Zuzkine chlebíčkové hniezda
2 hod.
Popis
Ingrediencie
Chlieb
- 230 ml plnotučného mlieka
- 8 g sušeného droždia
- 360 g hladkej špaldovej múky
- 10 g prášku zo sušenej repy
- 20 g kryštálového cukru
- 7 g soli
- 50 g masla
Majonéza
- 2 žĺtky
- 250 ml slnečnicového oleja
- 1 PL horčice vlastnej výroby
- šťava z polovice citróna
- štipka soli
Ružový kapustový šalát
- 115 g koreňa zeleru
- 1 jablko
- 200 g červenej kapusty
- 90 g mrkvy
- 150 g varenej červenej repy
- 2 ks stredných zaváraných uhoriek
- 3 PL kyslej smotany
- 3 PL domácej majonézy
- 1 PL olivového oleja
- 1 ČL chrenu
- 1 PL bieleho vínneho octu
- 1 ČL cukru
- Štipka soli
Trhané kuracie
- 600 g vykostených kuracích pŕs bez kože
- 1 ČL tabasca
- 2 PL sójovej omáčky
- 1 PL worčesterovej omáčky
- Sušená paprika
- Sušený práškový cesnak
- 1 PL oleja
- Čierne korenie
- Soľ
Dekorácie
- 100 g výhonkov červenej repy
- 50 g červenej čakanky
- 50 g repných listov býčia krv
- 4 vajcia
- 500 ml šťavy z červenej repy
Postup
- Maslo rozpustíme, zmiešame s vlažným mliekom a do zmesi primiešame prášok z červenej repy. Maslo s mliekom nesmie byť príliš horúce.
- Do mlieka s maslom prisypeme kvasnice, zamiešame a necháme trochu vykysnúť. Múku zmiešame s cukrom a soľou. Tekutú zmes prilejeme do múky a vypracujeme na hrubo cesto, to necháme 10 minút odstáť.
- Po 10 minútach cesto hnetieme ideálne 10 minút. Odložíme do misky, zakryjeme potravinárskou fóliou a necháme kysnúť 40-60 minút, alebo kým nenaberie dvojnásobný objem. Formu na chlieb potrieme olejom a rúru dáme rozohriať na 190 stupňov.
- Cesto natiahneme a preložíme na polovicu, potom ešte raz a zatiahneme, aby švík z cesta bol na spodnej strane. Takto cesto vložíme do pripravenej formy a zakryjeme potravinárskou fóliou a necháme kysnúť, kým sa rozohreje rúra. Následne dáme dolu fóliu a pečieme 35 minút.
- Na majonézu šľaháme žĺtky a postupne k nim prilievame olej. Na záver dochutíme lyžicou horčice, soľou a šťavou z citróna.
- Na šalát očistíme a nastrúhame zeler, jablko, mrkvu, červenú kapustu a varenú repu. Kyslé uhorky nakrájame na drobné kúsky. Pridáme majonézu, kyslú smotanu, olej, chren a dochutíme octom, cukrom a soľou. Všetko dobre premiešame.
- Kuracie prsia posolíme a pokoreníme a uložíme do hrnca s vodou. Privedieme k varu, stiahneme a necháme variť približne 15-20 minút, kým nie je mäso uvarené. Mäso natrháme na tenké slíže.
- Zmiešame zvyšok ingrediencií a prelejeme cez natrhané kuracie mäso, dobre premiešame. Uvaríme si vajcia na tvrdo, prudko ich schladíme a olúpeme. Do misky nalejeme repovú šťavu a vajcia do nej ponoríme. Aby boli rovnomerne zafarbené, treba cez ne dať papierovú kuchynskú utierku, ktorá ich zaťaží.
- Vychladnutý chlebík nakrájame, naaranžujeme naňho šalát, prekryjeme mäsom a červenými klíčkami. Na vrch položíme štvrtku vajca, čakanku a repné listy.
Chlieb
- 230 ml plnotučného mlieka
- 8 g sušeného droždia
- 360 g hladkej špaldovej múky
- 10 g prášku zo sušenej repy
- 20 g kryštálového cukru
- 7 g soli
- 50 g masla
Majonéza
- 2 žĺtky
- 250 ml slnečnicového oleja
- 1 PL horčice vlastnej výroby
- šťava z polovice citróna
- štipka soli
Ružový kapustový šalát
- 115 g koreňa zeleru
- 1 jablko
- 200 g červenej kapusty
- 90 g mrkvy
- 150 g varenej červenej repy
- 2 ks stredných zaváraných uhoriek
- 3 PL kyslej smotany
- 3 PL domácej majonézy
- 1 PL olivového oleja
- 1 ČL chrenu
- 1 PL bieleho vínneho octu
- 1 ČL cukru
- Štipka soli
Trhané kuracie
- 600 g vykostených kuracích pŕs bez kože
- 1 ČL tabasca
- 2 PL sójovej omáčky
- 1 PL worčesterovej omáčky
- Sušená paprika
- Sušený práškový cesnak
- 1 PL oleja
- Čierne korenie
- Soľ
Dekorácie
- 100 g výhonkov červenej repy
- 50 g červenej čakanky
- 50 g repných listov býčia krv
- 4 vajcia
- 500 ml šťavy z červenej repy
- Maslo rozpustíme, zmiešame s vlažným mliekom a do zmesi primiešame prášok z červenej repy. Maslo s mliekom nesmie byť príliš horúce.
- Do mlieka s maslom prisypeme kvasnice, zamiešame a necháme trochu vykysnúť. Múku zmiešame s cukrom a soľou. Tekutú zmes prilejeme do múky a vypracujeme na hrubo cesto, to necháme 10 minút odstáť.
- Po 10 minútach cesto hnetieme ideálne 10 minút. Odložíme do misky, zakryjeme potravinárskou fóliou a necháme kysnúť 40-60 minút, alebo kým nenaberie dvojnásobný objem. Formu na chlieb potrieme olejom a rúru dáme rozohriať na 190 stupňov.
- Cesto natiahneme a preložíme na polovicu, potom ešte raz a zatiahneme, aby švík z cesta bol na spodnej strane. Takto cesto vložíme do pripravenej formy a zakryjeme potravinárskou fóliou a necháme kysnúť, kým sa rozohreje rúra. Následne dáme dolu fóliu a pečieme 35 minút.
- Na majonézu šľaháme žĺtky a postupne k nim prilievame olej. Na záver dochutíme lyžicou horčice, soľou a šťavou z citróna.
- Na šalát očistíme a nastrúhame zeler, jablko, mrkvu, červenú kapustu a varenú repu. Kyslé uhorky nakrájame na drobné kúsky. Pridáme majonézu, kyslú smotanu, olej, chren a dochutíme octom, cukrom a soľou. Všetko dobre premiešame.
- Kuracie prsia posolíme a pokoreníme a uložíme do hrnca s vodou. Privedieme k varu, stiahneme a necháme variť približne 15-20 minút, kým nie je mäso uvarené. Mäso natrháme na tenké slíže.
- Zmiešame zvyšok ingrediencií a prelejeme cez natrhané kuracie mäso, dobre premiešame. Uvaríme si vajcia na tvrdo, prudko ich schladíme a olúpeme. Do misky nalejeme repovú šťavu a vajcia do nej ponoríme. Aby boli rovnomerne zafarbené, treba cez ne dať papierovú kuchynskú utierku, ktorá ich zaťaží.
- Vychladnutý chlebík nakrájame, naaranžujeme naňho šalát, prekryjeme mäsom a červenými klíčkami. Na vrch položíme štvrtku vajca, čakanku a repné listy.