Torta s anjelskými krídlami
3 hod.
10 - 12
Popis
Torta pre mamu je torta do neba, keďže odišla, keď som bol ešte dieťa. Pretože som vyrastal v skromnejších pomeroch, nechcel som chute v torte veľmi kombinovať. Ak si spomeniem na detstvo, ktoré som s mamou zažil, milovala sladké, ale obyčajné. Do torty som preto použil domáci jahodový džem, keďže jahody zbožňovala, no nestihla ma ho naučiť. V torte je ľahký krém ako obláčik. Farba obtretia ide z modrej oblohy do bieleho neba. Na torte sú krídla, ktoré symbolizujú anjela, ktorým moja mamina určite je.
Ingrediencie
Korpus
- 6 vajec
- 180 g krupicového cukru
- 200 g hladkej múky
- 1 vanilkový cukor
- citrónová kôra z 1 citrónu
- 50 g rastlinného oleja
- 5 g vanilkovej pasty
Plnka
- 200 g domáceho jahodového džemu
- 750 g mascarpone
- 200 g čerstvého smotanového syru
- 150 g bielej čokolády 28 %
- 50 g šľahačky 40 %
- 250 g čerstvých jahôd
Obter
- 85 g bielkov
- 150 g krupicového cukru
- 220 g masla izbovej teploty
Krídla
- 250 g bielej modelovacej hmoty
- 1 ČL kukuričného škrobu
- 50 g vodky na lepenie model. hmoty
- modrá gélová farba
- 1 ČL zlatej práškovej farby
Postup
-
Korpus
Rúru predhrejeme na 170 °C a ráfik obalíme do alobalu.
Oddelíme bielky od žĺtkov, bielky začneme šľahať na malých otáčkach. Ako sa vytvorí pena, dáme na maximálne otáčky a postupne prisypávame cukor. Šľaháme do tuhého snehu.
Žĺtky vyšľaháme s vanilkovým cukrom a citrónovou kôrou do peny.
Obe hmoty ľahko spojíme stierkou a postupne na 3-krát pridám preosiatu múku, vanilkovú pastu a olej. Pečieme cca 40 minút na 170 °C. -
Plnka
Ohrejeme smotanu a vylejeme ju na bielu čokoládu, nechám postáť minútku a následne rozmiešame.
Ručným mixérom zmiešame mascarpone, syr a ganache z bielej čokolády. -
Obter
Bielky s cukrom zohrejeme nad parou na 72 °C, potom dáme šľahať do robota a po asi 5 minútach pridáme zmäknuté maslo a krátko premiešame. Krém rozdelíme do troch misiek, jednu necháme bielu, druhú bledomodrú a tretiu tmavšie modrú.
-
Na záver
Z modelovacej hmoty vyrobíme krídla a pripevníme na špajdle.
Skladanie torty je nasledovné korpus – džem – čerstvé jahody – krém.
Obtrieme tortu a dozdobíme krídlami.
Korpus
- 6 vajec
- 180 g krupicového cukru
- 200 g hladkej múky
- 1 vanilkový cukor
- citrónová kôra z 1 citrónu
- 50 g rastlinného oleja
- 5 g vanilkovej pasty
Plnka
- 200 g domáceho jahodového džemu
- 750 g mascarpone
- 200 g čerstvého smotanového syru
- 150 g bielej čokolády 28 %
- 50 g šľahačky 40 %
- 250 g čerstvých jahôd
Obter
- 85 g bielkov
- 150 g krupicového cukru
- 220 g masla izbovej teploty
Krídla
- 250 g bielej modelovacej hmoty
- 1 ČL kukuričného škrobu
- 50 g vodky na lepenie model. hmoty
- modrá gélová farba
- 1 ČL zlatej práškovej farby
-
Korpus
Rúru predhrejeme na 170 °C a ráfik obalíme do alobalu.
Oddelíme bielky od žĺtkov, bielky začneme šľahať na malých otáčkach. Ako sa vytvorí pena, dáme na maximálne otáčky a postupne prisypávame cukor. Šľaháme do tuhého snehu.
Žĺtky vyšľaháme s vanilkovým cukrom a citrónovou kôrou do peny.
Obe hmoty ľahko spojíme stierkou a postupne na 3-krát pridám preosiatu múku, vanilkovú pastu a olej. Pečieme cca 40 minút na 170 °C. -
Plnka
Ohrejeme smotanu a vylejeme ju na bielu čokoládu, nechám postáť minútku a následne rozmiešame.
Ručným mixérom zmiešame mascarpone, syr a ganache z bielej čokolády. -
Obter
Bielky s cukrom zohrejeme nad parou na 72 °C, potom dáme šľahať do robota a po asi 5 minútach pridáme zmäknuté maslo a krátko premiešame. Krém rozdelíme do troch misiek, jednu necháme bielu, druhú bledomodrú a tretiu tmavšie modrú.
-
Na záver
Z modelovacej hmoty vyrobíme krídla a pripevníme na špajdle.
Skladanie torty je nasledovné korpus – džem – čerstvé jahody – krém.
Obtrieme tortu a dozdobíme krídlami.