Toto je moja bažina
4 hod.
Popis
Ingrediencie
Cesto
- 250 g baby špenátu
- 30 ml citrónovej šťavy
- 120 ml oleja
- 3 vajcia
- 40 g medu
- 80 g kryštálového cukru
- 240 g polohrubej múky
- 1 prášok do pečiva
- Štipka soli
Plnka
- 200 g čokolády
- 5 PL smotany
- 1 PL rumu
- 250 g masla
- 2 ks vanilkového cukru
- 750 g tvarohu s vysokým obsahom tuku
- 250 g mascarpone
Čokoládový krém
- 370 g čokolády
- 200 g masla
- 20 g kakaa
Želé hadíkovia
- 200 ml višňovej šťavy
- 6 g agar
- 2 g vitamín C
Ganache
- 300 g čokolády
- 150 ml smotany na šľahanie 33%
Na ozdobenie
- Modelovaciu hmotu
- 150 ml smotany na šľahanie 33%
- Farby zelená, červená, biela, hnedá, čierna, ružová
- Višňový džem na potretie korpusov
Postup
- Korpus pripravíme vo viacerých fázach. Prvou z nich je rozmixovanie špenátu s citrónovou šťavou, ktorá zabezpečí sýtosť zelenej farby. Pridáme aj olej.
- Ďalej v osobitnej miske šľaháme vajcia s cukrom a medom do peny. K pene pridáme rozmixovaný špenát a múku zmiešanú s kypriacim práškom do pečiva.
- Pečieme dvakrát korpus, ktorý prerežeme na polovicu – získame 4 pláty cesta. Môžeme aj naraz v jednej rúre 45 minút pri teplote 170 stupňov.
- Krém na plnku pripravíme roztopením čokolády so smotanou a rumom. Postupne, ako čokoláda chladne, vyšľaháme v osobitnej nádobe maslo s vanilkovým cukrom. Keď vznikne pena, pridávame tvaroh a mascarpone. Nakoniec postupne zapracujeme ochladenú čokoládu. Krém pred použitím dáme do chladničky.
- Želé hadíky – višňovú šťavu zohrievame s agarom a po varení asi jednu minútu vypneme a pridáme vitamín C. Červenú zmes nalejeme na malý pekáč, alebo inú nádobu. Po vychladnutí a stuhnutí krájame na pásiky.
- Imitácia dreva – vyšľaháme maslo a postupne k nemu pridávame vychladnutú čokoládu roztopenú nad parou. Pomocou ozdobnej špičky na papier na pečenie tvarujeme trámy, ktoré prejdeme vidličkou, lyžicou. Imitáciu dreva dáme do mrazničky a pred aplikáciou na tortu zaprášime kakaom.
- Shreka vytvarujeme z modelovacej hmoty zafarbenej farbou. Z rovnakej hmoty tvarujeme aj ostatné dekorácie napr. trávu cez lis na cesnak, žabky, húsenicu.
- Bažina – čokoládovú ganache pripravíme tak, že nalámanú čokoládu zalejeme horúcou smotanou. Necháme 2 minúty postáť, premiešame a vložíme do chladničky.
- Skladanie torty - prvý korpus natrieme džemom, nanesieme vrstvu krému, rozložíme višne, zatrieme krémom a priložíme druhým korpusom. Na ten aplikujeme krém, želé hadíkov, krém a priložíme tretím korpusom. Opakujeme postup ako pri prvom korpuse. Celú tortu jemne obtrieme zvyšným krémom a necháme zachladiť.
Cesto
- 250 g baby špenátu
- 30 ml citrónovej šťavy
- 120 ml oleja
- 3 vajcia
- 40 g medu
- 80 g kryštálového cukru
- 240 g polohrubej múky
- 1 prášok do pečiva
- Štipka soli
Plnka
- 200 g čokolády
- 5 PL smotany
- 1 PL rumu
- 250 g masla
- 2 ks vanilkového cukru
- 750 g tvarohu s vysokým obsahom tuku
- 250 g mascarpone
Čokoládový krém
- 370 g čokolády
- 200 g masla
- 20 g kakaa
Želé hadíkovia
- 200 ml višňovej šťavy
- 6 g agar
- 2 g vitamín C
Ganache
- 300 g čokolády
- 150 ml smotany na šľahanie 33%
Na ozdobenie
- Modelovaciu hmotu
- 150 ml smotany na šľahanie 33%
- Farby zelená, červená, biela, hnedá, čierna, ružová
- Višňový džem na potretie korpusov
- Korpus pripravíme vo viacerých fázach. Prvou z nich je rozmixovanie špenátu s citrónovou šťavou, ktorá zabezpečí sýtosť zelenej farby. Pridáme aj olej.
- Ďalej v osobitnej miske šľaháme vajcia s cukrom a medom do peny. K pene pridáme rozmixovaný špenát a múku zmiešanú s kypriacim práškom do pečiva.
- Pečieme dvakrát korpus, ktorý prerežeme na polovicu – získame 4 pláty cesta. Môžeme aj naraz v jednej rúre 45 minút pri teplote 170 stupňov.
- Krém na plnku pripravíme roztopením čokolády so smotanou a rumom. Postupne, ako čokoláda chladne, vyšľaháme v osobitnej nádobe maslo s vanilkovým cukrom. Keď vznikne pena, pridávame tvaroh a mascarpone. Nakoniec postupne zapracujeme ochladenú čokoládu. Krém pred použitím dáme do chladničky.
- Želé hadíky – višňovú šťavu zohrievame s agarom a po varení asi jednu minútu vypneme a pridáme vitamín C. Červenú zmes nalejeme na malý pekáč, alebo inú nádobu. Po vychladnutí a stuhnutí krájame na pásiky.
- Imitácia dreva – vyšľaháme maslo a postupne k nemu pridávame vychladnutú čokoládu roztopenú nad parou. Pomocou ozdobnej špičky na papier na pečenie tvarujeme trámy, ktoré prejdeme vidličkou, lyžicou. Imitáciu dreva dáme do mrazničky a pred aplikáciou na tortu zaprášime kakaom.
- Shreka vytvarujeme z modelovacej hmoty zafarbenej farbou. Z rovnakej hmoty tvarujeme aj ostatné dekorácie napr. trávu cez lis na cesnak, žabky, húsenicu.
- Bažina – čokoládovú ganache pripravíme tak, že nalámanú čokoládu zalejeme horúcou smotanou. Necháme 2 minúty postáť, premiešame a vložíme do chladničky.
- Skladanie torty - prvý korpus natrieme džemom, nanesieme vrstvu krému, rozložíme višne, zatrieme krémom a priložíme druhým korpusom. Na ten aplikujeme krém, želé hadíkov, krém a priložíme tretím korpusom. Opakujeme postup ako pri prvom korpuse. Celú tortu jemne obtrieme zvyšným krémom a necháme zachladiť.