Štedrý koláčik od Ďoďa
2 hod.
Popis
Ingrediencie
Cesto
- 100 ml mlieka
- 30 g kryštálového cukru
- 30 g droždia
- 800 g polohrubej múky
- 3 žĺtky
- 200 g masla
- 1 ČL soli
- 140 g kryštálového cukru
Maková plnka
- 200 ml mlieka
- 200 g nesladeného mletého maku
- 120 g cukru
- Citrónová kôra
Orechová plnka
- 200 ml mlieka
- 200 g mletých orechov
- 90 g cukru
Lekvárová plnka
- 400 g slivkového lekváru
- 2 PL rumu
Tvarohová plnka
- 500 g tučného mäkkého tvarohu
- 120 g kryštálového cukru
- 3 bielky
Hviezdičky z lineckého cesta
- 75 g hladkej múky
- 75 g polohrubej múky
- 100 g masla
- 50 g práškového cukru
- ½ žĺtku
- 10 g kakaa
Postup
- Z mlieka, 30 g cukru a droždia si pripravíme kvások, ktorý necháme aktivovať päť minút.
- Do kvásku pridáme žĺtky, múku, maslo, soľ a cukor a necháme podkysnúť minimálne 30 minút.
- Medzitým si pripravíme jednotlivé náplne. Lekvárovú pripravíme zmiešaním lekváru a rumu.
- Na makovú náplň v horúcom mlieku rozpustíme cukor a pridáme mak s citrónovou kôrou, ktorý povaríme dve minúty.
- Na orechovú plnku v horúcom mlieku rozpustíme cukor a pridáme orechy, ktoré povaríme dve minúty.
- Na tvarohovú náplň tvaroh zmiešame s cukrom a jemne primiešame bielkový sneh z troch vajíčok.
- Ak cesto stále kysne, máme čas na prípravu lineckého pečiva, ktoré vytvoríme zmiešaním surovín. Pre kakaové hviezdičky do polovice lineckého cesta zapracujeme aj kakao. Linecké cesto vyvaľkáme na hrúbku 4 mm, povykrajujeme a pečieme v rúre na 180 stupňoch 6 – 8 minút.
- Podkysnuté cesto rozdelíme na štyri časti. Každú časť vyvaľkáme do veľkosti 30 x 40 cm.
- Vrstvíme nasledovne - cesto, maková plnka, cesto, lekvárová plnka, cesto, orechová plnka, cesto a tvarohová plnka. Pečieme v rúre rozohriatej na 200 stupňov počas 45 minút.
- Po upečení ozdobíme pripravenými hviezdičkami, škoricou, badiánom a klinčekmi.
Cesto
- 100 ml mlieka
- 30 g kryštálového cukru
- 30 g droždia
- 800 g polohrubej múky
- 3 žĺtky
- 200 g masla
- 1 ČL soli
- 140 g kryštálového cukru
Maková plnka
- 200 ml mlieka
- 200 g nesladeného mletého maku
- 120 g cukru
- Citrónová kôra
Orechová plnka
- 200 ml mlieka
- 200 g mletých orechov
- 90 g cukru
Lekvárová plnka
- 400 g slivkového lekváru
- 2 PL rumu
Tvarohová plnka
- 500 g tučného mäkkého tvarohu
- 120 g kryštálového cukru
- 3 bielky
Hviezdičky z lineckého cesta
- 75 g hladkej múky
- 75 g polohrubej múky
- 100 g masla
- 50 g práškového cukru
- ½ žĺtku
- 10 g kakaa
- Z mlieka, 30 g cukru a droždia si pripravíme kvások, ktorý necháme aktivovať päť minút.
- Do kvásku pridáme žĺtky, múku, maslo, soľ a cukor a necháme podkysnúť minimálne 30 minút.
- Medzitým si pripravíme jednotlivé náplne. Lekvárovú pripravíme zmiešaním lekváru a rumu.
- Na makovú náplň v horúcom mlieku rozpustíme cukor a pridáme mak s citrónovou kôrou, ktorý povaríme dve minúty.
- Na orechovú plnku v horúcom mlieku rozpustíme cukor a pridáme orechy, ktoré povaríme dve minúty.
- Na tvarohovú náplň tvaroh zmiešame s cukrom a jemne primiešame bielkový sneh z troch vajíčok.
- Ak cesto stále kysne, máme čas na prípravu lineckého pečiva, ktoré vytvoríme zmiešaním surovín. Pre kakaové hviezdičky do polovice lineckého cesta zapracujeme aj kakao. Linecké cesto vyvaľkáme na hrúbku 4 mm, povykrajujeme a pečieme v rúre na 180 stupňoch 6 – 8 minút.
- Podkysnuté cesto rozdelíme na štyri časti. Každú časť vyvaľkáme do veľkosti 30 x 40 cm.
- Vrstvíme nasledovne - cesto, maková plnka, cesto, lekvárová plnka, cesto, orechová plnka, cesto a tvarohová plnka. Pečieme v rúre rozohriatej na 200 stupňov počas 45 minút.
- Po upečení ozdobíme pripravenými hviezdičkami, škoricou, badiánom a klinčekmi.