Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Bein pšeničný chlieb

Bein pšeničný chlieb

Popis

Ingrediencie

Cesto
  • 600 g pšeničnej chlebovej múky
  • 70 g teplej (nie horúcej) vody
  • 20 g čerstvého droždia
  • 15 g kryštálového cukru
  • 320 g vlažného polotmavého nealkoholického piva
  • 30 g rastlinného oleja + na mazanie dosky pri spracovaní cesta
  • 18 g soli
  • 9 g drvenej rasce
  • 40 g tekvicových semienok
  • Na vysypanie ošatky ryžová múka, alebo kukuričný škrob
Nátierka zo syra cottage
  • 1 l plnotučného mlieka
  • 3 PL bieleho vínneho octu
  • 3 - 4 PL kyslej smotany
  • Čerstvú zeleninu /paprika žltá a červená, reďkovka, jarná cibuľka, paradajka, uhorka/
  • Soľ a čerstvo mleté korenie podľa potreby
  • Mleté chilli

Postup

  1. Do misy robota nasypeme múku, do stredu spravíme jamku. Do nej nalejeme vodu, rozdrobíme droždie a premiešame spolu s cukrom. Necháme vzísť kvások
  2. Potom pridáme pivo, olej, soľ, rascu, semienka a hákom pomocou robota vymiesime hladké cesto
  3. Následne si zľahka potrieme olejom pracovnú dosku a ruky a cesto ešte ručne spracovávame
  4. Je potrebné, aby získalo vláčnosť. Necháme na doske cca 20 odpočinúť pod fóliou
  5. Preložíme, vyformujeme do požadovaného tvaru a uložíme do ošatky, vysypanej škrobom, alebo ryžovou múkou. Ošatku vložíme do polyetylénového vrecka a necháme cesto kysnúť
  6. Do rúry vložíme plochý plech na pečenie a necháme ju zohrievať na teplotu 240 stupňov – horný a spodný ohrev
  7. Chlieb po nakysnutí preklopíme na papier na pečenie, ponarezávame povrch a pomocou sádzacej lopaty vložíme do rúry s režimom pary
  8. Takto pečieme 15 minút, potom rúru otvoríme, vyvetráme, teplotu znížime na 220 stupňov a už bez pary dopekáme ďalších 20 – 30 minút do zhnednutia
  9. Chlieb po upečení odložíme chladiť na mriežku
  10. Nátierka – mlieko dáme variť do hrnca s hrubším dnom. Keď začne vrieť, prilejeme vínny ocot a za stáleho miešania spolu prevaríme
  11. O chvíľu sa začne bielkovina zrážať, vtedy zmes odstavíme, necháme chvíľku postáť
  12. Scedíme na sitku cez gázu, po vychladnutí ešte vyžmýkame prebytočnú tekutinu, primiešame kyslú smotanu – tú pridávame postupne podľa chuti do požadovanej konzistencie. Teraz máme pripravený domáci syr cottage
  13. Zeleninu nakrájame na drobné kúsky, z paradajky a uhorky použijeme len dužinu. Pridáme k syru, premiešame a dosolíme a dokoreníme podľa chuti
  14. Poznámka – z tohto množstva mlieka vyjde jedna stredne veľká miska nátierky. Zeleniny je potreba z každého druhu len malé množstvo, no je lepšie, keď je pestrejšia
Cesto
  • 600 g pšeničnej chlebovej múky
  • 70 g teplej (nie horúcej) vody
  • 20 g čerstvého droždia
  • 15 g kryštálového cukru
  • 320 g vlažného polotmavého nealkoholického piva
  • 30 g rastlinného oleja + na mazanie dosky pri spracovaní cesta
  • 18 g soli
  • 9 g drvenej rasce
  • 40 g tekvicových semienok
  • Na vysypanie ošatky ryžová múka, alebo kukuričný škrob
Nátierka zo syra cottage
  • 1 l plnotučného mlieka
  • 3 PL bieleho vínneho octu
  • 3 - 4 PL kyslej smotany
  • Čerstvú zeleninu /paprika žltá a červená, reďkovka, jarná cibuľka, paradajka, uhorka/
  • Soľ a čerstvo mleté korenie podľa potreby
  • Mleté chilli
  1. Do misy robota nasypeme múku, do stredu spravíme jamku. Do nej nalejeme vodu, rozdrobíme droždie a premiešame spolu s cukrom. Necháme vzísť kvások
  2. Potom pridáme pivo, olej, soľ, rascu, semienka a hákom pomocou robota vymiesime hladké cesto
  3. Následne si zľahka potrieme olejom pracovnú dosku a ruky a cesto ešte ručne spracovávame
  4. Je potrebné, aby získalo vláčnosť. Necháme na doske cca 20 odpočinúť pod fóliou
  5. Preložíme, vyformujeme do požadovaného tvaru a uložíme do ošatky, vysypanej škrobom, alebo ryžovou múkou. Ošatku vložíme do polyetylénového vrecka a necháme cesto kysnúť
  6. Do rúry vložíme plochý plech na pečenie a necháme ju zohrievať na teplotu 240 stupňov – horný a spodný ohrev
  7. Chlieb po nakysnutí preklopíme na papier na pečenie, ponarezávame povrch a pomocou sádzacej lopaty vložíme do rúry s režimom pary
  8. Takto pečieme 15 minút, potom rúru otvoríme, vyvetráme, teplotu znížime na 220 stupňov a už bez pary dopekáme ďalších 20 – 30 minút do zhnednutia
  9. Chlieb po upečení odložíme chladiť na mriežku
  10. Nátierka – mlieko dáme variť do hrnca s hrubším dnom. Keď začne vrieť, prilejeme vínny ocot a za stáleho miešania spolu prevaríme
  11. O chvíľu sa začne bielkovina zrážať, vtedy zmes odstavíme, necháme chvíľku postáť
  12. Scedíme na sitku cez gázu, po vychladnutí ešte vyžmýkame prebytočnú tekutinu, primiešame kyslú smotanu – tú pridávame postupne podľa chuti do požadovanej konzistencie. Teraz máme pripravený domáci syr cottage
  13. Zeleninu nakrájame na drobné kúsky, z paradajky a uhorky použijeme len dužinu. Pridáme k syru, premiešame a dosolíme a dokoreníme podľa chuti
  14. Poznámka – z tohto množstva mlieka vyjde jedna stredne veľká miska nátierky. Zeleniny je potreba z každého druhu len malé množstvo, no je lepšie, keď je pestrejšia