Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Zuzkine chlebíčkové hniezda

Zuzkine chlebíčkové hniezda

Popis

Ingrediencie

Chlieb
  • 230 ml plnotučného mlieka
  • 8 g sušeného droždia
  • 360 g hladkej špaldovej múky
  • 10 g prášku zo sušenej repy
  • 20 g kryštálového cukru
  • 7 g soli
  • 50 g masla
Majonéza
  • 2 žĺtky
  • 250 ml slnečnicového oleja
  • 1 PL horčice vlastnej výroby
  • šťava z polovice citróna
  • štipka soli
Ružový kapustový šalát
  • 115 g koreňa zeleru
  • 1 jablko
  • 200 g červenej kapusty
  • 90 g mrkvy
  • 150 g varenej červenej repy
  • 2 ks stredných zaváraných uhoriek
  • 3 PL kyslej smotany
  • 3 PL domácej majonézy
  • 1 PL olivového oleja
  • 1 ČL chrenu
  • 1 PL bieleho vínneho octu
  • 1 ČL cukru
  • Štipka soli
Trhané kuracie
  • 600 g vykostených kuracích pŕs bez kože
  • 1 ČL tabasca
  • 2 PL sójovej omáčky
  • 1 PL worčesterovej omáčky
  • Sušená paprika
  • Sušený práškový cesnak
  • 1 PL oleja
  • Čierne korenie
  • Soľ
Dekorácie
  • 100 g výhonkov červenej repy
  • 50 g červenej čakanky
  • 50 g repných listov býčia krv
  • 4 vajcia
  • 500 ml šťavy z červenej repy

Postup

  1. Maslo rozpustíme, zmiešame s vlažným mliekom a do zmesi primiešame prášok z červenej repy. Maslo s mliekom nesmie byť príliš horúce.
  2. Do mlieka s maslom prisypeme kvasnice, zamiešame a necháme trochu vykysnúť. Múku zmiešame s cukrom a soľou. Tekutú zmes prilejeme do múky a vypracujeme na hrubo cesto, to necháme 10 minút odstáť.
  3. Po 10 minútach cesto hnetieme ideálne 10 minút. Odložíme do misky, zakryjeme potravinárskou fóliou a necháme kysnúť 40-60 minút, alebo kým nenaberie dvojnásobný objem. Formu na chlieb potrieme olejom a rúru dáme rozohriať na 190 stupňov.
  4. Cesto natiahneme a preložíme na polovicu, potom ešte raz a zatiahneme, aby švík z cesta bol na spodnej strane. Takto cesto vložíme do pripravenej formy a zakryjeme potravinárskou fóliou a necháme kysnúť, kým sa rozohreje rúra. Následne dáme dolu fóliu a pečieme 35 minút.
  5. Na majonézu šľaháme žĺtky a postupne k nim prilievame olej. Na záver dochutíme lyžicou horčice, soľou a šťavou z citróna.
  6. Na šalát očistíme a nastrúhame zeler, jablko, mrkvu, červenú kapustu a varenú repu. Kyslé uhorky nakrájame na drobné kúsky. Pridáme majonézu, kyslú smotanu, olej, chren a dochutíme octom, cukrom a soľou. Všetko dobre premiešame.
  7. Kuracie prsia posolíme a pokoreníme a uložíme do hrnca s vodou. Privedieme k varu, stiahneme a necháme variť približne 15-20 minút, kým nie je mäso uvarené. Mäso natrháme na tenké slíže.
  8. Zmiešame zvyšok ingrediencií a prelejeme cez natrhané kuracie mäso, dobre premiešame. Uvaríme si vajcia na tvrdo, prudko ich schladíme a olúpeme. Do misky nalejeme repovú šťavu a vajcia do nej ponoríme. Aby boli rovnomerne zafarbené, treba cez ne dať papierovú kuchynskú utierku, ktorá ich zaťaží.
  9. Vychladnutý chlebík nakrájame, naaranžujeme naňho šalát, prekryjeme mäsom a červenými klíčkami. Na vrch položíme štvrtku vajca, čakanku a repné listy.
Chlieb
  • 230 ml plnotučného mlieka
  • 8 g sušeného droždia
  • 360 g hladkej špaldovej múky
  • 10 g prášku zo sušenej repy
  • 20 g kryštálového cukru
  • 7 g soli
  • 50 g masla
Majonéza
  • 2 žĺtky
  • 250 ml slnečnicového oleja
  • 1 PL horčice vlastnej výroby
  • šťava z polovice citróna
  • štipka soli
Ružový kapustový šalát
  • 115 g koreňa zeleru
  • 1 jablko
  • 200 g červenej kapusty
  • 90 g mrkvy
  • 150 g varenej červenej repy
  • 2 ks stredných zaváraných uhoriek
  • 3 PL kyslej smotany
  • 3 PL domácej majonézy
  • 1 PL olivového oleja
  • 1 ČL chrenu
  • 1 PL bieleho vínneho octu
  • 1 ČL cukru
  • Štipka soli
Trhané kuracie
  • 600 g vykostených kuracích pŕs bez kože
  • 1 ČL tabasca
  • 2 PL sójovej omáčky
  • 1 PL worčesterovej omáčky
  • Sušená paprika
  • Sušený práškový cesnak
  • 1 PL oleja
  • Čierne korenie
  • Soľ
Dekorácie
  • 100 g výhonkov červenej repy
  • 50 g červenej čakanky
  • 50 g repných listov býčia krv
  • 4 vajcia
  • 500 ml šťavy z červenej repy
  1. Maslo rozpustíme, zmiešame s vlažným mliekom a do zmesi primiešame prášok z červenej repy. Maslo s mliekom nesmie byť príliš horúce.
  2. Do mlieka s maslom prisypeme kvasnice, zamiešame a necháme trochu vykysnúť. Múku zmiešame s cukrom a soľou. Tekutú zmes prilejeme do múky a vypracujeme na hrubo cesto, to necháme 10 minút odstáť.
  3. Po 10 minútach cesto hnetieme ideálne 10 minút. Odložíme do misky, zakryjeme potravinárskou fóliou a necháme kysnúť 40-60 minút, alebo kým nenaberie dvojnásobný objem. Formu na chlieb potrieme olejom a rúru dáme rozohriať na 190 stupňov.
  4. Cesto natiahneme a preložíme na polovicu, potom ešte raz a zatiahneme, aby švík z cesta bol na spodnej strane. Takto cesto vložíme do pripravenej formy a zakryjeme potravinárskou fóliou a necháme kysnúť, kým sa rozohreje rúra. Následne dáme dolu fóliu a pečieme 35 minút.
  5. Na majonézu šľaháme žĺtky a postupne k nim prilievame olej. Na záver dochutíme lyžicou horčice, soľou a šťavou z citróna.
  6. Na šalát očistíme a nastrúhame zeler, jablko, mrkvu, červenú kapustu a varenú repu. Kyslé uhorky nakrájame na drobné kúsky. Pridáme majonézu, kyslú smotanu, olej, chren a dochutíme octom, cukrom a soľou. Všetko dobre premiešame.
  7. Kuracie prsia posolíme a pokoreníme a uložíme do hrnca s vodou. Privedieme k varu, stiahneme a necháme variť približne 15-20 minút, kým nie je mäso uvarené. Mäso natrháme na tenké slíže.
  8. Zmiešame zvyšok ingrediencií a prelejeme cez natrhané kuracie mäso, dobre premiešame. Uvaríme si vajcia na tvrdo, prudko ich schladíme a olúpeme. Do misky nalejeme repovú šťavu a vajcia do nej ponoríme. Aby boli rovnomerne zafarbené, treba cez ne dať papierovú kuchynskú utierku, ktorá ich zaťaží.
  9. Vychladnutý chlebík nakrájame, naaranžujeme naňho šalát, prekryjeme mäsom a červenými klíčkami. Na vrch položíme štvrtku vajca, čakanku a repné listy.