Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Závin na slano-kelový

Závin na slano-kelový

Popis

Ingrediencie

Vodová časť cesta
  • 500 g hladkej múky
  • 1 vajce
  • 1 PL octu
  • 5 g soli
  • 230 g vody
Tuková kocka do cesta
  • 100 g polohrubej múky
  • 500 g studeného masla
Plnka kelová
  • 1 stredný kel - nasekaný na drobno
  • 1 pór - nakrájaný na drobno
  • 5 ks mrkvy - nastrúhanej na hrubo
  • 200 g menších šampiónov - nakrájaných na plátky
  • 100 g slaniny masovej – nakrájanej na kocky
  • 200 g bravčovej šunky - nakrájanej na kocky
  • Soľ
  • Mleté čierne korenie
  • 3 PL oleja
  • 250 g kyslej smotany
Slané dekoračné cesto
  • 200 g hladkej múky
  • 100 g vody
  • 1 PL soli

Postup

  1. Maslo s polohrubou múkou spojíme hákom v mixéri, a potom ručne vypracujeme kocku. 5 si odložíme do vodového cesta. (nerozumiem)
  2. Vodové cesto - sypké suroviny dáme do mixéra, pridáme zvyšné suroviny a hákom vypracujeme cesto. Ručne ho vytvarujeme do tvaru bochníka a narežeme do kríža, zakryjeme utierkou a necháme odpočívať 15 minút.
  3. Cesto rozvaľkáme do tvaru otvorenej obálky od stredu von. V strede ho necháme trošku hrubšie. Vložíme tukovú kocku a zabalíme ju do cesta. Vzniknutú kocku roztlačíme rukami do strán a potom dovaľkáme valčekom do tvaru obdĺžnika. Cesto prvýkrát preložíme na 3 časti. Necháme odležať v chladničke 15 minút. Postup opakujeme, kým cesto nie je preložené 4 krát. Po 4 preklade máme cesto hotové a môžeme plniť. Z tejto dávky nám vyjdú 2 veľké rolády.
  4. Plnka - Pór so slaninkou a šunkou opražíme na panvici do zlata. Presunieme do misky . Na výpeku, čo zostal na panvici podusíme kel, pridáme šampiňóny, mrkvu. Všetko posolíme, okoreníme a zmiešame s mäsovou časťou. Necháme vychladnúť. Do vychladnutej zmesi vmiešame smotanu a plnku máme pripravenú na plnenie závinu.
  5. Dekoračné cesto - všetko spolu zmiešame necháme odpočívať cca 20 min a vytvarujeme elastické cesto ako plastelínu. Pomocou vykrajovačiek vykrajujeme tvary a skladáme ornamenty . Na roládu ich dáme mierne vyschnuté a 10 minút pred koncom pečenia. Prilepíme ich pomocou vajca.
Vodová časť cesta
  • 500 g hladkej múky
  • 1 vajce
  • 1 PL octu
  • 5 g soli
  • 230 g vody
Tuková kocka do cesta
  • 100 g polohrubej múky
  • 500 g studeného masla
Plnka kelová
  • 1 stredný kel - nasekaný na drobno
  • 1 pór - nakrájaný na drobno
  • 5 ks mrkvy - nastrúhanej na hrubo
  • 200 g menších šampiónov - nakrájaných na plátky
  • 100 g slaniny masovej – nakrájanej na kocky
  • 200 g bravčovej šunky - nakrájanej na kocky
  • Soľ
  • Mleté čierne korenie
  • 3 PL oleja
  • 250 g kyslej smotany
Slané dekoračné cesto
  • 200 g hladkej múky
  • 100 g vody
  • 1 PL soli
  1. Maslo s polohrubou múkou spojíme hákom v mixéri, a potom ručne vypracujeme kocku. 5 si odložíme do vodového cesta. (nerozumiem)
  2. Vodové cesto - sypké suroviny dáme do mixéra, pridáme zvyšné suroviny a hákom vypracujeme cesto. Ručne ho vytvarujeme do tvaru bochníka a narežeme do kríža, zakryjeme utierkou a necháme odpočívať 15 minút.
  3. Cesto rozvaľkáme do tvaru otvorenej obálky od stredu von. V strede ho necháme trošku hrubšie. Vložíme tukovú kocku a zabalíme ju do cesta. Vzniknutú kocku roztlačíme rukami do strán a potom dovaľkáme valčekom do tvaru obdĺžnika. Cesto prvýkrát preložíme na 3 časti. Necháme odležať v chladničke 15 minút. Postup opakujeme, kým cesto nie je preložené 4 krát. Po 4 preklade máme cesto hotové a môžeme plniť. Z tejto dávky nám vyjdú 2 veľké rolády.
  4. Plnka - Pór so slaninkou a šunkou opražíme na panvici do zlata. Presunieme do misky . Na výpeku, čo zostal na panvici podusíme kel, pridáme šampiňóny, mrkvu. Všetko posolíme, okoreníme a zmiešame s mäsovou časťou. Necháme vychladnúť. Do vychladnutej zmesi vmiešame smotanu a plnku máme pripravenú na plnenie závinu.
  5. Dekoračné cesto - všetko spolu zmiešame necháme odpočívať cca 20 min a vytvarujeme elastické cesto ako plastelínu. Pomocou vykrajovačiek vykrajujeme tvary a skladáme ornamenty . Na roládu ich dáme mierne vyschnuté a 10 minút pred koncom pečenia. Prilepíme ich pomocou vajca.