Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Syrová lístková roláda

Syrová lístková roláda

Popis

Ingrediencie

Maslové cesto
  • 250 g masla (82%)
  • 100 g hladkej múky
Vodové cesto
  • 150 g hladkej múky
  • 75 ml vlažnej vody
  • 1 žĺtok
  • 1 PL octu
  • štipka soli
Plnka
  • 1 pór
  • 1 väčšia mrkva
  • 50 g masla (82%)
  • 0,12 g šafránu
  • 2 väčšie zemiaky
  • 200 g balkánskeho syra
  • 100 g strúhanej mozarelly
  • 150g syra niva
  • 5 ks fíg
  • 1 vajce na potretie
  • 30 g vlašských orechov
  • štipka soli

Postup

  1. Maslové cesto - múku do masla zapracujeme veľmi rýchlo, aby nám maslo príliš nepovolilo. Výsledný bochník zabalíme do potravinárskej fólie a dáme stuhnúť do chladničky.
  2. Vodové cesto - v múke urobíme jamku, v ktorej zmiešame vodu, ocot, soľ a žĺtok. Vypracujeme vláčne cesto, vytvoríme bochník a necháme na poprášenej doske zakryté nejakou nádobou odpočívať 15 minút.
  3. Z papiera na pečenie si vytvoríme štvorcovú obálku so stranou dlhou 20 centimetrov. Maslové cesto vložíme do obálky a rozvaľkáme ho na rozmer obálky.
  4. Z vodového cesta vyvaľkáme štvorec, ktorý je o trochu väčší ako štvorec z maslového cesta. Je potrebné, aby sme mohli na vodové cesto šikmo položiť maslové cesto. Rohy vodového cesta preložíme cez maslové cesto, tak aby ho celé prekrylo. Spoje vodového cesta dokonale utesníme, tak aby sa nám maslové cesto pri vaľkaní cesta nedostalo von. Výsledný štvorec opatrne rozvaľkáme na dlhý pás. Oba konce preložíme do stredu a v polovici cesto ešte raz preložíme. Cesto zabalíme do potravinovej fólie a dáme odpočinúť aspoň na 15 minút do chladničky. Potom cesto opäť rozvaľkáme po dĺžke na dlhý pás a znovu prekladáme, ako predtým. Zabalíme do fólie a dáme chladiť. Celkom vyvaľkáme zložíme cesto 4-krát. Potom je cesto pripravené ku spracovaniu. Vyvaľkáme a ukladáme naň náplň.
  5. Náplň - mrkvu a pór nakrájame na pásiky a dáme na 5 minút variť, scedíme a podusíme na masle. Necháme vychladnúť.
  6. Medzitým si uvaríme zemiaky. Uvarené zemiaky popučíme na kašu. Vychladnutú kašu zmiešame s postrúhaným balkánskym syrom a mozarellou.
  7. Na lístkové cesto si uložíme pás podusenej mrkvy a póru. Na túto vrstvu dáme vrstvu zemiakovej kaše so syrmi, na túto vrstvu uložíme nakrájaný syr niva a nakoniec plátky fíg. Lístkové cesto zložíme v roládu a potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme vlašskými orechmi. Pečieme pri teplote 180 stupňov 30 minút.
Maslové cesto
  • 250 g masla (82%)
  • 100 g hladkej múky
Vodové cesto
  • 150 g hladkej múky
  • 75 ml vlažnej vody
  • 1 žĺtok
  • 1 PL octu
  • štipka soli
Plnka
  • 1 pór
  • 1 väčšia mrkva
  • 50 g masla (82%)
  • 0,12 g šafránu
  • 2 väčšie zemiaky
  • 200 g balkánskeho syra
  • 100 g strúhanej mozarelly
  • 150g syra niva
  • 5 ks fíg
  • 1 vajce na potretie
  • 30 g vlašských orechov
  • štipka soli
  1. Maslové cesto - múku do masla zapracujeme veľmi rýchlo, aby nám maslo príliš nepovolilo. Výsledný bochník zabalíme do potravinárskej fólie a dáme stuhnúť do chladničky.
  2. Vodové cesto - v múke urobíme jamku, v ktorej zmiešame vodu, ocot, soľ a žĺtok. Vypracujeme vláčne cesto, vytvoríme bochník a necháme na poprášenej doske zakryté nejakou nádobou odpočívať 15 minút.
  3. Z papiera na pečenie si vytvoríme štvorcovú obálku so stranou dlhou 20 centimetrov. Maslové cesto vložíme do obálky a rozvaľkáme ho na rozmer obálky.
  4. Z vodového cesta vyvaľkáme štvorec, ktorý je o trochu väčší ako štvorec z maslového cesta. Je potrebné, aby sme mohli na vodové cesto šikmo položiť maslové cesto. Rohy vodového cesta preložíme cez maslové cesto, tak aby ho celé prekrylo. Spoje vodového cesta dokonale utesníme, tak aby sa nám maslové cesto pri vaľkaní cesta nedostalo von. Výsledný štvorec opatrne rozvaľkáme na dlhý pás. Oba konce preložíme do stredu a v polovici cesto ešte raz preložíme. Cesto zabalíme do potravinovej fólie a dáme odpočinúť aspoň na 15 minút do chladničky. Potom cesto opäť rozvaľkáme po dĺžke na dlhý pás a znovu prekladáme, ako predtým. Zabalíme do fólie a dáme chladiť. Celkom vyvaľkáme zložíme cesto 4-krát. Potom je cesto pripravené ku spracovaniu. Vyvaľkáme a ukladáme naň náplň.
  5. Náplň - mrkvu a pór nakrájame na pásiky a dáme na 5 minút variť, scedíme a podusíme na masle. Necháme vychladnúť.
  6. Medzitým si uvaríme zemiaky. Uvarené zemiaky popučíme na kašu. Vychladnutú kašu zmiešame s postrúhaným balkánskym syrom a mozarellou.
  7. Na lístkové cesto si uložíme pás podusenej mrkvy a póru. Na túto vrstvu dáme vrstvu zemiakovej kaše so syrmi, na túto vrstvu uložíme nakrájaný syr niva a nakoniec plátky fíg. Lístkové cesto zložíme v roládu a potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme vlašskými orechmi. Pečieme pri teplote 180 stupňov 30 minút.