Včielka Mája
4 hod.
Popis
Ingrediencie
Cesto
- 6 vajec
- 8 PL oleja
- 170 g práškového cukru
- 240 g hladkej múky
- 1 kypriaci prášok do pečiva
- 15 g kakaa
- Štipka soli
Plnka
- 500 g jemného tvarohu
- 250 g mascarpone
- 250 ml smotany na šľahanie 33%
- 200 g bielej čokolády
- Vanilková esencia
- 2 PL medu
- Zavárane broskyne
Krém
- 5 bielkov izbovej teploty
- 452 g masla izbovej teploty
- 300 g krupicového cukru
- Štipka soli
Na ozdobenie
- 250 g jedlej modelovacej hmoty – žltá
- 50 g jedlej modelovacej hmoty - čierna
- 100 g jedlej modelovacej hmoty – červená
- 50 g jedlej modelovacej hmoty - biela
- 50 g jedlej modelovacej hmoty – zelená
- 1 kg fondánu
- Zelené gélové farbivo
- Jedlé lepidlo
- 40 g bielej čokolády
- Žltá farba na čokoládu
Postup
- Rozdelíme si bielky a žĺtky. Bielky vymixujeme s preosiatym práškovým cukrom a štipkou soli do tuhého snehu. Žĺtka si zmiešame s olejom tak, aby sa pekne spojili. Prilievame do bielok a primiešavame mixérom.
- Múku si preosejeme a budeme prisypávať postupne. Múku zapracovávame ručne stierkou.
- Pripravíme si dve formy na pečenie o priemere 20cm. Naplníme jednu polovicou cesta. Do druhej polovice si ešte primiešame preosiate kakao a nalejeme do formy. Pečieme na 165 stupňov asi 30 minút.
- Roztopíme čokoládu. Necháme mierne vychladnúť. V jednej miske si zmiešame mascarpone, tvaroh, esenciu, med a mierne vychladnutú čokoládu. V druhej miske vyšľaháme šľahačku a spojíme spolu s tvarohovým krémom.
- Vychladnuté korpusy si rozrežeme na polovicu. Pri plnení torty si každý korpus pokropíme so šťavou z broskyňového nálevu. Broskyne pokrájame na menšie kúsky a plníme tortu.
- Krém na obtretie - bielky zmiešame s krupicovým cukrom so štipkou soli a dáme na vodný kúpeľ. Miešame na vodnom kúpeli, kým sa nám cukor neroztopí. Keď je cukor roztopený, dáme túto bielkovú zmes do mixéra a mixujeme, kým sa nevyšľahá tuhý sneh a miešaním nevychladne na izbovú teplotu. Keď bude vychladený pridávame po kúskoch na kocky nakrájané maslo izbovej teploty. Tortu pripraveným krémom dookola obtrieme, zarovnáme a dáme poriadne zachladiť.
- Ozdoby - roztopíme si bielu čokoládu a natrieme vrstvu na bublinkovú fóliu. Dáme zachladiť. Z modelovacích hmôt si vytvarujeme včielku Máju, lienky a povykrajujeme kvetinky a lístky. Bublinkovú fóliu zo zachladenej čokolády odlepíme a čokoládu nalámeme na ľubovoľné veľké kúsky.
- Do fondánu si zapracujeme zelené gélové farbivo a rozvaľkáme. Obalíme vychladenú tortu fondánom a dozdobíme pripravenými ozdobami a včielkou Májou. Pripravené čokoládové plásty z bublinkovej fólie si môžeme prichytiť pomocou roztopenej čokolády o tortu, ostatné ozdobu prichytíme jedlým lepidlom.
Cesto
- 6 vajec
- 8 PL oleja
- 170 g práškového cukru
- 240 g hladkej múky
- 1 kypriaci prášok do pečiva
- 15 g kakaa
- Štipka soli
Plnka
- 500 g jemného tvarohu
- 250 g mascarpone
- 250 ml smotany na šľahanie 33%
- 200 g bielej čokolády
- Vanilková esencia
- 2 PL medu
- Zavárane broskyne
Krém
- 5 bielkov izbovej teploty
- 452 g masla izbovej teploty
- 300 g krupicového cukru
- Štipka soli
Na ozdobenie
- 250 g jedlej modelovacej hmoty – žltá
- 50 g jedlej modelovacej hmoty - čierna
- 100 g jedlej modelovacej hmoty – červená
- 50 g jedlej modelovacej hmoty - biela
- 50 g jedlej modelovacej hmoty – zelená
- 1 kg fondánu
- Zelené gélové farbivo
- Jedlé lepidlo
- 40 g bielej čokolády
- Žltá farba na čokoládu
- Rozdelíme si bielky a žĺtky. Bielky vymixujeme s preosiatym práškovým cukrom a štipkou soli do tuhého snehu. Žĺtka si zmiešame s olejom tak, aby sa pekne spojili. Prilievame do bielok a primiešavame mixérom.
- Múku si preosejeme a budeme prisypávať postupne. Múku zapracovávame ručne stierkou.
- Pripravíme si dve formy na pečenie o priemere 20cm. Naplníme jednu polovicou cesta. Do druhej polovice si ešte primiešame preosiate kakao a nalejeme do formy. Pečieme na 165 stupňov asi 30 minút.
- Roztopíme čokoládu. Necháme mierne vychladnúť. V jednej miske si zmiešame mascarpone, tvaroh, esenciu, med a mierne vychladnutú čokoládu. V druhej miske vyšľaháme šľahačku a spojíme spolu s tvarohovým krémom.
- Vychladnuté korpusy si rozrežeme na polovicu. Pri plnení torty si každý korpus pokropíme so šťavou z broskyňového nálevu. Broskyne pokrájame na menšie kúsky a plníme tortu.
- Krém na obtretie - bielky zmiešame s krupicovým cukrom so štipkou soli a dáme na vodný kúpeľ. Miešame na vodnom kúpeli, kým sa nám cukor neroztopí. Keď je cukor roztopený, dáme túto bielkovú zmes do mixéra a mixujeme, kým sa nevyšľahá tuhý sneh a miešaním nevychladne na izbovú teplotu. Keď bude vychladený pridávame po kúskoch na kocky nakrájané maslo izbovej teploty. Tortu pripraveným krémom dookola obtrieme, zarovnáme a dáme poriadne zachladiť.
- Ozdoby - roztopíme si bielu čokoládu a natrieme vrstvu na bublinkovú fóliu. Dáme zachladiť. Z modelovacích hmôt si vytvarujeme včielku Máju, lienky a povykrajujeme kvetinky a lístky. Bublinkovú fóliu zo zachladenej čokolády odlepíme a čokoládu nalámeme na ľubovoľné veľké kúsky.
- Do fondánu si zapracujeme zelené gélové farbivo a rozvaľkáme. Obalíme vychladenú tortu fondánom a dozdobíme pripravenými ozdobami a včielkou Májou. Pripravené čokoládové plásty z bublinkovej fólie si môžeme prichytiť pomocou roztopenej čokolády o tortu, ostatné ozdobu prichytíme jedlým lepidlom.