Bein pšeničný chlieb
Popis
Ingrediencie
Cesto
- 600 g pšeničnej chlebovej múky
- 70 g teplej (nie horúcej) vody
- 20 g čerstvého droždia
- 15 g kryštálového cukru
- 320 g vlažného polotmavého nealkoholického piva
- 30 g rastlinného oleja + na mazanie dosky pri spracovaní cesta
- 18 g soli
- 9 g drvenej rasce
- 40 g tekvicových semienok
- Na vysypanie ošatky ryžová múka, alebo kukuričný škrob
Nátierka zo syra cottage
- 1 l plnotučného mlieka
- 3 PL bieleho vínneho octu
- 3 - 4 PL kyslej smotany
- Čerstvú zeleninu /paprika žltá a červená, reďkovka, jarná cibuľka, paradajka, uhorka/
- Soľ a čerstvo mleté korenie podľa potreby
- Mleté chilli
Postup
- Do misy robota nasypeme múku, do stredu spravíme jamku. Do nej nalejeme vodu, rozdrobíme droždie a premiešame spolu s cukrom. Necháme vzísť kvások
- Potom pridáme pivo, olej, soľ, rascu, semienka a hákom pomocou robota vymiesime hladké cesto
- Následne si zľahka potrieme olejom pracovnú dosku a ruky a cesto ešte ručne spracovávame
- Je potrebné, aby získalo vláčnosť. Necháme na doske cca 20 odpočinúť pod fóliou
- Preložíme, vyformujeme do požadovaného tvaru a uložíme do ošatky, vysypanej škrobom, alebo ryžovou múkou. Ošatku vložíme do polyetylénového vrecka a necháme cesto kysnúť
- Do rúry vložíme plochý plech na pečenie a necháme ju zohrievať na teplotu 240 stupňov – horný a spodný ohrev
- Chlieb po nakysnutí preklopíme na papier na pečenie, ponarezávame povrch a pomocou sádzacej lopaty vložíme do rúry s režimom pary
- Takto pečieme 15 minút, potom rúru otvoríme, vyvetráme, teplotu znížime na 220 stupňov a už bez pary dopekáme ďalších 20 – 30 minút do zhnednutia
- Chlieb po upečení odložíme chladiť na mriežku
- Nátierka – mlieko dáme variť do hrnca s hrubším dnom. Keď začne vrieť, prilejeme vínny ocot a za stáleho miešania spolu prevaríme
- O chvíľu sa začne bielkovina zrážať, vtedy zmes odstavíme, necháme chvíľku postáť
- Scedíme na sitku cez gázu, po vychladnutí ešte vyžmýkame prebytočnú tekutinu, primiešame kyslú smotanu – tú pridávame postupne podľa chuti do požadovanej konzistencie. Teraz máme pripravený domáci syr cottage
- Zeleninu nakrájame na drobné kúsky, z paradajky a uhorky použijeme len dužinu. Pridáme k syru, premiešame a dosolíme a dokoreníme podľa chuti
- Poznámka – z tohto množstva mlieka vyjde jedna stredne veľká miska nátierky. Zeleniny je potreba z každého druhu len malé množstvo, no je lepšie, keď je pestrejšia
Cesto
- 600 g pšeničnej chlebovej múky
- 70 g teplej (nie horúcej) vody
- 20 g čerstvého droždia
- 15 g kryštálového cukru
- 320 g vlažného polotmavého nealkoholického piva
- 30 g rastlinného oleja + na mazanie dosky pri spracovaní cesta
- 18 g soli
- 9 g drvenej rasce
- 40 g tekvicových semienok
- Na vysypanie ošatky ryžová múka, alebo kukuričný škrob
Nátierka zo syra cottage
- 1 l plnotučného mlieka
- 3 PL bieleho vínneho octu
- 3 - 4 PL kyslej smotany
- Čerstvú zeleninu /paprika žltá a červená, reďkovka, jarná cibuľka, paradajka, uhorka/
- Soľ a čerstvo mleté korenie podľa potreby
- Mleté chilli
- Do misy robota nasypeme múku, do stredu spravíme jamku. Do nej nalejeme vodu, rozdrobíme droždie a premiešame spolu s cukrom. Necháme vzísť kvások
- Potom pridáme pivo, olej, soľ, rascu, semienka a hákom pomocou robota vymiesime hladké cesto
- Následne si zľahka potrieme olejom pracovnú dosku a ruky a cesto ešte ručne spracovávame
- Je potrebné, aby získalo vláčnosť. Necháme na doske cca 20 odpočinúť pod fóliou
- Preložíme, vyformujeme do požadovaného tvaru a uložíme do ošatky, vysypanej škrobom, alebo ryžovou múkou. Ošatku vložíme do polyetylénového vrecka a necháme cesto kysnúť
- Do rúry vložíme plochý plech na pečenie a necháme ju zohrievať na teplotu 240 stupňov – horný a spodný ohrev
- Chlieb po nakysnutí preklopíme na papier na pečenie, ponarezávame povrch a pomocou sádzacej lopaty vložíme do rúry s režimom pary
- Takto pečieme 15 minút, potom rúru otvoríme, vyvetráme, teplotu znížime na 220 stupňov a už bez pary dopekáme ďalších 20 – 30 minút do zhnednutia
- Chlieb po upečení odložíme chladiť na mriežku
- Nátierka – mlieko dáme variť do hrnca s hrubším dnom. Keď začne vrieť, prilejeme vínny ocot a za stáleho miešania spolu prevaríme
- O chvíľu sa začne bielkovina zrážať, vtedy zmes odstavíme, necháme chvíľku postáť
- Scedíme na sitku cez gázu, po vychladnutí ešte vyžmýkame prebytočnú tekutinu, primiešame kyslú smotanu – tú pridávame postupne podľa chuti do požadovanej konzistencie. Teraz máme pripravený domáci syr cottage
- Zeleninu nakrájame na drobné kúsky, z paradajky a uhorky použijeme len dužinu. Pridáme k syru, premiešame a dosolíme a dokoreníme podľa chuti
- Poznámka – z tohto množstva mlieka vyjde jedna stredne veľká miska nátierky. Zeleniny je potreba z každého druhu len malé množstvo, no je lepšie, keď je pestrejšia