Vanilkové rožky od Borisa
Vianočný
špeciál
Recept od Borisa
Ingrediencie
Cesto
- 300 g masla
- 450 g hladkej múky
- 30 g vanilkového cukru
- 120 g práškového cukru
- 270 g mletých vlašských orechov
- 3 žĺtky
- Práškový cukor a vanilkový cukor na obaľovanie v pomere 1:1
Postup
- Zmiešajte maslo nakrájané na kocky s cukrami, pridajte preosiatu múku a mleté orechy. Borisov tip – orechy pred mletím upečte na 150°C do zlatista. Vychladnuté ich pomeľte. Budú mať výraznejšiu chuť.
- Na záver pridajte žĺtky a vytvorí sa Vám cesto.
- Dajte ho zachladiť, aby sa Vám s ním lepšie pracovalo.
- Z vychladnutého cesta si odoberajte menšie kusy. Ten si v rukách spracujte, vlastne ho zohrejete a vytvorte z neho vaľkaním valec. Vaľkajte rovnomerne oboma rukami.
- Určte si požadovanú dĺžku a odkrajujte rovnaké kusy, aby vaše rožky boli rovnakej veľkosti. Dodržujte aj rovnakú hrúbku valca.
- Rukami dotvorte-zatočte oba konca do tvaru rožka. Ukladajte ich na plech s papierom na pečenie.
- Pečte na 170°C dokým okraje budú jemne zlatisté.
- Po vytiahnutí nechajte rožky vychladnúť na plechu. V opačnom prípade sa Vám budú lámať.
- Na záver ich obaľte v zmesi vanilkového a práškového cukru zmiešaného v pomere 1:1.