Beine tartaletky s avokádovym krémom
Popis
Ingrediencie
Cesto
- 270 g hladkej múky
- 100 g práškového cukru
- Štipka soli
- 120 g studeného masla, nakrájaného na kocky
- 2 vajíčka
- 1 PL citrónovej šťavy
- Podľa potreby studenú vodu
Avokádový krém
- 3 väčšie zrelé avokáda
- 1/3 šálky čerstvej limetkovej šťavy
- 1/3 šálky agáve sirupu
- 2 ČL limetkovej kôry
- 2 PL kondenzovaného mlieka
- 50 g creme fraiche 36%
Karamelizovaný ananás
- 1 väčší zrelý očistený ananás
- ¼ ČL morskej soli
- 1 PL agáve sirupu + podľa potreby
- podľa potreby citrónová šťava
Limetkový curd
- 2 vajíčka
- 1/3 šálky kryštálového cukru
- Šťava z jednej limetky
- Kôra z jednej limetky
- 80 g chladeného masla
Na ozdobenie
- nesolené opražené arašidy
- mätu
Postup
- V mise robota miesiacim hákom prepojíme suché ingrediencie. Potom pridáme maslo, zapracujeme
- Po jednom vlejeme vajíčka a nakoniec citrónovú šťavu. Je potrebné dosiahnuť kompaktné pružnejšie cesto, preto ak sa nám zdá husté, pridáme jednu – dve PL studenej vody
- Hotovú hmotu zabalíme do strečovej fólie a odložíme na chvíľu do chladu
- Teplovzdušnú rúru rozohrejeme na 170 stupňov
- Cesto rozvaľkáme a tvarujeme do formičiek na tartaletky. Popicháme vidličkou a opäť vložíme do chladu na cca 20 minút
- Takto pripravené pečieme do zahnednutia
- Upečené korpusy vyberieme z rúry, necháme chvíľu odpočinúť na mriežke, potom ich vyklopíme a necháme úplne vychladiť
- Avokádový krém – avokádo očistíme, prekrájame a vložíme do nádoby blendera, okamžite zakvapkáme šťavou z limety, aby na povrchu nezhnedlo
- Pridáme ostatné suroviny a rozmixujeme do hladkého krému
- Pozn. suroviny na dochutenie pridávame radšej postupne a priebežne ochutnávame, keďže výslednú chuť do značnej miery ovplyvňuje stupeň zrelosti avokáda
- Keď sme s chuťou spokojní, hmotu našľaháme do hladkej krémovej konzistencie. Hotový krém odložíme do chladu
- Karamelizovaný ananás – ananás nakrájame na brunoise (malé kocky) a rovnomerne nasolíme. Necháme chvíľu odpočinúť
- Opekáme na rozohriatej panvici a keď je povrch skaramelizovaný, ochutíme podľa potreby agáve sirupom a citrónovou šťavou. Množstvo použitých ochucovadiel závisí od zrelosti/intenzity sladkosti ananásu
- Do hrnca dáme variť vodu na parný kúpeľ. Vajíčka, cukor, šťavu a kôru spojíme v kovovej alebo sklenenej mise metličkou. Umiestnime nad paru a šľaháme do zhustnutia
- Zmes okamžite precedíme a do teplej primiešame na kocky nakrájané chladné maslo. Prelejeme do plastovej dávkovacej fľašky a odložíme do chladu
- Do každého korpusu na dno nalejeme limetkový curd, naň malou lyžičkou rozložíme rovnomerne kocky ananásu a nakoniec ozdobnými špičkami nastriekame avokádový krém
- Nakoniec môžeme posypať presekanými arašidmi a zapichneme snietku mäty
Cesto
- 270 g hladkej múky
- 100 g práškového cukru
- Štipka soli
- 120 g studeného masla, nakrájaného na kocky
- 2 vajíčka
- 1 PL citrónovej šťavy
- Podľa potreby studenú vodu
Avokádový krém
- 3 väčšie zrelé avokáda
- 1/3 šálky čerstvej limetkovej šťavy
- 1/3 šálky agáve sirupu
- 2 ČL limetkovej kôry
- 2 PL kondenzovaného mlieka
- 50 g creme fraiche 36%
Karamelizovaný ananás
- 1 väčší zrelý očistený ananás
- ¼ ČL morskej soli
- 1 PL agáve sirupu + podľa potreby
- podľa potreby citrónová šťava
Limetkový curd
- 2 vajíčka
- 1/3 šálky kryštálového cukru
- Šťava z jednej limetky
- Kôra z jednej limetky
- 80 g chladeného masla
Na ozdobenie
- nesolené opražené arašidy
- mätu
- V mise robota miesiacim hákom prepojíme suché ingrediencie. Potom pridáme maslo, zapracujeme
- Po jednom vlejeme vajíčka a nakoniec citrónovú šťavu. Je potrebné dosiahnuť kompaktné pružnejšie cesto, preto ak sa nám zdá husté, pridáme jednu – dve PL studenej vody
- Hotovú hmotu zabalíme do strečovej fólie a odložíme na chvíľu do chladu
- Teplovzdušnú rúru rozohrejeme na 170 stupňov
- Cesto rozvaľkáme a tvarujeme do formičiek na tartaletky. Popicháme vidličkou a opäť vložíme do chladu na cca 20 minút
- Takto pripravené pečieme do zahnednutia
- Upečené korpusy vyberieme z rúry, necháme chvíľu odpočinúť na mriežke, potom ich vyklopíme a necháme úplne vychladiť
- Avokádový krém – avokádo očistíme, prekrájame a vložíme do nádoby blendera, okamžite zakvapkáme šťavou z limety, aby na povrchu nezhnedlo
- Pridáme ostatné suroviny a rozmixujeme do hladkého krému
- Pozn. suroviny na dochutenie pridávame radšej postupne a priebežne ochutnávame, keďže výslednú chuť do značnej miery ovplyvňuje stupeň zrelosti avokáda
- Keď sme s chuťou spokojní, hmotu našľaháme do hladkej krémovej konzistencie. Hotový krém odložíme do chladu
- Karamelizovaný ananás – ananás nakrájame na brunoise (malé kocky) a rovnomerne nasolíme. Necháme chvíľu odpočinúť
- Opekáme na rozohriatej panvici a keď je povrch skaramelizovaný, ochutíme podľa potreby agáve sirupom a citrónovou šťavou. Množstvo použitých ochucovadiel závisí od zrelosti/intenzity sladkosti ananásu
- Do hrnca dáme variť vodu na parný kúpeľ. Vajíčka, cukor, šťavu a kôru spojíme v kovovej alebo sklenenej mise metličkou. Umiestnime nad paru a šľaháme do zhustnutia
- Zmes okamžite precedíme a do teplej primiešame na kocky nakrájané chladné maslo. Prelejeme do plastovej dávkovacej fľašky a odložíme do chladu
- Do každého korpusu na dno nalejeme limetkový curd, naň malou lyžičkou rozložíme rovnomerne kocky ananásu a nakoniec ozdobnými špičkami nastriekame avokádový krém
- Nakoniec môžeme posypať presekanými arašidmi a zapichneme snietku mäty