Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Vyšívaný medovník od Anči

Vyšívaný medovník od Anči

Popis

Ingrediencie

Cesto
  • 600 g hladkej múky
  • 200 g kryštálového cukru
  • 200 g medu
  • 150 g bravčovej masti
  • 3 vajcia
  • 2 ČL škorice
  • 2 ČL perníkového korenia
  • 2 ČL sódy bikarbóny
  • 1 ČL citrónovej kôry
  • 1 ČL mletého zázvoru
Cukrová poleva
  • 5 g červeného farbiva
  • 4 bielky
  • 300 g rožového práškového cukru (na redšiu polevu)
  • 360 g rožového práškového cukru (na hustejšiu polevu)
Na ozdobenie
  • 400 g fondánu
  • gélová farba hnedá
  • gélová farba čierna
  • 1 citrón

Postup

  1. Masť, cukor a med si roztopíme na miernom ohni a po vychladnutí na izbovú teplotu zmiešame spolu s ostatnými sypkými ingredienciami a vajíčkami. Vypracujeme cesto a necháme odležať v chladničke, najlepšie cez noc. Vyvaľkáme na čo najmenej pomúčenej podložke na hrúbku 4 -5mm. Pečieme pri teplote 200 stupňov presne 5 minút.
  2. Na prípravu polevy požívame vždy čerstvé vajcia, pri oddeľovaní dávame pozor, aby sa žiadna časť nedostala do bielka. Odstránime všetky nečistoty, aj blanu bielka, z ktorej vznikajú v poleve hrudky
  3. Pri príprave polevy sa riadime vždy hustotou, každé bielko má inú hmotnosť, preto sa nefixujme na gramáže, ale na hustotu.
  4. Do vaječného bielka nasypeme 3 - 4 lyžice cukru a miešame ručným mixérom alebo metličkou, stačí 3 minúty, aby sa bielka jemne našľahali.
  5. V druhom kroku domiešavame lyžicou a postupne po lyžiciach pridávame ďalší cukor. Na záver pridáme aj pár kvapiek citrónovej šťavy.
  6. Medovníčky si ozdobíme, jeden medovník si dáme na stojan ako obraz a druhý si vložíme do rámiku z fondánu. Fondán si rozvaľkáme na štvorec ako látku na vyšívanie a vyrobíme si z fondánu drevený rám, ihlu a niť.
Cesto
  • 600 g hladkej múky
  • 200 g kryštálového cukru
  • 200 g medu
  • 150 g bravčovej masti
  • 3 vajcia
  • 2 ČL škorice
  • 2 ČL perníkového korenia
  • 2 ČL sódy bikarbóny
  • 1 ČL citrónovej kôry
  • 1 ČL mletého zázvoru
Cukrová poleva
  • 5 g červeného farbiva
  • 4 bielky
  • 300 g rožového práškového cukru (na redšiu polevu)
  • 360 g rožového práškového cukru (na hustejšiu polevu)
Na ozdobenie
  • 400 g fondánu
  • gélová farba hnedá
  • gélová farba čierna
  • 1 citrón
  1. Masť, cukor a med si roztopíme na miernom ohni a po vychladnutí na izbovú teplotu zmiešame spolu s ostatnými sypkými ingredienciami a vajíčkami. Vypracujeme cesto a necháme odležať v chladničke, najlepšie cez noc. Vyvaľkáme na čo najmenej pomúčenej podložke na hrúbku 4 -5mm. Pečieme pri teplote 200 stupňov presne 5 minút.
  2. Na prípravu polevy požívame vždy čerstvé vajcia, pri oddeľovaní dávame pozor, aby sa žiadna časť nedostala do bielka. Odstránime všetky nečistoty, aj blanu bielka, z ktorej vznikajú v poleve hrudky
  3. Pri príprave polevy sa riadime vždy hustotou, každé bielko má inú hmotnosť, preto sa nefixujme na gramáže, ale na hustotu.
  4. Do vaječného bielka nasypeme 3 - 4 lyžice cukru a miešame ručným mixérom alebo metličkou, stačí 3 minúty, aby sa bielka jemne našľahali.
  5. V druhom kroku domiešavame lyžicou a postupne po lyžiciach pridávame ďalší cukor. Na záver pridáme aj pár kvapiek citrónovej šťavy.
  6. Medovníčky si ozdobíme, jeden medovník si dáme na stojan ako obraz a druhý si vložíme do rámiku z fondánu. Fondán si rozvaľkáme na štvorec ako látku na vyšívanie a vyrobíme si z fondánu drevený rám, ihlu a niť.