Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Tomášova krabička prekvapenia

Tomášova krabička prekvapenia

Popis

Ingrediencie

Cesto
  • 6 bielkov
  • 450 g kryštálového cukru
  • 2 PL octu
  • 2 PL kukuričného škrobu
Ríbezľový krém
  • 400 ml mlieka
  • 6 žĺtkov
  • 1 pudingový prášok
  • 2 ks vanilkového cukru
  • 2 PL práškového cukru
  • 250 g masla
  • 4 PL ríbezľového džemu
  • 200 ml šľahačky 33%
Orechový krém
  • 300 g masla
  • 120 g práškového cukru
  • 1 vanilkový cukor
  • 180 g mletých orechov
  • 120 ml mlieka
  • 30 ml vaječného likéru

Postup

  1. Bielky vyšľaháme na tuhý sneh, postupne prišľaháme po lyžiciach cukor. Sneh šľaháme nad vodným kúpeľom kým sa cukor úplne nerozpustí, mixujeme cca 15minút. Keď je cukor rozpustený dáme misku preč a primiešame ocot a na záver zľahka kukuričný škrob s nasekanými orechmi.
  2. Na papier na pečenie si nakreslíme štvorce tak, aby bola medzi nimi dostatočná vzdialenosť. Podľa predkreslených štvorcov lyžicou alebo plniacim vreckom rozotrieme sneh.
  3. Rúru predhrejeme na 120 stupňov, vložíme snehové korpusy do rúry a sušíme cca 40 minút. Rúru počas sušenia neotvárame, ak máme vysušené korpusy, tak ich necháme vo vypnutej rúre.
  4. Korpusy sú krehké preto ich prekladáme opatrne.
  5. Na ríbezľový krém rozmiešame žĺtky a vanilkový cukor v mlieku spolu s pudingovým práškom. Preložíme do vodného kúpeľa a za stáleho miešania zahrievame, kým nevznikne hustá hmota ako puding.
  6. Vezmeme z vodného kúpeľa, pridáme práškový cukor, rum a necháme vychladnúť. V inej miske našľaháme zmäknuté maslo a po lyžiciach vyšľaháme do žĺtkového krému. Na záver prišľaháme ríbezľový džem.
  7. Necháme stuhnúť v chladničke a na koniec primiešame vyšľahanú šľahačku.
  8. Pripravíme si orechový krém. Mlieko a vanilkový cukor uvaríme, pridáme pomleté orechy a vychladíme.
  9. Maslo a práškový cukor vyšľaháme do peny a potom pridáme likér.
  10. Postupne zašľaháme vychladenú orechovú zmes a vyšľaháme na hladký krém.
  11. Na prvý korpus nastriekame striedavo krém. Najprv ríbezľový a potom orechový, na to môžeme dať trošku ríbezľového džemu, prekryjeme druhým korpusom a postup opakujeme. Na vrch ozdobíme ovocím a jedlými čokoládovými kvetmi. Navrch opatrne položíme posledný korpus.
  12. Roztopíme si bielu čokoládu, zafarbíme ju na červeno a spravíme si z nej mašľu, ktorú opatrne položíme na horný korpus.
Cesto
  • 6 bielkov
  • 450 g kryštálového cukru
  • 2 PL octu
  • 2 PL kukuričného škrobu
Ríbezľový krém
  • 400 ml mlieka
  • 6 žĺtkov
  • 1 pudingový prášok
  • 2 ks vanilkového cukru
  • 2 PL práškového cukru
  • 250 g masla
  • 4 PL ríbezľového džemu
  • 200 ml šľahačky 33%
Orechový krém
  • 300 g masla
  • 120 g práškového cukru
  • 1 vanilkový cukor
  • 180 g mletých orechov
  • 120 ml mlieka
  • 30 ml vaječného likéru
  1. Bielky vyšľaháme na tuhý sneh, postupne prišľaháme po lyžiciach cukor. Sneh šľaháme nad vodným kúpeľom kým sa cukor úplne nerozpustí, mixujeme cca 15minút. Keď je cukor rozpustený dáme misku preč a primiešame ocot a na záver zľahka kukuričný škrob s nasekanými orechmi.
  2. Na papier na pečenie si nakreslíme štvorce tak, aby bola medzi nimi dostatočná vzdialenosť. Podľa predkreslených štvorcov lyžicou alebo plniacim vreckom rozotrieme sneh.
  3. Rúru predhrejeme na 120 stupňov, vložíme snehové korpusy do rúry a sušíme cca 40 minút. Rúru počas sušenia neotvárame, ak máme vysušené korpusy, tak ich necháme vo vypnutej rúre.
  4. Korpusy sú krehké preto ich prekladáme opatrne.
  5. Na ríbezľový krém rozmiešame žĺtky a vanilkový cukor v mlieku spolu s pudingovým práškom. Preložíme do vodného kúpeľa a za stáleho miešania zahrievame, kým nevznikne hustá hmota ako puding.
  6. Vezmeme z vodného kúpeľa, pridáme práškový cukor, rum a necháme vychladnúť. V inej miske našľaháme zmäknuté maslo a po lyžiciach vyšľaháme do žĺtkového krému. Na záver prišľaháme ríbezľový džem.
  7. Necháme stuhnúť v chladničke a na koniec primiešame vyšľahanú šľahačku.
  8. Pripravíme si orechový krém. Mlieko a vanilkový cukor uvaríme, pridáme pomleté orechy a vychladíme.
  9. Maslo a práškový cukor vyšľaháme do peny a potom pridáme likér.
  10. Postupne zašľaháme vychladenú orechovú zmes a vyšľaháme na hladký krém.
  11. Na prvý korpus nastriekame striedavo krém. Najprv ríbezľový a potom orechový, na to môžeme dať trošku ríbezľového džemu, prekryjeme druhým korpusom a postup opakujeme. Na vrch ozdobíme ovocím a jedlými čokoládovými kvetmi. Navrch opatrne položíme posledný korpus.
  12. Roztopíme si bielu čokoládu, zafarbíme ju na červeno a spravíme si z nej mašľu, ktorú opatrne položíme na horný korpus.