Tánin croquembouche
4 hod.
Popis
Ingrediencie
Choux
- 75 g hladkej múky
- 75 g kryštálového cukru
- 60 g masla
- Čierna jedlá farba
Odpaľované cesto
- 188 g mlieka
- 188 g vody
- 3 g soli
- 15 g kryštálového cukru
- 150 g masla
- 225 g hladkej múky
- 375 g vajec
Čokoladový krém
- 200 ml mlieka
- 85 g kryštálového cukru
- 1 žĺtok
- 100 ml 33% smotany na šľahanie
- 50 g masla
- 2 PL kukuričného škrobu
- 150 g tmavej čokolády
Višňové coulis
- 300 g mrazených višní
- 80 g kryštálového cukru
- 15 g kukuričného škrobu
- 5 PL vody
Karamel
- 250 g kryštálového cukru
- 100 g vody
- 5 g citrónovek šťavy
Ozdoba
- Zlaté práškové farbivo
- Alkohol na riedenie farbiva
- Modelovacia hmota
- Jedlá farba čierna červena zlata
Postup
- Pripravíme craquelin – zmiešame múku, cukor a farbivo. Vyvaľkame a vykrojíme krúžky 4 cm a vložíme do chladničky.
- Odpaľované cesto – do panvice nalejeme vodu a mlieko, pridame soľ, maslo a cukor, privedieme k varu. Potom pridáme múku. Cesto odparujeme ďalších 5 minút. Preložíme do kuchynského robota a po jednom pridávame vajcia. Dobre premiešame. Preložíme do cukrárskeho vrecka a vytvarujeme profiterolky, na ktoré poukladáme pripravené krúžky z craquelinu. Pečieme 30 minút pri teplote 180 stupňov.
- Čokoladový krém – nalejeme polovicu mlieka do panvice, prehrejeme. Do druhej polovice pridáme škrob, cukor a žĺtok, dobre premiešame. Zalejeme zohriatym mliekom a varíme do zhustnutia. Odstavíme z ohňa, pridáme maslo, čokoládu - dobre premiešame, prikryjeme fóliou a necháme vychladnúť. Nakoniec pridáme vyšlahanu smotanu, premiešame.
- Višnove coulis – višne s cukrom dáme do hrnca, pridáme škrob rozpustený vo vode, varíme do zhustenia a necháme vychladnúť.
- Profiterolky naplníme dvoma druhmi plnky.
- Karamel – nasypeme cukor do panvice, pridáme vodu, dáme uvariť do jantárovej farby. Profiterolky spájame karamelom.
- Z modelovacej hmoty vytvarujeme korunku a iné detaily.
Choux
- 75 g hladkej múky
- 75 g kryštálového cukru
- 60 g masla
- Čierna jedlá farba
Odpaľované cesto
- 188 g mlieka
- 188 g vody
- 3 g soli
- 15 g kryštálového cukru
- 150 g masla
- 225 g hladkej múky
- 375 g vajec
Čokoladový krém
- 200 ml mlieka
- 85 g kryštálového cukru
- 1 žĺtok
- 100 ml 33% smotany na šľahanie
- 50 g masla
- 2 PL kukuričného škrobu
- 150 g tmavej čokolády
Višňové coulis
- 300 g mrazených višní
- 80 g kryštálového cukru
- 15 g kukuričného škrobu
- 5 PL vody
Karamel
- 250 g kryštálového cukru
- 100 g vody
- 5 g citrónovek šťavy
Ozdoba
- Zlaté práškové farbivo
- Alkohol na riedenie farbiva
- Modelovacia hmota
- Jedlá farba čierna červena zlata
- Pripravíme craquelin – zmiešame múku, cukor a farbivo. Vyvaľkame a vykrojíme krúžky 4 cm a vložíme do chladničky.
- Odpaľované cesto – do panvice nalejeme vodu a mlieko, pridame soľ, maslo a cukor, privedieme k varu. Potom pridáme múku. Cesto odparujeme ďalších 5 minút. Preložíme do kuchynského robota a po jednom pridávame vajcia. Dobre premiešame. Preložíme do cukrárskeho vrecka a vytvarujeme profiterolky, na ktoré poukladáme pripravené krúžky z craquelinu. Pečieme 30 minút pri teplote 180 stupňov.
- Čokoladový krém – nalejeme polovicu mlieka do panvice, prehrejeme. Do druhej polovice pridáme škrob, cukor a žĺtok, dobre premiešame. Zalejeme zohriatym mliekom a varíme do zhustnutia. Odstavíme z ohňa, pridáme maslo, čokoládu - dobre premiešame, prikryjeme fóliou a necháme vychladnúť. Nakoniec pridáme vyšlahanu smotanu, premiešame.
- Višnove coulis – višne s cukrom dáme do hrnca, pridáme škrob rozpustený vo vode, varíme do zhustenia a necháme vychladnúť.
- Profiterolky naplníme dvoma druhmi plnky.
- Karamel – nasypeme cukor do panvice, pridáme vodu, dáme uvariť do jantárovej farby. Profiterolky spájame karamelom.
- Z modelovacej hmoty vytvarujeme korunku a iné detaily.