Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Štedrý koláčik od Ďoďa

Štedrý koláčik od Ďoďa

Popis

Ingrediencie

Cesto
  • 100 ml mlieka
  • 30 g kryštálového cukru
  • 30 g droždia
  • 800 g polohrubej múky
  • 3 žĺtky
  • 200 g masla
  • 1 ČL soli
  • 140 g kryštálového cukru
Maková plnka
  • 200 ml mlieka
  • 200 g nesladeného mletého maku
  • 120 g cukru
  • Citrónová kôra
Orechová plnka
  • 200 ml mlieka
  • 200 g mletých orechov
  • 90 g cukru
Lekvárová plnka
  • 400 g slivkového lekváru
  • 2 PL rumu
Tvarohová plnka
  • 500 g tučného mäkkého tvarohu
  • 120 g kryštálového cukru
  • 3 bielky
Hviezdičky z lineckého cesta
  • 75 g hladkej múky
  • 75 g polohrubej múky
  • 100 g masla
  • 50 g práškového cukru
  • ½ žĺtku
  • 10 g kakaa

Postup

  1. Z mlieka, 30 g cukru a droždia si pripravíme kvások, ktorý necháme aktivovať päť minút.
  2. Do kvásku pridáme žĺtky, múku, maslo, soľ a cukor a necháme podkysnúť minimálne 30 minút.
  3. Medzitým si pripravíme jednotlivé náplne. Lekvárovú pripravíme zmiešaním lekváru a rumu.
  4. Na makovú náplň v horúcom mlieku rozpustíme cukor a pridáme mak s citrónovou kôrou, ktorý povaríme dve minúty.
  5. Na orechovú plnku v horúcom mlieku rozpustíme cukor a pridáme orechy, ktoré povaríme dve minúty.
  6. Na tvarohovú náplň tvaroh zmiešame s cukrom a jemne primiešame bielkový sneh z troch vajíčok.
  7. Ak cesto stále kysne, máme čas na prípravu lineckého pečiva, ktoré vytvoríme zmiešaním surovín. Pre kakaové hviezdičky do polovice lineckého cesta zapracujeme aj kakao. Linecké cesto vyvaľkáme na hrúbku 4 mm, povykrajujeme a pečieme v rúre na 180 stupňoch 6 – 8 minút.
  8. Podkysnuté cesto rozdelíme na štyri časti. Každú časť vyvaľkáme do veľkosti 30 x 40 cm.
  9. Vrstvíme nasledovne - cesto, maková plnka, cesto, lekvárová plnka, cesto, orechová plnka, cesto a tvarohová plnka. Pečieme v rúre rozohriatej na 200 stupňov počas 45 minút.
  10. Po upečení ozdobíme pripravenými hviezdičkami, škoricou, badiánom a klinčekmi.
Cesto
  • 100 ml mlieka
  • 30 g kryštálového cukru
  • 30 g droždia
  • 800 g polohrubej múky
  • 3 žĺtky
  • 200 g masla
  • 1 ČL soli
  • 140 g kryštálového cukru
Maková plnka
  • 200 ml mlieka
  • 200 g nesladeného mletého maku
  • 120 g cukru
  • Citrónová kôra
Orechová plnka
  • 200 ml mlieka
  • 200 g mletých orechov
  • 90 g cukru
Lekvárová plnka
  • 400 g slivkového lekváru
  • 2 PL rumu
Tvarohová plnka
  • 500 g tučného mäkkého tvarohu
  • 120 g kryštálového cukru
  • 3 bielky
Hviezdičky z lineckého cesta
  • 75 g hladkej múky
  • 75 g polohrubej múky
  • 100 g masla
  • 50 g práškového cukru
  • ½ žĺtku
  • 10 g kakaa
  1. Z mlieka, 30 g cukru a droždia si pripravíme kvások, ktorý necháme aktivovať päť minút.
  2. Do kvásku pridáme žĺtky, múku, maslo, soľ a cukor a necháme podkysnúť minimálne 30 minút.
  3. Medzitým si pripravíme jednotlivé náplne. Lekvárovú pripravíme zmiešaním lekváru a rumu.
  4. Na makovú náplň v horúcom mlieku rozpustíme cukor a pridáme mak s citrónovou kôrou, ktorý povaríme dve minúty.
  5. Na orechovú plnku v horúcom mlieku rozpustíme cukor a pridáme orechy, ktoré povaríme dve minúty.
  6. Na tvarohovú náplň tvaroh zmiešame s cukrom a jemne primiešame bielkový sneh z troch vajíčok.
  7. Ak cesto stále kysne, máme čas na prípravu lineckého pečiva, ktoré vytvoríme zmiešaním surovín. Pre kakaové hviezdičky do polovice lineckého cesta zapracujeme aj kakao. Linecké cesto vyvaľkáme na hrúbku 4 mm, povykrajujeme a pečieme v rúre na 180 stupňoch 6 – 8 minút.
  8. Podkysnuté cesto rozdelíme na štyri časti. Každú časť vyvaľkáme do veľkosti 30 x 40 cm.
  9. Vrstvíme nasledovne - cesto, maková plnka, cesto, lekvárová plnka, cesto, orechová plnka, cesto a tvarohová plnka. Pečieme v rúre rozohriatej na 200 stupňov počas 45 minút.
  10. Po upečení ozdobíme pripravenými hviezdičkami, škoricou, badiánom a klinčekmi.