Alenkin Browncheese
Popis
Ingrediencie
Korpus - sušienky
- 170 g maslo
- 100 g práškový cukor
- 260 g hladká múka
- 80 g maslo na vytvorenie sušienkového základu
Tmavá časť
- 200 g čokoláda na varenie
- 100 g kryštálový cukor
- 125 g maslo
- 2 ks celé vajce
- 1 PL holandské kakao
- 3 PL hladká múka
Svetlá časť
- 200 g biela čokoláda
- 500 g mascarpone
- 250 g kyslá smotana
- 2 ks žĺtok
Malinové coulis
- 2 hrnčeky mrazene maliny
- 3/4 hrnčeka trstinový cukor
Na ozdobenie
- maliny
- černice
Postup
- Korpus – všetky suroviny zmiešame, urobíme cesto, ktoré je potrebné nechať odležať v chladničke aspoň 30 minút
- Potom cesto rozvaľkáme na plech a pečieme vo vyhriatej rúre na 170 stupňov približne 20 minút – do zlatista
- Vychladnutý korpus rozdrvíme alebo pomelieme najemno a zmiešame so zmäknutým maslom
- Sušienkovú zmes natlačíme na dno tortovej formy vystlanej papierom na pečenie a vyrobíme aj asi 1 cm okraj
- Browncheese – čokoládu na varenie s kryštálovým cukrom a maslom roztopíme v miske vo vodnom kúpeli
- Do vychladnutej zmesi po jednom ručne vmiešame vajíčka. Na záver primiešame kakao a po častiach aj hladkú múku
- Bielu čokoládu roztopíme vo vodnom kúpeli. Mascarpone vyšľaháme pri nízkych otáčkach s kyslou smotanou a po jednom zašľaháme do zmesi žĺtky
- Potom po častiach primiešame vychladnutú bielu čokoládu
- Na pripravený korpus rovnomerne natrieme tmavú čokoládovú zmes a na ňu vylejeme svetlú hmotu
- Malinové coulis – maliny s trstinovým cukrom rozvaríme v hrnci. Potom ich rozmixujeme a následne prepasírujeme cez sitko, aby vznikla hladká omáčka.
- Na vrch dáme 3 lyžice malinového coulis a ľahkým krúžením noža vytvoríme na povrchu mramorový vzor (tmavá časť musí ostať neporušená)
- Browncheese pečieme v predhriatej rúre pri 170 °C asi 50 minút. Koláč je dobre upečený, keď sú okraje tuhé, ale stred trochu trasľavý
- Po upečení opatrne oddelíme nožom okraje koláča od formy a necháme ho vychladnúť pri izbovej teplote. Potom ho preložíme do chladničky a celú noc necháme tuhnúť
- Na ozdobenie použijeme 250 g mascarpone vymiešané s malinovým coulis a maliny a černice
- Browncheese podávame preliaty malinovým coulis
Korpus - sušienky
- 170 g maslo
- 100 g práškový cukor
- 260 g hladká múka
- 80 g maslo na vytvorenie sušienkového základu
Tmavá časť
- 200 g čokoláda na varenie
- 100 g kryštálový cukor
- 125 g maslo
- 2 ks celé vajce
- 1 PL holandské kakao
- 3 PL hladká múka
Svetlá časť
- 200 g biela čokoláda
- 500 g mascarpone
- 250 g kyslá smotana
- 2 ks žĺtok
Malinové coulis
- 2 hrnčeky mrazene maliny
- 3/4 hrnčeka trstinový cukor
Na ozdobenie
- maliny
- černice
- Korpus – všetky suroviny zmiešame, urobíme cesto, ktoré je potrebné nechať odležať v chladničke aspoň 30 minút
- Potom cesto rozvaľkáme na plech a pečieme vo vyhriatej rúre na 170 stupňov približne 20 minút – do zlatista
- Vychladnutý korpus rozdrvíme alebo pomelieme najemno a zmiešame so zmäknutým maslom
- Sušienkovú zmes natlačíme na dno tortovej formy vystlanej papierom na pečenie a vyrobíme aj asi 1 cm okraj
- Browncheese – čokoládu na varenie s kryštálovým cukrom a maslom roztopíme v miske vo vodnom kúpeli
- Do vychladnutej zmesi po jednom ručne vmiešame vajíčka. Na záver primiešame kakao a po častiach aj hladkú múku
- Bielu čokoládu roztopíme vo vodnom kúpeli. Mascarpone vyšľaháme pri nízkych otáčkach s kyslou smotanou a po jednom zašľaháme do zmesi žĺtky
- Potom po častiach primiešame vychladnutú bielu čokoládu
- Na pripravený korpus rovnomerne natrieme tmavú čokoládovú zmes a na ňu vylejeme svetlú hmotu
- Malinové coulis – maliny s trstinovým cukrom rozvaríme v hrnci. Potom ich rozmixujeme a následne prepasírujeme cez sitko, aby vznikla hladká omáčka.
- Na vrch dáme 3 lyžice malinového coulis a ľahkým krúžením noža vytvoríme na povrchu mramorový vzor (tmavá časť musí ostať neporušená)
- Browncheese pečieme v predhriatej rúre pri 170 °C asi 50 minút. Koláč je dobre upečený, keď sú okraje tuhé, ale stred trochu trasľavý
- Po upečení opatrne oddelíme nožom okraje koláča od formy a necháme ho vychladnúť pri izbovej teplote. Potom ho preložíme do chladničky a celú noc necháme tuhnúť
- Na ozdobenie použijeme 250 g mascarpone vymiešané s malinovým coulis a maliny a černice
- Browncheese podávame preliaty malinovým coulis