Logo Pečie celé Slovensko

Julkin mrkváč

Julkin mrkváč

Osobná
výzva

Recepty od Julky

Ingrediencie

Cesto

  • 100 g vlašských orechov
  • 330g najemno nastrúhanej mrkvy
  • 260 g hladkej múky
  • 1 lyžička sódy bikarbóny
  • 1,5 lyžičky kypriaceho prášku
  • 0,5 lyžičky soli
  • 1 lyžičky škorice
  • 4 veľké vajcia
  • 310 g cukru
  • 240 ml slnečnicového oleja
  • 1 lyžica vanilkového extraktu postup
  • Pár kvapiek pomarančovej šťavy

Plnka

  • 500g mascarpone
  • 100ml smotany na šľahanie
  • Práškový cukor podľa chuti
  • Lyžička pomarančovej kôry

Na ozdobenie

  • 1 Mrkva
  • 100g Orechy
  • 150g kryštálový cukor
  • 100ml Smotana na šľahanie
  • 50g Maslo
  • Medovka
  • 100g cukru
  • 200ml vody

Postup

  1. Rúru si predhrejte na 180 stupňov. Formu na pečenie vymažeme maslom a vyložíme papierom na pečenie
  2. Vajcia musia byť v izbovejj teplote. V jednej mise zmiešaj múku, sódu, kypriaci prášok, soľ, škoricu a dáme stranou. Vajcia šľahajte asi 1 minútu v robote, potom asi na trikrát zašľahajte cukor a vyšľaháme do peny približne 7 minút. Vajcia s cukrom musí byť našľahaná tak, že farba bude svetlá
  3. Potom pomaly prilievajte olej a vanilku. Potom zašľaháme múku a nakoniec pridáme orechy a mrkvu a ručne premiešame
  4. Takto hotové cesto nalejeme do formy a dáme piecť do vyhriatej rúry na 25 - 30 minút
  5. Plnka - mascarpone zmiešame s cukrom a prilejeme smotanu sa šľahanie a na koniec pomarančovú kôru
  6. Ozdoba - mrkvu si očistíme a pokrájame na tenké slížiky. Potom tieto slížiky necháme variť a keď budú mäkké vytvoríme ružičky. Skaramelizujeme cukor, pridáme maslo a smotanu na šľahanie. Keď sa nám to pekne spojí pridáme orechy. A zdobíme

Julka

Dobrovoľná hasička Julka pochádza z malebného Kláštora pod Znievom. Pečeniu sa venuje od dvanásť rokov, kde nad ňou trpezlivo v kuchyni držali ochrannú ruku jej mamina a babky. Najradšej pečie torty.

Pozrieť si Julkine recepty