Beňušská košeľa od Miňa
Popis
Ingrediencie
Korpus
- 8 vajec
- 320g kryštálový cukor
- 320g polohrubá múka
- 1 prášok do pečiva
- 5cl olej
- 5cl voda
- 30g kakao
Plnka – orechová
- 150g orechy mleté
- 5cl/100ml rum
- 100g pr. cukor
- 0,1l voda
- 160g polohrubá múka
- Prášok do pečiva
Plnka 2
- 1/3 základ
- 80g vlašské, mleté, opražené orechy
Sirup
- 200ml voda
- 30g kr. cukor
- 4cl rumu
- 200g ríbezľový džem
Plnka – základ
- 700g maslo
- 300g práškový cukor
- 0,5l mlieko
- 1 pudingový prášok
- 2 žĺtky
- 2 vanilkové cukry
Plnka 1
- 1/3 základ
- 50g rozpustená čokoláda (tmavá)
Plnka 3
- 1/3 základ
- 3ks čerstvé banány
Zdobenie
- 1,5kg biela poťahovka
- 150g červená poťahovka
- 2 bielka
- 500g práškový cukor
- Farby (červená, ružová, zelená, bordová)
Postup
- Bielka vyšľaháme do polotuha a pridáme cukor. Šľaháme do zhustnutia, zašľaháme žĺtky, pridáme vodu a olej
- Nakoniec zľahka zašľaháme múku s práškom do pečiva
- Zmes rozdelíme na dve časti, do jednej pridáme kakao
- Nalejeme ich na plech vymastený a vysypaný múkou
- Pečieme pri 180 stupňoch asi 15 – 20 minút
- Sirup – vodu s cukrom zvaríme a pridáme do vychladnutého rum
- Plnky – základná – z mlieka, cukru, vanilkového cukru a pudingového prášku si pripravíme puding, ktorý necháme vychladnúť za občasného premiešania. Pripravený a vychladený puding pridávame postupne do vymiešaného masla s práškovým cukrom
- Plnku si rozdelíme na tri časti
- Do jednej pridáme rozpustenú čokoládu a vyšľaháme
- Do druhej opražené orechy a tretiu necháme základnú
- Po vychladnutí korpusov, oba prerežeme vodorovne na dve časti
- Tmavý korpus pokropíme sirupom, potrieme základnou plnkou, na ktorú poukladáme nakrájané banány, prikryjeme bledým korpusom. Ten pokropíme a potrieme džemom, orechovou a čokoládovou plnkou. Prikryjeme bledým korpusom. Ten pokropíme a potrieme orechovou plnkou z opražených orechov a prikryjeme tmavým korpusom. Celú tortu potrieme zvyšnou plnkou a potiahneme poťahovou bielou hmotou
- Tortu zdobíme bielkovou polevou rôznych farieb
Korpus
- 8 vajec
- 320g kryštálový cukor
- 320g polohrubá múka
- 1 prášok do pečiva
- 5cl olej
- 5cl voda
- 30g kakao
Plnka – orechová
- 150g orechy mleté
- 5cl/100ml rum
- 100g pr. cukor
- 0,1l voda
- 160g polohrubá múka
- Prášok do pečiva
Plnka 2
- 1/3 základ
- 80g vlašské, mleté, opražené orechy
Sirup
- 200ml voda
- 30g kr. cukor
- 4cl rumu
- 200g ríbezľový džem
Plnka – základ
- 700g maslo
- 300g práškový cukor
- 0,5l mlieko
- 1 pudingový prášok
- 2 žĺtky
- 2 vanilkové cukry
Plnka 1
- 1/3 základ
- 50g rozpustená čokoláda (tmavá)
Plnka 3
- 1/3 základ
- 3ks čerstvé banány
Zdobenie
- 1,5kg biela poťahovka
- 150g červená poťahovka
- 2 bielka
- 500g práškový cukor
- Farby (červená, ružová, zelená, bordová)
- Bielka vyšľaháme do polotuha a pridáme cukor. Šľaháme do zhustnutia, zašľaháme žĺtky, pridáme vodu a olej
- Nakoniec zľahka zašľaháme múku s práškom do pečiva
- Zmes rozdelíme na dve časti, do jednej pridáme kakao
- Nalejeme ich na plech vymastený a vysypaný múkou
- Pečieme pri 180 stupňoch asi 15 – 20 minút
- Sirup – vodu s cukrom zvaríme a pridáme do vychladnutého rum
- Plnky – základná – z mlieka, cukru, vanilkového cukru a pudingového prášku si pripravíme puding, ktorý necháme vychladnúť za občasného premiešania. Pripravený a vychladený puding pridávame postupne do vymiešaného masla s práškovým cukrom
- Plnku si rozdelíme na tri časti
- Do jednej pridáme rozpustenú čokoládu a vyšľaháme
- Do druhej opražené orechy a tretiu necháme základnú
- Po vychladnutí korpusov, oba prerežeme vodorovne na dve časti
- Tmavý korpus pokropíme sirupom, potrieme základnou plnkou, na ktorú poukladáme nakrájané banány, prikryjeme bledým korpusom. Ten pokropíme a potrieme džemom, orechovou a čokoládovou plnkou. Prikryjeme bledým korpusom. Ten pokropíme a potrieme orechovou plnkou z opražených orechov a prikryjeme tmavým korpusom. Celú tortu potrieme zvyšnou plnkou a potiahneme poťahovou bielou hmotou
- Tortu zdobíme bielkovou polevou rôznych farieb