Logo Pečie celé Slovensko

Veľkonočný baránok od Katky

Veľkonočný baránok od Katky

Kreatívna
výzva

Recept od Katky

Ingrediencie

Cesto

  • 8 vajec
  • 8 PL kryštálového cukru
  • 8 PL polohrubej múky
  • 140 g mletých lieskovcov(múky)
  • 100 ml horúcej vodz
  • 8 PL oleja
  • 1/2 prášku do pečiva

Krém

  • 2 ČL kávy nescafe
  • 1 dcl amareta
  • 500 g mascarpone
  • 250 g šľahačky
  • 2 PL banánovej pasty
  • 1 PL karamelovej pasty/alebo karamelu
  • 3 PL práškového cukru

Obter

  • 250 g masla izbovej teploty
  • 200 g chladeného salka

Mach zelený

  • Zelené gélové farbivo
  • 3 vajcia
  • 39 g kryštálového cukru
  • 90 g medu
  • 12 g prášku do pečiva
  • 75 g hladkej múky

Mach biely

  • Biele farbivo
  • 6 vajec
  • 80 g cukru
  • 180 g medu
  • 24g prášku do pečiva
  • 150 g hladkej múky

Postup

  1. Ako prvé si upečieme korpus, žĺtka oddelíme od bielkov a z bielkov ušľaháme hustý sneh. Žĺtka prešľaháme s cukrom vodou a olejom, pridáme múku, lieskovce a prášok do pečiva. Formu vymažeme maslom a vysypeme lieskovcami. Do každej formy vylejeme polku cesta a dáme piecť cca na 35 minút na 180 stupňov.
  2. Kým sa nám pečie korpus pripravíme si kávu, ktorú zalejeme horúcou vodou a do nej dáme podľa chuti amareto.
  3. Pripravíme si zelený mach. Zmiešame vajcia s cukrom, medom a pridáme múku s práškom do pečiva. Na záver pridáme zelenú farbu. Prikryjeme fóliou a dáme do mikrovlnky na cca necelé dve minúty.
  4. Takýmto istým spôsobom si pripravíme aj biely mach.
  5. Mascarpone vyšľaháme so šľahačkou a práškovým cukrom do husta. Pridáme banánovú pastu a premiešame. Nakoniec pridáme karamelovú pastu a premiešame.
  6. Keď máme upečeného barančeka necháme ho kúsok vychladnúť a potom vyklopíme. Prerežeme ho na polovicu pozdĺžne, pokvapkáme ho kávovou zmesou a dáme vrstvu krému. Ako tretiu vrstvu pridám jeden orezaný plát z druhej formy aby sme baránka mali hrubšieho a mali aspoň 2x plnenie krémom.
  7. Naskladáme si ho naspäť do formy a necháme vytuhnúť.
  8. Medzitým si urobím obťahový krém. Maslo vyšľaháme do peny. Postupne zašľaháme zachladené salko. Krémom obtrieme baránka a necháme vytuhnúť.
  9. Potom ho už len dozdobíme bielym machom a tvár mu dokončíme z modelovacej hmoty. Naservírujeme na pekný podnos a ozdobíme zeleným machom, kvietkami a vajíčkami.