Alenkina makrónková pláž
Popis
Ingrediencie
Makrónky
- 150g mandľovej múky
- 150g práškového cukru
- 55g bielkov
- 55g bielkov
- 150g kryštálového cukru
- 40g vody
- Gélové farby
Plnka
- 500 g bielej čokolády
- 240 g šľahačkovej smotany
- 4 čajové lyžičky kokosového extraktu
Karamelizovaný kokos
- 70 g strúhaného kokosu
- 60 g kryštálového cukru
- 2 polievkové lyžice vody
- 150 g tmavej čokolády
- 100 g šľahačkovej smotany
- Maliny a čučoriedky do stredu makrónky
Postup
- Vezmeme si mandľovú múku a práškový cukor a spolu si ich zomelieme a preosejeme cez sitko. K mandliam s cukrom vylejeme presne 55g bielkov a premiešame gumenou vareškou – máme hotovú mandľovú pastu
- Do hrnca s rúčkou dáme 150g kryštálového cukru a prilejeme 40g vody a dáme zohrievať na max výkon
- Ak teplota sirupu dosiahne cca. 105 stupňov začneme šľahať 55g bielkov so štipkou soli
- Ak cukrový sirup dosiahne teplotu 118 stupňov / tu budeme potrebovať kuchynský teplomer/ prilejeme ho k už spolovice vyšľahaným bielkom opatrne, ale naraz pomalým prúdom
- Šľaháme až kým nemáme tuhý, lesklý sneh – aspoň 5 minút
- Do snehu môžeme pridať gélové cukrárske farbivo – ja som pridala až do hotovej hmoty
- Sneh vmiešame ručne gumenou vareškou k mandľovej paste, jemnými pohybmi podoberáme pastu, aby sme vmiešali sneh
- Keď máme zmes hotovú, vymiešanú naplníme cukrárske vrecko s okrúhlou špičkou a striekame kolmo na plech na podložku, alebo papier na pečenie. Mne sa najlepšie osvedčili silikónové podložky
- Keď už máme plný plech, jemne ním 2-3x treskneme o pracovnú dosku
- Pečieme pri teplote 135 stupňov 16 minút
- Plnka - cukor s vodou dáme do panvice a zohrievame pri stredne vysokej teplote pokým sa cukor neroztopí. Potom pridáme strúhaný kokos a za stáleho miešania ho pražíme okolo 5 minút. Po opražení ho hneď vysypeme z panvice a necháme vychladnúť
- Čokoládu so smotanou roztopíme vo vodnom kúpeli (v teplovzdornej miske položenej na hrnci s vriacou vodou). Pridáme kokosový extrakt a karamelizovaný kokos, ktorý sme ešte rozmixovali
- Hotový krém zložíme zo sporáka a necháme pri izbovej teplote vychladnúť
Makrónky
- 150g mandľovej múky
- 150g práškového cukru
- 55g bielkov
- 55g bielkov
- 150g kryštálového cukru
- 40g vody
- Gélové farby
Plnka
- 500 g bielej čokolády
- 240 g šľahačkovej smotany
- 4 čajové lyžičky kokosového extraktu
Karamelizovaný kokos
- 70 g strúhaného kokosu
- 60 g kryštálového cukru
- 2 polievkové lyžice vody
- 150 g tmavej čokolády
- 100 g šľahačkovej smotany
- Maliny a čučoriedky do stredu makrónky
- Vezmeme si mandľovú múku a práškový cukor a spolu si ich zomelieme a preosejeme cez sitko. K mandliam s cukrom vylejeme presne 55g bielkov a premiešame gumenou vareškou – máme hotovú mandľovú pastu
- Do hrnca s rúčkou dáme 150g kryštálového cukru a prilejeme 40g vody a dáme zohrievať na max výkon
- Ak teplota sirupu dosiahne cca. 105 stupňov začneme šľahať 55g bielkov so štipkou soli
- Ak cukrový sirup dosiahne teplotu 118 stupňov / tu budeme potrebovať kuchynský teplomer/ prilejeme ho k už spolovice vyšľahaným bielkom opatrne, ale naraz pomalým prúdom
- Šľaháme až kým nemáme tuhý, lesklý sneh – aspoň 5 minút
- Do snehu môžeme pridať gélové cukrárske farbivo – ja som pridala až do hotovej hmoty
- Sneh vmiešame ručne gumenou vareškou k mandľovej paste, jemnými pohybmi podoberáme pastu, aby sme vmiešali sneh
- Keď máme zmes hotovú, vymiešanú naplníme cukrárske vrecko s okrúhlou špičkou a striekame kolmo na plech na podložku, alebo papier na pečenie. Mne sa najlepšie osvedčili silikónové podložky
- Keď už máme plný plech, jemne ním 2-3x treskneme o pracovnú dosku
- Pečieme pri teplote 135 stupňov 16 minút
- Plnka - cukor s vodou dáme do panvice a zohrievame pri stredne vysokej teplote pokým sa cukor neroztopí. Potom pridáme strúhaný kokos a za stáleho miešania ho pražíme okolo 5 minút. Po opražení ho hneď vysypeme z panvice a necháme vychladnúť
- Čokoládu so smotanou roztopíme vo vodnom kúpeli (v teplovzdornej miske položenej na hrnci s vriacou vodou). Pridáme kokosový extrakt a karamelizovaný kokos, ktorý sme ešte rozmixovali
- Hotový krém zložíme zo sporáka a necháme pri izbovej teplote vychladnúť