Alenkina makovo-maková torta
Popis
Ingrediencie
Cesto
- 12 žĺtkov
- 280 g práškového cukru
- 280 g mletého maku
- 14 bielkov
- tuk a múka na vymastenie a vysypanie foriem
Krém
- 250 g masla
- 300 g práškového cukru
- 2 PL rumu
- 4 žĺtky
- 350 ml mlieka
- 300 g mletého maku
- 1 vanilkový cukor
Na ozdobenie
- rôzne druhy ovocia
Postup
- Bielka vyšľaháme do tuhého snehu a odložíme
- Žĺtka vyšľaháme s cukrom do svetlej peny
- Pridáme mletý mak a na záver zľahka zapracujeme sneh z bielkov
- Cesto rozdelíme do dvoch foriem a pečieme približne 25 až 30 minút vo vyhriatej rúre
- Po upečení necháme vychladnúť vo forme, potom vyklopíme a opatrne prekrojíme na dve časti
- Vo finále teda budeme mať 4 pláty cesta
- Plnka - mlieko uvaríme s mletým makom do zhustnutia a necháme vychladnúť (pokiaľ máte pocit, že je mlieka málo, trochu pridajte)
- Žĺtka spolu s 200 g cukrom a vanilkou vyšľaháme nad parou
- V mise vyšľaháme spolu zmäknuté maslo so zvyšným cukrom do peny
- Potom opatrne zašľaháme rum a vyšľahané žĺtky
- Do maslového základu pomaly zamiešame uvarenú vychladnutú makovú plnku a dobre, ale opatrne vyšľaháme
- Krémom naplníme korpusy a naplnenú tortu potrieme krémom, ktorý sme si nechali
- Na vrch torty naukladáme ovocie rôznych druhov a dáme do chladničky vytuhnúť
Cesto
- 12 žĺtkov
- 280 g práškového cukru
- 280 g mletého maku
- 14 bielkov
- tuk a múka na vymastenie a vysypanie foriem
Krém
- 250 g masla
- 300 g práškového cukru
- 2 PL rumu
- 4 žĺtky
- 350 ml mlieka
- 300 g mletého maku
- 1 vanilkový cukor
Na ozdobenie
- rôzne druhy ovocia
- Bielka vyšľaháme do tuhého snehu a odložíme
- Žĺtka vyšľaháme s cukrom do svetlej peny
- Pridáme mletý mak a na záver zľahka zapracujeme sneh z bielkov
- Cesto rozdelíme do dvoch foriem a pečieme približne 25 až 30 minút vo vyhriatej rúre
- Po upečení necháme vychladnúť vo forme, potom vyklopíme a opatrne prekrojíme na dve časti
- Vo finále teda budeme mať 4 pláty cesta
- Plnka - mlieko uvaríme s mletým makom do zhustnutia a necháme vychladnúť (pokiaľ máte pocit, že je mlieka málo, trochu pridajte)
- Žĺtka spolu s 200 g cukrom a vanilkou vyšľaháme nad parou
- V mise vyšľaháme spolu zmäknuté maslo so zvyšným cukrom do peny
- Potom opatrne zašľaháme rum a vyšľahané žĺtky
- Do maslového základu pomaly zamiešame uvarenú vychladnutú makovú plnku a dobre, ale opatrne vyšľaháme
- Krémom naplníme korpusy a naplnenú tortu potrieme krémom, ktorý sme si nechali
- Na vrch torty naukladáme ovocie rôznych druhov a dáme do chladničky vytuhnúť