Tomášova krabička prekvapenia
4 hod.
Popis
Ingrediencie
Cesto
- 6 bielkov
- 450 g kryštálového cukru
- 2 PL octu
- 2 PL kukuričného škrobu
Ríbezľový krém
- 400 ml mlieka
- 6 žĺtkov
- 1 pudingový prášok
- 2 ks vanilkového cukru
- 2 PL práškového cukru
- 250 g masla
- 4 PL ríbezľového džemu
- 200 ml šľahačky 33%
Orechový krém
- 300 g masla
- 120 g práškového cukru
- 1 vanilkový cukor
- 180 g mletých orechov
- 120 ml mlieka
- 30 ml vaječného likéru
Postup
- Bielky vyšľaháme na tuhý sneh, postupne prišľaháme po lyžiciach cukor. Sneh šľaháme nad vodným kúpeľom kým sa cukor úplne nerozpustí, mixujeme cca 15minút. Keď je cukor rozpustený dáme misku preč a primiešame ocot a na záver zľahka kukuričný škrob s nasekanými orechmi.
- Na papier na pečenie si nakreslíme štvorce tak, aby bola medzi nimi dostatočná vzdialenosť. Podľa predkreslených štvorcov lyžicou alebo plniacim vreckom rozotrieme sneh.
- Rúru predhrejeme na 120 stupňov, vložíme snehové korpusy do rúry a sušíme cca 40 minút. Rúru počas sušenia neotvárame, ak máme vysušené korpusy, tak ich necháme vo vypnutej rúre.
- Korpusy sú krehké preto ich prekladáme opatrne.
- Na ríbezľový krém rozmiešame žĺtky a vanilkový cukor v mlieku spolu s pudingovým práškom. Preložíme do vodného kúpeľa a za stáleho miešania zahrievame, kým nevznikne hustá hmota ako puding.
- Vezmeme z vodného kúpeľa, pridáme práškový cukor, rum a necháme vychladnúť. V inej miske našľaháme zmäknuté maslo a po lyžiciach vyšľaháme do žĺtkového krému. Na záver prišľaháme ríbezľový džem.
- Necháme stuhnúť v chladničke a na koniec primiešame vyšľahanú šľahačku.
- Pripravíme si orechový krém. Mlieko a vanilkový cukor uvaríme, pridáme pomleté orechy a vychladíme.
- Maslo a práškový cukor vyšľaháme do peny a potom pridáme likér.
- Postupne zašľaháme vychladenú orechovú zmes a vyšľaháme na hladký krém.
- Na prvý korpus nastriekame striedavo krém. Najprv ríbezľový a potom orechový, na to môžeme dať trošku ríbezľového džemu, prekryjeme druhým korpusom a postup opakujeme. Na vrch ozdobíme ovocím a jedlými čokoládovými kvetmi. Navrch opatrne položíme posledný korpus.
- Roztopíme si bielu čokoládu, zafarbíme ju na červeno a spravíme si z nej mašľu, ktorú opatrne položíme na horný korpus.
Cesto
- 6 bielkov
- 450 g kryštálového cukru
- 2 PL octu
- 2 PL kukuričného škrobu
Ríbezľový krém
- 400 ml mlieka
- 6 žĺtkov
- 1 pudingový prášok
- 2 ks vanilkového cukru
- 2 PL práškového cukru
- 250 g masla
- 4 PL ríbezľového džemu
- 200 ml šľahačky 33%
Orechový krém
- 300 g masla
- 120 g práškového cukru
- 1 vanilkový cukor
- 180 g mletých orechov
- 120 ml mlieka
- 30 ml vaječného likéru
- Bielky vyšľaháme na tuhý sneh, postupne prišľaháme po lyžiciach cukor. Sneh šľaháme nad vodným kúpeľom kým sa cukor úplne nerozpustí, mixujeme cca 15minút. Keď je cukor rozpustený dáme misku preč a primiešame ocot a na záver zľahka kukuričný škrob s nasekanými orechmi.
- Na papier na pečenie si nakreslíme štvorce tak, aby bola medzi nimi dostatočná vzdialenosť. Podľa predkreslených štvorcov lyžicou alebo plniacim vreckom rozotrieme sneh.
- Rúru predhrejeme na 120 stupňov, vložíme snehové korpusy do rúry a sušíme cca 40 minút. Rúru počas sušenia neotvárame, ak máme vysušené korpusy, tak ich necháme vo vypnutej rúre.
- Korpusy sú krehké preto ich prekladáme opatrne.
- Na ríbezľový krém rozmiešame žĺtky a vanilkový cukor v mlieku spolu s pudingovým práškom. Preložíme do vodného kúpeľa a za stáleho miešania zahrievame, kým nevznikne hustá hmota ako puding.
- Vezmeme z vodného kúpeľa, pridáme práškový cukor, rum a necháme vychladnúť. V inej miske našľaháme zmäknuté maslo a po lyžiciach vyšľaháme do žĺtkového krému. Na záver prišľaháme ríbezľový džem.
- Necháme stuhnúť v chladničke a na koniec primiešame vyšľahanú šľahačku.
- Pripravíme si orechový krém. Mlieko a vanilkový cukor uvaríme, pridáme pomleté orechy a vychladíme.
- Maslo a práškový cukor vyšľaháme do peny a potom pridáme likér.
- Postupne zašľaháme vychladenú orechovú zmes a vyšľaháme na hladký krém.
- Na prvý korpus nastriekame striedavo krém. Najprv ríbezľový a potom orechový, na to môžeme dať trošku ríbezľového džemu, prekryjeme druhým korpusom a postup opakujeme. Na vrch ozdobíme ovocím a jedlými čokoládovými kvetmi. Navrch opatrne položíme posledný korpus.
- Roztopíme si bielu čokoládu, zafarbíme ju na červeno a spravíme si z nej mašľu, ktorú opatrne položíme na horný korpus.