Logo Pečie celé Slovensko

Dobošové rezy

Dobošové rezy od Miňa

Technická výzva

porotkyňa Petra Tóth

Recepty od Petry

Ingrediencie

Korpus

  • 160 g žĺtka
  • 240 g bielok
  • 160 g cukru krupica
  • 48 g roztopeného masla
  • 160 g polohrubej múky

Karamelová ozdoba

  • 200g cukru krupica

Krém

  • 250 g vajcia
  • 250 g cukru krupica
  • 22 g vanilkový cukor
  • 295 g masla
  • 250 g horkej čokolády
  • 44 g kakaové maslo
  • 44 g 100% horká čokoláda, čokoládový likér

Postup

Dobošová torta je okrúhla torta, zložená zo šiestich tenkých korpusov a maslového krému s čokoládovou príchuťou. Pomer hrúbky korpusov a hrúbky krémovej vrstvy je 1:1. Charakteristická pre Dobošovú tortu je taktiež lesklá, zlato-hnedá a chrumkavá vrchná karamelová vrstva.

Vzhľad: Okrúhla torta tvorená vrstvami krému medzi 5 korpusmi. Vrstvy krému a korpusy majú približne rovnakú hrúbku. Vrchnú časť torty tvorí vrstva zlato-hnedého karamelu.

Vôňa: Charakteristické sú vône karamelu, čokolády a masla.

Chuť: Krém má vďaka vysokému obsahu čokolády a kakaa výraznú čokoládovú chuť bez iných podtónov.

Textúra: Textúru torty tvorí chrumkavá vrstva karamelu, krehký korpus a hodvábne hladký krém.

Korpus

  1. Žĺtka vymiešame s 1/3 cukru dovtedy, kým sa cukor úplne nerozpustí. Keď má zmes konzistenciu peny, prilejeme vlažné maslo.
  2. Spenené žĺtka s roztopeným maslom iba jemne premiešame tak, aby sa nezmenšil objem peny.
  3. Bielka s 2/3 cukru vyšľaháme na tuhý sneh.
  4. Opatrne primiešame spenené žĺtka.
  5. Postupne po malých častiach pridáme múku.
  6. Na 3 plechy, pokrytých papierom na pečenie, následne namastených a pomúčených rovnomerne rozdelíme hmotu
  7. Pláty pečieme zo začiatku na nízkej teplote (približne 160 oC).
  8. Keď sa korpus zdvihne, teplotu zvýšime na 180oC a pečieme 8-10 minút.
  9. Po upečení nožom opatrne oddelíme korpus od plechu a rozdelíme na polovicu po dĺžke, pravidelné obdĺžniky.

Krém

  1. Vajcia spolu s cukrom zohrejeme počas stáleho miešania na približne 75°C, potom až do vychladnutia šľaháme, kým nevznikne pena.
  2. Maslo speníme spolu s vanilkovým cukrom.
  3. Čokoládu, kakaové maslo a kakaový likér roztopíme (max. na teplotu 40 °C), zmiešame a postupne pridáme k spenenému maslu.
  4. Počas miešania ku kakaovému krému pomaly prilievame vychladnutý základ z vajíčok.

Karamelová ozdoba

  1. Cukor roztopíme tak, aby bol úplne hladký a zlato-hnedý.
  2. Nalejeme ho na zvyšný 6. plát, rovnomerne rozotrieme a pred úplným stuhnutím nožom rozdelíme.
  3. Takto nachystaný plát položíme na tortu.
  4. Ešte raz potrieme obvod torty maslovým krémom.

Dokončenie

  1. 5 korpusov natrieme vrstvou krému v hrúbke korpusu a postupne vŕšime na seba.
  2. Krémom natrieme aj obvod torty a vrch a necháme stuhnúť.