Logo Pečie celé Slovensko

Burj Al Arab podľa Miňa

Burj Al Arab

Kreatívna
výzva

Recepty od Miňa

Ingrediencie

Linecké cesto

  • 600 g hladká múka
  • 150 g mandle
  • 200 g práškový cukor
  • 4 žĺtka
  • 400 g maslo
  • 2x vanilkový cukor
  • Citrónová kôra (podľa chuti)

Vanilkové kamene

  • 150 g hladká múka
  • 125 g maslo
  • 50 g práškový cukor
  • 50 g mleté orechy

Na obalenie

  • 100 g práškový cukor
  • 2x vanilkový cukor

Mandľové sušienky

  • 150 g maslo
  • 150 g hladká múka
  • 2x vanilkový cukor

Orechové sušienky

  • 300 g hladká múka
  • 100 g práškový cukor
  • 200 g maslo
  • 2 žĺtka
  • 20 g kakao
  • 50 g mleté orechy

Plnka

  • 100 g orechy mleté vlašské
  • 160 g práškový cukor
  • 5 cl rum
  • 100 g ríbezľový džem
  • 2 žĺtka
  • 100 g zelená poleva

Postup

  1. Ako prvé si spravíme linecké cesto, zmiešaním všetkých surovín na linecké. Vytvoríme kompaktné cesto, ktoré si potom rozvaľkáme na požadovanú veľkosť a hrúbku. Vykrajujeme najprv steny budovy, potom podstavec podľa šablóny. Prenesieme na plech a pečieme v rúre na 180 stupňov asi 15 minút
  2. Ďalej si pripravíme orechové sušienky s postupom ako pri lineckých, a tak isto mandľové, a vykrajujeme potrebné tvary. Pečieme pri teplote 180 stupňov asi 15 – 20 minút
  3. Spravíme si orechovú plnku, zmiešaním všetkých surovín na orechovú plnku
  4. Orechové sušienky naplníme orechovou plnkou a spojíme
  5. Pripravíme si aj cesto na orechové „kamene“. Zmiešame suroviny a spravíme cesto, z ktorého si vyšúľame valček v hrúbke malíčka. Potom ho nakrájame na rôzne tvary a dáme tiež upiecť na 180 stupňov 15 - 20 minút. Po vytiahnutí z rúry necháme trocha vychladnúť a obaľujeme v práškovom cukre s vanilkovým
  6. Na podnos si pripravíme podstavec, tvorený z 2 plátov lineckej sušienky v tvare trojuholníka, tie spojíme ríbezľovým džemom a vylejeme na podstavec zelenú polevu ako „trávnik“. Okolo poukladáme „kamene“. Vežu postupne zlepujeme do požadovaného tvaru a prilepujeme ich cukrovou polevou

Miňo

Vyštudoval hotelovú akadémiu a absolvoval aj barmanský kurz. Jeho najväčšou vášňou je však pečenie. Základy získal od svojej babičky a mamy. Veľa tiež čerpá práve z tradičných babkiných receptov, ktoré ozvláštňuje svojou kreativitou.

Pozrieť si Miňove recepty