nie je špajdľa čistá.Cesto si rozdelíme na 5 častí, ktoré vyvaľkáme na veľkosť plechu.
Po vybratí ihneď ešte raz cesto potrite maslom.