Vyšívaný medovník od Anči
3 hod.
Popis
Ingrediencie
Cesto
- 600 g hladkej múky
- 200 g kryštálového cukru
- 200 g medu
- 150 g bravčovej masti
- 3 vajcia
- 2 ČL škorice
- 2 ČL perníkového korenia
- 2 ČL sódy bikarbóny
- 1 ČL citrónovej kôry
- 1 ČL mletého zázvoru
Cukrová poleva
- 5 g červeného farbiva
- 4 bielky
- 300 g rožového práškového cukru (na redšiu polevu)
- 360 g rožového práškového cukru (na hustejšiu polevu)
Na ozdobenie
- 400 g fondánu
- gélová farba hnedá
- gélová farba čierna
- 1 citrón
Postup
- Masť, cukor a med si roztopíme na miernom ohni a po vychladnutí na izbovú teplotu zmiešame spolu s ostatnými sypkými ingredienciami a vajíčkami. Vypracujeme cesto a necháme odležať v chladničke, najlepšie cez noc. Vyvaľkáme na čo najmenej pomúčenej podložke na hrúbku 4 -5mm. Pečieme pri teplote 200 stupňov presne 5 minút.
- Na prípravu polevy požívame vždy čerstvé vajcia, pri oddeľovaní dávame pozor, aby sa žiadna časť nedostala do bielka. Odstránime všetky nečistoty, aj blanu bielka, z ktorej vznikajú v poleve hrudky
- Pri príprave polevy sa riadime vždy hustotou, každé bielko má inú hmotnosť, preto sa nefixujme na gramáže, ale na hustotu.
- Do vaječného bielka nasypeme 3 - 4 lyžice cukru a miešame ručným mixérom alebo metličkou, stačí 3 minúty, aby sa bielka jemne našľahali.
- V druhom kroku domiešavame lyžicou a postupne po lyžiciach pridávame ďalší cukor. Na záver pridáme aj pár kvapiek citrónovej šťavy.
- Medovníčky si ozdobíme, jeden medovník si dáme na stojan ako obraz a druhý si vložíme do rámiku z fondánu. Fondán si rozvaľkáme na štvorec ako látku na vyšívanie a vyrobíme si z fondánu drevený rám, ihlu a niť.
Cesto
- 600 g hladkej múky
- 200 g kryštálového cukru
- 200 g medu
- 150 g bravčovej masti
- 3 vajcia
- 2 ČL škorice
- 2 ČL perníkového korenia
- 2 ČL sódy bikarbóny
- 1 ČL citrónovej kôry
- 1 ČL mletého zázvoru
Cukrová poleva
- 5 g červeného farbiva
- 4 bielky
- 300 g rožového práškového cukru (na redšiu polevu)
- 360 g rožového práškového cukru (na hustejšiu polevu)
Na ozdobenie
- 400 g fondánu
- gélová farba hnedá
- gélová farba čierna
- 1 citrón
- Masť, cukor a med si roztopíme na miernom ohni a po vychladnutí na izbovú teplotu zmiešame spolu s ostatnými sypkými ingredienciami a vajíčkami. Vypracujeme cesto a necháme odležať v chladničke, najlepšie cez noc. Vyvaľkáme na čo najmenej pomúčenej podložke na hrúbku 4 -5mm. Pečieme pri teplote 200 stupňov presne 5 minút.
- Na prípravu polevy požívame vždy čerstvé vajcia, pri oddeľovaní dávame pozor, aby sa žiadna časť nedostala do bielka. Odstránime všetky nečistoty, aj blanu bielka, z ktorej vznikajú v poleve hrudky
- Pri príprave polevy sa riadime vždy hustotou, každé bielko má inú hmotnosť, preto sa nefixujme na gramáže, ale na hustotu.
- Do vaječného bielka nasypeme 3 - 4 lyžice cukru a miešame ručným mixérom alebo metličkou, stačí 3 minúty, aby sa bielka jemne našľahali.
- V druhom kroku domiešavame lyžicou a postupne po lyžiciach pridávame ďalší cukor. Na záver pridáme aj pár kvapiek citrónovej šťavy.
- Medovníčky si ozdobíme, jeden medovník si dáme na stojan ako obraz a druhý si vložíme do rámiku z fondánu. Fondán si rozvaľkáme na štvorec ako látku na vyšívanie a vyrobíme si z fondánu drevený rám, ihlu a niť.