Logo Pečie celé Slovensko

Marekov chlieb z amarantovej a pohánkovej múky

Chlieb z amarantovej a pohánkovej múky

Osobná
výzva

Recepty od Mareka

Ingrediencie

Chlieb

  • 180g hladká múka pšeničná
  • 180g špaldová hladká múka
  • 80g bio pšeničná celozrnná hladká múka
  • 60g amarantová múka
  • 60g pohánková múka
  • 20g sušené droždie
  • 16g soľ
  • 1čl kryštálový cukor
  • 30ml olej
  • Cca 500ml vlažná voda
  • 60g vlašské orechy
  • 2 ks rozmarín
  • ½ čl. drvená rasca
  • 1 bal. sezamové semienka

Nátierka

  • 3 veľké mrkvy
  • 80g nastrúhaná mozzarella
  • 1 syr v črievku
  • 250ml tatárskej omáčky
  • 2 strúčiky cesnaku
  • Trocha čierneho korenia
  • Soľ

Tatárska omáčka

  • 2 vajcia
  • 2-3 kyslé uhorky
  • 1 malá cibuľa
  • 1 čl. horčice
  • 1 čl. octu
  • Štipku soli, cukru a mletého korenia na dochutenie
  • Olej podľa potreby
  • 50g kyslá smotana

Postup

  1. Chlieb – zapneme rúru na 45 stupňov
  2. Do približne 200ml vlažnej vody dáme polovicu droždia a kryštálový cukor, aby sme najrýchlejšie mohli naštartovať množenie kvasiniek
  3. Do misky navážime, špaldovú a pšeničné múky, amarantovú a pohánkovú múku, ktoré preosejeme do misky od robota
  4. Pridáme zvyšok suchého droždia ako aj už naštartovaný kvások, soľ, a asi 200 ml vody
  5. Cesto ešte domiesime na pracovnej doske
  6. Vetvičky rozmarínu trocha postláčame tupým nástrojom, aby sme uvoľnili vonné oleje a spolu s trochou oleja vymažeme formu
  7. Cesto vložíme do formy, posypeme sezamovými semienkami, prikryjeme naolejovanou fóliou a vložíme do rúry, kde je už 45 – 50 stupňov. Asi za 20 min. vyberieme
  8. Prestavíme rúru na 280 stupňov
  9. Keď máme rúru dobre rozohriatu, odstránime naolejovanú fóliu, urobíme pár zárezov do cesta a vložíme do rúry
  10. Pečieme asi 25 min. pri 260 stupňoch, a potom asi 20 min. pri 200 stupňoch
  11. Nátierka – mrkvu očistíme a nastrúhame do misky na jemnom strúhadle. Nastrúhanú mrkvu trocha postláčame a uvoľnenú mrkvovú šťavu scedíme
  12. Do mrkvy pridáme pretlačený cesnak cez lis a zvyšné suroviny
  13. Dobre premiešame, ak treba dochutíme
  14. Dáme schladiť do chladničky
  15. Tatárska omáčka – hneď na začiatku vyberieme vajcia a olej skôr z chladničky, aby mali rovnakú teplotu
  16. Do mixovacej nádoby od robota dáme dve vajcia a postupne pridávame olej, aby sme dostali dostatočne hustú majonézu. Pridáme nakrájanú uhorku, cibuľu, horčicu, soľ, korenie, a kyslú smotanu. Ak je potrebné dochutíme octom
  17. Takúto tatársku omáčku môžeme použiť do mrkvovej nátierky

Marek

K pečeniu ho priviedli starké už v jeho 9 rokoch, nikdy však neabsolvoval žiadne kurzy a je samouk. Pri pečení rád experimentuje a využíva aj svoje bohaté znalosti z chémie. Jeho obľúbeným dezertom je proteínový cheesecake.

Pozrieť si Marekove recepty