Trenčiansky hrad podľa Tomáša
3 hod.
Popis
Ingrediencie
Cesto
- 160 g medu
- 150 g práškového cukru
- 130 g rastlinnej tukovej nátierky na pečenie
- 500 g hladkej múky
- 1 KL mletej škorice
- 1 KL kakaa
- 1 KL perníkového korenia
- 2 vajcia
Na potretie
- 1 vajce
- 1 dl mlieka
Bielková poleva
- 4 bielky
- 600 g práškového cukru
- Šťava s citróna
Na ozdobenie
- Farbivo (čierne, žlté, zelené, hnedé, modré)
Postup
- Med a maslo si spolu necháme trocha zohriať.
- Suché suroviny si zmiešame dokopy, pridáme vajcia a vychladenú medovú zmes , poriadne premiešame a spravíme si jednu hmotu. Dáme do chladničky aspoň na 30 min.
- Potom ho vyvaľkáme na 5 mm a vykrojíme kyticu tulipánov. Pred pečením ich potrieme rozšľahaným vajcom s mliekom a pečieme asi 10 minút pri teplote 175 stupňov. Po upečení ich potrieme rozšľahaným žĺtkom s lyžicou mlieka.
- Bielka si vyšľaháme s preosiatym cukrom. Šľaháme aspoň 5 minút. Ak chceme mať redšiu polevu, dáme menej cukru.
- Zdobenie: Do vrecka si dáme bielkovú polevu, ktorú máme zafarbenú podľa toho, aké farby chceme maľovať na medovník. Na záver chvíľku počkáme, aby nám poleva stuhla a farbami vytieňujeme niektoré časti.
Cesto
- 160 g medu
- 150 g práškového cukru
- 130 g rastlinnej tukovej nátierky na pečenie
- 500 g hladkej múky
- 1 KL mletej škorice
- 1 KL kakaa
- 1 KL perníkového korenia
- 2 vajcia
Na potretie
- 1 vajce
- 1 dl mlieka
Bielková poleva
- 4 bielky
- 600 g práškového cukru
- Šťava s citróna
Na ozdobenie
- Farbivo (čierne, žlté, zelené, hnedé, modré)
- Med a maslo si spolu necháme trocha zohriať.
- Suché suroviny si zmiešame dokopy, pridáme vajcia a vychladenú medovú zmes , poriadne premiešame a spravíme si jednu hmotu. Dáme do chladničky aspoň na 30 min.
- Potom ho vyvaľkáme na 5 mm a vykrojíme kyticu tulipánov. Pred pečením ich potrieme rozšľahaným vajcom s mliekom a pečieme asi 10 minút pri teplote 175 stupňov. Po upečení ich potrieme rozšľahaným žĺtkom s lyžicou mlieka.
- Bielka si vyšľaháme s preosiatym cukrom. Šľaháme aspoň 5 minút. Ak chceme mať redšiu polevu, dáme menej cukru.
- Zdobenie: Do vrecka si dáme bielkovú polevu, ktorú máme zafarbenú podľa toho, aké farby chceme maľovať na medovník. Na záver chvíľku počkáme, aby nám poleva stuhla a farbami vytieňujeme niektoré časti.