Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Trenčiansky hrad podľa Tomáša

Trenčiansky hrad podľa Tomáša

Popis

Ingrediencie

Cesto
  • 160 g medu
  • 150 g práškového cukru
  • 130 g rastlinnej tukovej nátierky na pečenie
  • 500 g hladkej múky
  • 1 KL mletej škorice
  • 1 KL kakaa
  • 1 KL perníkového korenia
  • 2 vajcia
Na potretie
  • 1 vajce
  • 1 dl mlieka
Bielková poleva
  • 4 bielky
  • 600 g práškového cukru
  • Šťava s citróna
Na ozdobenie
  • Farbivo (čierne, žlté, zelené, hnedé, modré)

Postup

  1. Med a maslo si spolu necháme trocha zohriať.
  2. Suché suroviny si zmiešame dokopy, pridáme vajcia a vychladenú medovú zmes , poriadne premiešame a spravíme si jednu hmotu. Dáme do chladničky aspoň na 30 min.
  3. Potom ho vyvaľkáme na 5 mm a vykrojíme kyticu tulipánov. Pred pečením ich potrieme rozšľahaným vajcom s mliekom a pečieme asi 10 minút pri teplote 175 stupňov. Po upečení ich potrieme rozšľahaným žĺtkom s lyžicou mlieka.
  4. Bielka si vyšľaháme s preosiatym cukrom. Šľaháme aspoň 5 minút. Ak chceme mať redšiu polevu, dáme menej cukru.
  5. Zdobenie: Do vrecka si dáme bielkovú polevu, ktorú máme zafarbenú podľa toho, aké farby chceme maľovať na medovník. Na záver chvíľku počkáme, aby nám poleva stuhla a farbami vytieňujeme niektoré časti.

Ingrediencie

Cesto
  • 160 g medu
  • 150 g práškového cukru
  • 130 g rastlinnej tukovej nátierky na pečenie
  • 500 g hladkej múky
  • 1 KL mletej škorice
  • 1 KL kakaa
  • 1 KL perníkového korenia
  • 2 vajcia
Na potretie
  • 1 vajce
  • 1 dl mlieka
Bielková poleva
  • 4 bielky
  • 600 g práškového cukru
  • Šťava s citróna
Na ozdobenie
  • Farbivo (čierne, žlté, zelené, hnedé, modré)

Postup

  1. Med a maslo si spolu necháme trocha zohriať.
  2. Suché suroviny si zmiešame dokopy, pridáme vajcia a vychladenú medovú zmes , poriadne premiešame a spravíme si jednu hmotu. Dáme do chladničky aspoň na 30 min.
  3. Potom ho vyvaľkáme na 5 mm a vykrojíme kyticu tulipánov. Pred pečením ich potrieme rozšľahaným vajcom s mliekom a pečieme asi 10 minút pri teplote 175 stupňov. Po upečení ich potrieme rozšľahaným žĺtkom s lyžicou mlieka.
  4. Bielka si vyšľaháme s preosiatym cukrom. Šľaháme aspoň 5 minút. Ak chceme mať redšiu polevu, dáme menej cukru.
  5. Zdobenie: Do vrecka si dáme bielkovú polevu, ktorú máme zafarbenú podľa toho, aké farby chceme maľovať na medovník. Na záver chvíľku počkáme, aby nám poleva stuhla a farbami vytieňujeme niektoré časti.