Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Zdravá veka podľa Anči

Zdravá veka podľa Anči

Popis

Ingrediencie

Chlieb
  • 200 g celozrnnej pšeničnej múky
  • 200 g hladkej pšeničnej múky
  • 1 vrecko sušeného droždia
  • 320 ml vlažnej vody
  • 60 ml olivového oleja
  • 1 PL trstinového cukru
  • 1 ČL soli
  • 12 g sépiového atramentu
  • 1 PL bieleho sezamu
  • 1 PL čierneho sezamu
RAW „zemiakový“ šalát
  • 1 cibuľa
  • 2 cukety
  • 2 mrkvy
  • 2 petržleny
  • 2 jablká
  • ¼ zeleru
  • 300 g kešu namočených cez noc
  • 2 PL citrónovej šťavy
  • 2 PL dijonskej horčice
  • 2 PL olivového oleja
  • 1 ČL čierneho mletého korenia
  • Soľ
Dekorácie
  • 10-12 plátkov sušenej solenej hovädzej šunky
  • 10-12 plátkov syra ementál
  • 2 šalátové uhorky
  • 200 g cherry paradajok
  • Zväzok čerstvého kôpru

Postup

  1. Veka - v mise zmiešame oba druhy múky, spoločne s droždím. Pridáme soľ, cukor, vodu, olivový olej, sépiový atrament.
  2. Cesto miesime 10minút. Musí sa mierne lepiť. Prikryjeme a necháme kysnúť 20 minút. Po 20 minútach cesto opäť premiesime a necháme kysnúť ďalších 20 minút.
  3. Predhrejeme si rúru na 180 stupňov hneď od začiatku vložíme do spodku rúry malý hrniec s vodou. Voda sa bude v rúre odparovať a vytvárať paru.
  4. Na upečenie veky použijeme formu na biskupský chlebíček. Vymažeme si ju olivovým olejom a premiestnime cesto do formy. Cesto na vrchu potrieme vodou a posypeme sezamom.
  5. Pečieme približne 30 minút na 180 stupňov. Po upečení veku vyklopíme z formy a necháme vychladnúť.
  6. Raw šalát - Kešu oriešky rozmixujeme najemno a zmiešame s citrónovou šťavou a dijonskou horčicou. Dochutíme korením, prípadne dosolíme.
  7. Zeleninu a jablko nakrájame nadrobno, dáme do misy a premiešame spoločne s majonézou.
Chlieb
  • 200 g celozrnnej pšeničnej múky
  • 200 g hladkej pšeničnej múky
  • 1 vrecko sušeného droždia
  • 320 ml vlažnej vody
  • 60 ml olivového oleja
  • 1 PL trstinového cukru
  • 1 ČL soli
  • 12 g sépiového atramentu
  • 1 PL bieleho sezamu
  • 1 PL čierneho sezamu
RAW „zemiakový“ šalát
  • 1 cibuľa
  • 2 cukety
  • 2 mrkvy
  • 2 petržleny
  • 2 jablká
  • ¼ zeleru
  • 300 g kešu namočených cez noc
  • 2 PL citrónovej šťavy
  • 2 PL dijonskej horčice
  • 2 PL olivového oleja
  • 1 ČL čierneho mletého korenia
  • Soľ
Dekorácie
  • 10-12 plátkov sušenej solenej hovädzej šunky
  • 10-12 plátkov syra ementál
  • 2 šalátové uhorky
  • 200 g cherry paradajok
  • Zväzok čerstvého kôpru
  1. Veka - v mise zmiešame oba druhy múky, spoločne s droždím. Pridáme soľ, cukor, vodu, olivový olej, sépiový atrament.
  2. Cesto miesime 10minút. Musí sa mierne lepiť. Prikryjeme a necháme kysnúť 20 minút. Po 20 minútach cesto opäť premiesime a necháme kysnúť ďalších 20 minút.
  3. Predhrejeme si rúru na 180 stupňov hneď od začiatku vložíme do spodku rúry malý hrniec s vodou. Voda sa bude v rúre odparovať a vytvárať paru.
  4. Na upečenie veky použijeme formu na biskupský chlebíček. Vymažeme si ju olivovým olejom a premiestnime cesto do formy. Cesto na vrchu potrieme vodou a posypeme sezamom.
  5. Pečieme približne 30 minút na 180 stupňov. Po upečení veku vyklopíme z formy a necháme vychladnúť.
  6. Raw šalát - Kešu oriešky rozmixujeme najemno a zmiešame s citrónovou šťavou a dijonskou horčicou. Dochutíme korením, prípadne dosolíme.
  7. Zeleninu a jablko nakrájame nadrobno, dáme do misy a premiešame spoločne s majonézou.