Svadobná krabička
2 hod.
Popis
Ingrediencie
Tmavé škrupinky a uzatvorenie
- 300 g čokolády 70,5 %
Biele škrupinky a uzatvorenie
- 200 g čokolády 28 %
Náplň do levanduľových praliniek
- 200 ml smotany na šľahanie 33%
- 1 PL sušenej levandule
- 100 g bielej čokolády
- 1/2 PL medu
- 20 g marcipánu
Náplň do malinových praliniek
- 3 PL trstinového cukru
- 5 PL malín
- 50 ml smotany na šľahanie 33%
- 85 g bielej čokolády
Náplň do makovo-višňových praliniek
- 40 g mletého maku
- 200 ml mlieka
- 25 g kryštálového cukru
- 15 g masla
- 1 ČL rumu
- 25 g višňového lekváru
- Zlatý prášok s kvapkou alkoholu
Truffles s mascarpone
- 100 g čokolády 52 %
- 50 g mliečnej čokolády 28%
- 65 g mascarpone
- 1 PL ovocného likéru (malina)
- Zlatý prášok s kvapkou alkoholu
- Lyofilizované maliny
Čokoládové truffles
- 150 g čokolády 75 %
- 100 ml smotany na šľahanie 33%
- 15 g masla
- Kakao na obalenie
Dekorácia
- Jedlé kvety bielej, žltej a ružovej farby
- Gypsomilka
- Šalvia
- Materina dúška
Postup
- V prvom rade budeme temperovať čokoládu. Najskôr si 80 % hmotnosti čokolády roztopíme nad parou do teploty 45 -50 stupňov. Položíme mimo pary a pridáme zvyšných 20 % čokolády. Miešame, pokiaľ čokoláda nedosiahne 27 stupňov, pričom po tomto schladení znova položíme nad paru a zahrejeme do pracovnej teploty 32 stupňov.
- Takto pripravenú tmavú čokoládu s vysokým obsahom kakaa nalejeme do pripravených silikónových formičiek. Prebytočnú čokoládu necháme odkvapkať a zarovnáme (použijeme ju na ďalšiu prípravu). Plníme dva tvary tmavou čokoládou a jeden tvar bielou čokoládou. Jeden tvar tmavej čokolády pred naliatím škrupinky maľujeme zlatým práškom.
- Rovnaký postup volíme aj pri príprave bielej čokolády. Privedieme do teploty 45 stupňov, schladíme na 27 stupňov. Pracovná teplota pri bielej čokoláde je nižšia na úrovni 29 stupňov.
- Levanduľová náplň - do hrnca dáme smotanu na šľahanie, do ktorej pridáme sušenú levanduľu a pomaly zahrievame, aby sa levanduľa vylúhovala. Následne levanduľu scedíme a zalejeme ňou nalámanú bielu čokoládu. Premiešame po dvoch minútach a dáme do chladu. Plníme vrecúškom na zdobenie s malým otvorom. Do 1/3 dáme levanduľovú plnku a do ďalšej marcipán. Vrch zakryjeme čokoládovým viečkom z tmavej čokolády pracovnej teploty 32 stupňov. Na záver nanesieme bielu čokoládu ako ozdobu.
- Makovo-višňová náplň - mak, cukor a mlieko varíme asi 5 minút. Po tejto dobe dáme dole zo sporáka, pridáme maslo a rum a necháme vychladnúť v chladničke. Pralinky z tmavej čokolády plníme najskôr višňovým lekvárom a neskôr makovou náplňou. Vrch zakryjeme čokoládovým viečkom z tmavej čokolády pracovnej teploty 32 stupňov.
- Náplň do malinových praliniek z bielej čokolády plníme zmesou, ktorú pripravíme rozvarením malín a cukru, ktoré prepasírujeme. Pridáme ich do smotanou zaliatej a rozpustenej čokolády a zachladíme. Vrch zakryjeme čokoládovým viečkom z bielej čokolády pracovnej teploty 29 stupňov.
- Mascarponeé truffles pripravíme roztopením čokolády nad parou, pričom po jej roztopení pridáme mascarpone a ovocný likér. Necháme schladiť a tvarujeme guličky, ktoré obalíme v lyofilizovaných malinách a pretrieme zlatým práškom.
Tmavé škrupinky a uzatvorenie
- 300 g čokolády 70,5 %
Biele škrupinky a uzatvorenie
- 200 g čokolády 28 %
Náplň do levanduľových praliniek
- 200 ml smotany na šľahanie 33%
- 1 PL sušenej levandule
- 100 g bielej čokolády
- 1/2 PL medu
- 20 g marcipánu
Náplň do malinových praliniek
- 3 PL trstinového cukru
- 5 PL malín
- 50 ml smotany na šľahanie 33%
- 85 g bielej čokolády
Náplň do makovo-višňových praliniek
- 40 g mletého maku
- 200 ml mlieka
- 25 g kryštálového cukru
- 15 g masla
- 1 ČL rumu
- 25 g višňového lekváru
- Zlatý prášok s kvapkou alkoholu
Truffles s mascarpone
- 100 g čokolády 52 %
- 50 g mliečnej čokolády 28%
- 65 g mascarpone
- 1 PL ovocného likéru (malina)
- Zlatý prášok s kvapkou alkoholu
- Lyofilizované maliny
Čokoládové truffles
- 150 g čokolády 75 %
- 100 ml smotany na šľahanie 33%
- 15 g masla
- Kakao na obalenie
Dekorácia
- Jedlé kvety bielej, žltej a ružovej farby
- Gypsomilka
- Šalvia
- Materina dúška
- V prvom rade budeme temperovať čokoládu. Najskôr si 80 % hmotnosti čokolády roztopíme nad parou do teploty 45 -50 stupňov. Položíme mimo pary a pridáme zvyšných 20 % čokolády. Miešame, pokiaľ čokoláda nedosiahne 27 stupňov, pričom po tomto schladení znova položíme nad paru a zahrejeme do pracovnej teploty 32 stupňov.
- Takto pripravenú tmavú čokoládu s vysokým obsahom kakaa nalejeme do pripravených silikónových formičiek. Prebytočnú čokoládu necháme odkvapkať a zarovnáme (použijeme ju na ďalšiu prípravu). Plníme dva tvary tmavou čokoládou a jeden tvar bielou čokoládou. Jeden tvar tmavej čokolády pred naliatím škrupinky maľujeme zlatým práškom.
- Rovnaký postup volíme aj pri príprave bielej čokolády. Privedieme do teploty 45 stupňov, schladíme na 27 stupňov. Pracovná teplota pri bielej čokoláde je nižšia na úrovni 29 stupňov.
- Levanduľová náplň - do hrnca dáme smotanu na šľahanie, do ktorej pridáme sušenú levanduľu a pomaly zahrievame, aby sa levanduľa vylúhovala. Následne levanduľu scedíme a zalejeme ňou nalámanú bielu čokoládu. Premiešame po dvoch minútach a dáme do chladu. Plníme vrecúškom na zdobenie s malým otvorom. Do 1/3 dáme levanduľovú plnku a do ďalšej marcipán. Vrch zakryjeme čokoládovým viečkom z tmavej čokolády pracovnej teploty 32 stupňov. Na záver nanesieme bielu čokoládu ako ozdobu.
- Makovo-višňová náplň - mak, cukor a mlieko varíme asi 5 minút. Po tejto dobe dáme dole zo sporáka, pridáme maslo a rum a necháme vychladnúť v chladničke. Pralinky z tmavej čokolády plníme najskôr višňovým lekvárom a neskôr makovou náplňou. Vrch zakryjeme čokoládovým viečkom z tmavej čokolády pracovnej teploty 32 stupňov.
- Náplň do malinových praliniek z bielej čokolády plníme zmesou, ktorú pripravíme rozvarením malín a cukru, ktoré prepasírujeme. Pridáme ich do smotanou zaliatej a rozpustenej čokolády a zachladíme. Vrch zakryjeme čokoládovým viečkom z bielej čokolády pracovnej teploty 29 stupňov.
- Mascarponeé truffles pripravíme roztopením čokolády nad parou, pričom po jej roztopení pridáme mascarpone a ovocný likér. Necháme schladiť a tvarujeme guličky, ktoré obalíme v lyofilizovaných malinách a pretrieme zlatým práškom.