Alenkina zemplínska torta
Popis
Ingrediencie
Mramorové korpusy
- 8 vajec
- 240 g kryštálový cukor
- 300 g polohrubá múka
- 20 g kakao
- 1 prášok do pečiva
Gaštanová plnka
- 500 g gaštanové pyré
- 500 g mascarpone
- 400 ml šľahačková smotana
- 1 vanilkový cukor
- 2 polievkové lyžice rum
- 50 g práškový cukor
Ovocná náplň
- 250 g mrazené ovocie lesná zmes
- 50 g kryštálový cukor / alebo podľa chutí/
Na ozdobenie
- Tvarovacia hmota - rôzne farby / žltá, červená, modrá, ružová, fialová, zelená
Postup
- Bielka vyšľaháme s cukrom do peny a túto potom spojíme so žĺtkami a prisypeme múku s práškom do pečiva (klasická piškóta). 2/3 hmoty nalejeme do formy na pečenie (ja som použila dve) a do zvyšnej 1/3 hmoty vmiešame preosiate kakao
- Túto kakaovú hmotu potom vylejeme na bielu a krúživými pohybmi premiešame, pričom nám vznikne mramorový vzor
- Dáme piecť do vyhriatej rúry na 180 stupňov cca 25 minút
- Po upečení necháme korpus vychladnúť
- Plnka - šľahačkovú smotanu s práškovým cukrom a vanilkovým cukrom vyšľaháme do tuha, pridáme mascarpone a vyšľaháme tuhý krém do ktorého pridáme zmäknuté gaštanové pyré a rum a vymiešame
- Ovocná náplň - do menšieho hrnca dáme ovocie a cukor a necháme prevrieť. Vychladíme
Mramorové korpusy
- 8 vajec
- 240 g kryštálový cukor
- 300 g polohrubá múka
- 20 g kakao
- 1 prášok do pečiva
Gaštanová plnka
- 500 g gaštanové pyré
- 500 g mascarpone
- 400 ml šľahačková smotana
- 1 vanilkový cukor
- 2 polievkové lyžice rum
- 50 g práškový cukor
Ovocná náplň
- 250 g mrazené ovocie lesná zmes
- 50 g kryštálový cukor / alebo podľa chutí/
Na ozdobenie
- Tvarovacia hmota - rôzne farby / žltá, červená, modrá, ružová, fialová, zelená
- Bielka vyšľaháme s cukrom do peny a túto potom spojíme so žĺtkami a prisypeme múku s práškom do pečiva (klasická piškóta). 2/3 hmoty nalejeme do formy na pečenie (ja som použila dve) a do zvyšnej 1/3 hmoty vmiešame preosiate kakao
- Túto kakaovú hmotu potom vylejeme na bielu a krúživými pohybmi premiešame, pričom nám vznikne mramorový vzor
- Dáme piecť do vyhriatej rúry na 180 stupňov cca 25 minút
- Po upečení necháme korpus vychladnúť
- Plnka - šľahačkovú smotanu s práškovým cukrom a vanilkovým cukrom vyšľaháme do tuha, pridáme mascarpone a vyšľaháme tuhý krém do ktorého pridáme zmäknuté gaštanové pyré a rum a vymiešame
- Ovocná náplň - do menšieho hrnca dáme ovocie a cukor a necháme prevrieť. Vychladíme