Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Tánin croquembouche

Tánin croquembouche

Popis

Ingrediencie

Choux
  • 75 g hladkej múky
  • 75 g kryštálového cukru
  • 60 g masla
  • Čierna jedlá farba
Odpaľované cesto
  • 188 g mlieka
  • 188 g vody
  • 3 g soli
  • 15 g kryštálového cukru
  • 150 g masla
  • 225 g hladkej múky
  • 375 g vajec
Čokoladový krém
  • 200 ml mlieka
  • 85 g kryštálového cukru
  • 1 žĺtok
  • 100 ml 33% smotany na šľahanie
  • 50 g masla
  • 2 PL kukuričného škrobu
  • 150 g tmavej čokolády
Višňové coulis
  • 300 g mrazených višní
  • 80 g kryštálového cukru
  • 15 g kukuričného škrobu
  • 5 PL vody
Karamel
  • 250 g kryštálového cukru
  • 100 g vody
  • 5 g citrónovek šťavy
Ozdoba
  • Zlaté práškové farbivo
  • Alkohol na riedenie farbiva
  • Modelovacia hmota
  • Jedlá farba čierna červena zlata

Postup

  1. Pripravíme craquelin – zmiešame múku, cukor a farbivo. Vyvaľkame a vykrojíme krúžky 4 cm a vložíme do chladničky.
  2. Odpaľované cesto – do panvice nalejeme vodu a mlieko, pridame soľ, maslo a cukor, privedieme k varu. Potom pridáme múku. Cesto odparujeme ďalších 5 minút. Preložíme do kuchynského robota a po jednom pridávame vajcia. Dobre premiešame. Preložíme do cukrárskeho vrecka a vytvarujeme profiterolky, na ktoré poukladáme pripravené krúžky z craquelinu. Pečieme 30 minút pri teplote 180 stupňov.
  3. Čokoladový krém – nalejeme polovicu mlieka do panvice, prehrejeme. Do druhej polovice pridáme škrob, cukor a žĺtok, dobre premiešame. Zalejeme zohriatym mliekom a varíme do zhustnutia. Odstavíme z ohňa, pridáme maslo, čokoládu - dobre premiešame, prikryjeme fóliou a necháme vychladnúť. Nakoniec pridáme vyšlahanu smotanu, premiešame.
  4. Višnove coulis – višne s cukrom dáme do hrnca, pridáme škrob rozpustený vo vode, varíme do zhustenia a necháme vychladnúť.
  5. Profiterolky naplníme dvoma druhmi plnky.
  6. Karamel – nasypeme cukor do panvice, pridáme vodu, dáme uvariť do jantárovej farby. Profiterolky spájame karamelom.
  7. Z modelovacej hmoty vytvarujeme korunku a iné detaily.

Ingrediencie

Choux
  • 75 g hladkej múky
  • 75 g kryštálového cukru
  • 60 g masla
  • Čierna jedlá farba
Odpaľované cesto
  • 188 g mlieka
  • 188 g vody
  • 3 g soli
  • 15 g kryštálového cukru
  • 150 g masla
  • 225 g hladkej múky
  • 375 g vajec
Čokoladový krém
  • 200 ml mlieka
  • 85 g kryštálového cukru
  • 1 žĺtok
  • 100 ml 33% smotany na šľahanie
  • 50 g masla
  • 2 PL kukuričného škrobu
  • 150 g tmavej čokolády
Višňové coulis
  • 300 g mrazených višní
  • 80 g kryštálového cukru
  • 15 g kukuričného škrobu
  • 5 PL vody
Karamel
  • 250 g kryštálového cukru
  • 100 g vody
  • 5 g citrónovek šťavy
Ozdoba
  • Zlaté práškové farbivo
  • Alkohol na riedenie farbiva
  • Modelovacia hmota
  • Jedlá farba čierna červena zlata

Postup

  1. Pripravíme craquelin – zmiešame múku, cukor a farbivo. Vyvaľkame a vykrojíme krúžky 4 cm a vložíme do chladničky.
  2. Odpaľované cesto – do panvice nalejeme vodu a mlieko, pridame soľ, maslo a cukor, privedieme k varu. Potom pridáme múku. Cesto odparujeme ďalších 5 minút. Preložíme do kuchynského robota a po jednom pridávame vajcia. Dobre premiešame. Preložíme do cukrárskeho vrecka a vytvarujeme profiterolky, na ktoré poukladáme pripravené krúžky z craquelinu. Pečieme 30 minút pri teplote 180 stupňov.
  3. Čokoladový krém – nalejeme polovicu mlieka do panvice, prehrejeme. Do druhej polovice pridáme škrob, cukor a žĺtok, dobre premiešame. Zalejeme zohriatym mliekom a varíme do zhustnutia. Odstavíme z ohňa, pridáme maslo, čokoládu - dobre premiešame, prikryjeme fóliou a necháme vychladnúť. Nakoniec pridáme vyšlahanu smotanu, premiešame.
  4. Višnove coulis – višne s cukrom dáme do hrnca, pridáme škrob rozpustený vo vode, varíme do zhustenia a necháme vychladnúť.
  5. Profiterolky naplníme dvoma druhmi plnky.
  6. Karamel – nasypeme cukor do panvice, pridáme vodu, dáme uvariť do jantárovej farby. Profiterolky spájame karamelom.
  7. Z modelovacej hmoty vytvarujeme korunku a iné detaily.