Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Zemplínske pirohy podľa Ďoďa

Zemplínske pirohy podľa Ďoďa

Popis

Ingrediencie

Cesto
  • 400 g uvarených zemiakov v šupke
  • 100 g polohrubej múky
  • 70 g hladkej múky
  • Soľ
  • Čierne mleté korenie
Kapustová plnka
  • 150 g kyslej kapusty
  • 10 ml oleja
  • 20 g slaniny
Zemiaková plnka
  • 200 g uvarených zemiakov
  • 2 PL opraženej cibule na masle
  • Soľ
  • Čierne mleté korenie
Hubová mačanka
  • 40 g masla
  • 30 g slaniny
  • 30 g cibule
  • 30 g šalotky
  • 200 g čerstvých šampiňónov
  • 40 g sušených húb
  • 350 ml 33% smotany na šľahanie 33%
  • Soľ
  • Čierne mleté korenie
Ďalej potrebujeme
  • 200 ml kyslého mlieka
  • Pažítku
  • Olej na vyprážanie

Postup

  1. Na prípravu cesta najskôr uvaríme zemiaky v šupke, ktoré po ochladnutí nastrúhame na strúhadle. K zemiakom pridáme múku, soľ a korenie. Cesto necháme odstáť.
  2. Pripravíme si plnky: Kyslú kapustu opražíme na oleji spolu s nadrobno nakrájanou slaninou. Pražíme asi 10 minúť, pokiaľ kapusta nezmäkne.
  3. Druhá plnka je pripravená z uvarených zemiakov, ktoré sú premiešané s opraženou cibuľou (tu získame vo fáze, keď budeme variť hubovú mačanku). Zmes osolíme a okoreníme.
  4. Hubová mačanka - Na masle opražíme cibuľu a šalotku (v tomto kroku odoberáme cibuľku do zemiakovej plnky). Pridáme slaninu a chvíľku opražíme. Pridáme šampiňóny a neskôr aj nakrájané a vo vode namočené sušené huby. Na panvici necháme asi 15 minút na miernom ohni do zmäknutia. Na koniec okoreníme, osolíme a pridáme smotanu. Omáčku ponorným mixérom zmixujeme, ale dbáme na to, aby boli zachované aj väčšie kúsky.
  5. Odležané cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku cca 4 mm. Vykrajujeme pohárom kruhy, ktoré plníme náplňami.
  6. Varené pirohy so zemiakovou plnkou varíme v osolenej horúcej vode približne 7 minút.
  7. Pirohy plnené kyslou kapustou vyprážame v oleji do zlatista. Je potrebné ich obracať a neustále ich sledovať, aby sa nepripiekli.
  8. Podávame s kyslým mliekom, acidofilným mliekom alebo žinčicou.

Ingrediencie

Cesto
  • 400 g uvarených zemiakov v šupke
  • 100 g polohrubej múky
  • 70 g hladkej múky
  • Soľ
  • Čierne mleté korenie
Kapustová plnka
  • 150 g kyslej kapusty
  • 10 ml oleja
  • 20 g slaniny
Zemiaková plnka
  • 200 g uvarených zemiakov
  • 2 PL opraženej cibule na masle
  • Soľ
  • Čierne mleté korenie
Hubová mačanka
  • 40 g masla
  • 30 g slaniny
  • 30 g cibule
  • 30 g šalotky
  • 200 g čerstvých šampiňónov
  • 40 g sušených húb
  • 350 ml 33% smotany na šľahanie 33%
  • Soľ
  • Čierne mleté korenie
Ďalej potrebujeme
  • 200 ml kyslého mlieka
  • Pažítku
  • Olej na vyprážanie

Postup

  1. Na prípravu cesta najskôr uvaríme zemiaky v šupke, ktoré po ochladnutí nastrúhame na strúhadle. K zemiakom pridáme múku, soľ a korenie. Cesto necháme odstáť.
  2. Pripravíme si plnky: Kyslú kapustu opražíme na oleji spolu s nadrobno nakrájanou slaninou. Pražíme asi 10 minúť, pokiaľ kapusta nezmäkne.
  3. Druhá plnka je pripravená z uvarených zemiakov, ktoré sú premiešané s opraženou cibuľou (tu získame vo fáze, keď budeme variť hubovú mačanku). Zmes osolíme a okoreníme.
  4. Hubová mačanka - Na masle opražíme cibuľu a šalotku (v tomto kroku odoberáme cibuľku do zemiakovej plnky). Pridáme slaninu a chvíľku opražíme. Pridáme šampiňóny a neskôr aj nakrájané a vo vode namočené sušené huby. Na panvici necháme asi 15 minút na miernom ohni do zmäknutia. Na koniec okoreníme, osolíme a pridáme smotanu. Omáčku ponorným mixérom zmixujeme, ale dbáme na to, aby boli zachované aj väčšie kúsky.
  5. Odležané cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku cca 4 mm. Vykrajujeme pohárom kruhy, ktoré plníme náplňami.
  6. Varené pirohy so zemiakovou plnkou varíme v osolenej horúcej vode približne 7 minút.
  7. Pirohy plnené kyslou kapustou vyprážame v oleji do zlatista. Je potrebné ich obracať a neustále ich sledovať, aby sa nepripiekli.
  8. Podávame s kyslým mliekom, acidofilným mliekom alebo žinčicou.