Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Beňušská košeľa od Miňa

Beňušská košeľa od Miňa

Popis

Ingrediencie

Korpus
  • 8 vajec
  • 320g kryštálový cukor
  • 320g polohrubá múka
  • 1 prášok do pečiva
  • 5cl olej
  • 5cl voda
  • 30g kakao
Plnka – orechová
  • 150g orechy mleté
  • 5cl/100ml rum
  • 100g pr. cukor
  • 0,1l voda
  • 160g polohrubá múka
  • Prášok do pečiva
Plnka 2
  • 1/3 základ
  • 80g vlašské, mleté, opražené orechy
Sirup
  • 200ml voda
  • 30g kr. cukor
  • 4cl rumu
  • 200g ríbezľový džem
Plnka – základ
  • 700g maslo
  • 300g práškový cukor
  • 0,5l mlieko
  • 1 pudingový prášok
  • 2 žĺtky
  • 2 vanilkové cukry
Plnka 1
  • 1/3 základ
  • 50g rozpustená čokoláda (tmavá)
Plnka 3
  • 1/3 základ
  • 3ks čerstvé banány
Zdobenie
  • 1,5kg biela poťahovka
  • 150g červená poťahovka
  • 2 bielka
  • 500g práškový cukor
  • Farby (červená, ružová, zelená, bordová)

Postup

  1. Bielka vyšľaháme do polotuha a pridáme cukor. Šľaháme do zhustnutia, zašľaháme žĺtky, pridáme vodu a olej
  2. Nakoniec zľahka zašľaháme múku s práškom do pečiva
  3. Zmes rozdelíme na dve časti, do jednej pridáme kakao
  4. Nalejeme ich na plech vymastený a vysypaný múkou
  5. Pečieme pri 180 stupňoch asi 15 – 20 minút
  6. Sirup – vodu s cukrom zvaríme a pridáme do vychladnutého rum
  7. Plnky – základná – z mlieka, cukru, vanilkového cukru a pudingového prášku si pripravíme puding, ktorý necháme vychladnúť za občasného premiešania. Pripravený a vychladený puding pridávame postupne do vymiešaného masla s práškovým cukrom
  8. Plnku si rozdelíme na tri časti
  9. Do jednej pridáme rozpustenú čokoládu a vyšľaháme
  10. Do druhej opražené orechy a tretiu necháme základnú
  11. Po vychladnutí korpusov, oba prerežeme vodorovne na dve časti
  12. Tmavý korpus pokropíme sirupom, potrieme základnou plnkou, na ktorú poukladáme nakrájané banány, prikryjeme bledým korpusom. Ten pokropíme a potrieme džemom, orechovou a čokoládovou plnkou. Prikryjeme bledým korpusom. Ten pokropíme a potrieme orechovou plnkou z opražených orechov a prikryjeme tmavým korpusom. Celú tortu potrieme zvyšnou plnkou a potiahneme poťahovou bielou hmotou
  13. Tortu zdobíme bielkovou polevou rôznych farieb

Ingrediencie

Korpus
  • 8 vajec
  • 320g kryštálový cukor
  • 320g polohrubá múka
  • 1 prášok do pečiva
  • 5cl olej
  • 5cl voda
  • 30g kakao
Plnka – orechová
  • 150g orechy mleté
  • 5cl/100ml rum
  • 100g pr. cukor
  • 0,1l voda
  • 160g polohrubá múka
  • Prášok do pečiva
Plnka 2
  • 1/3 základ
  • 80g vlašské, mleté, opražené orechy
Sirup
  • 200ml voda
  • 30g kr. cukor
  • 4cl rumu
  • 200g ríbezľový džem
Plnka – základ
  • 700g maslo
  • 300g práškový cukor
  • 0,5l mlieko
  • 1 pudingový prášok
  • 2 žĺtky
  • 2 vanilkové cukry
Plnka 1
  • 1/3 základ
  • 50g rozpustená čokoláda (tmavá)
Plnka 3
  • 1/3 základ
  • 3ks čerstvé banány
Zdobenie
  • 1,5kg biela poťahovka
  • 150g červená poťahovka
  • 2 bielka
  • 500g práškový cukor
  • Farby (červená, ružová, zelená, bordová)

Postup

  1. Bielka vyšľaháme do polotuha a pridáme cukor. Šľaháme do zhustnutia, zašľaháme žĺtky, pridáme vodu a olej
  2. Nakoniec zľahka zašľaháme múku s práškom do pečiva
  3. Zmes rozdelíme na dve časti, do jednej pridáme kakao
  4. Nalejeme ich na plech vymastený a vysypaný múkou
  5. Pečieme pri 180 stupňoch asi 15 – 20 minút
  6. Sirup – vodu s cukrom zvaríme a pridáme do vychladnutého rum
  7. Plnky – základná – z mlieka, cukru, vanilkového cukru a pudingového prášku si pripravíme puding, ktorý necháme vychladnúť za občasného premiešania. Pripravený a vychladený puding pridávame postupne do vymiešaného masla s práškovým cukrom
  8. Plnku si rozdelíme na tri časti
  9. Do jednej pridáme rozpustenú čokoládu a vyšľaháme
  10. Do druhej opražené orechy a tretiu necháme základnú
  11. Po vychladnutí korpusov, oba prerežeme vodorovne na dve časti
  12. Tmavý korpus pokropíme sirupom, potrieme základnou plnkou, na ktorú poukladáme nakrájané banány, prikryjeme bledým korpusom. Ten pokropíme a potrieme džemom, orechovou a čokoládovou plnkou. Prikryjeme bledým korpusom. Ten pokropíme a potrieme orechovou plnkou z opražených orechov a prikryjeme tmavým korpusom. Celú tortu potrieme zvyšnou plnkou a potiahneme poťahovou bielou hmotou
  13. Tortu zdobíme bielkovou polevou rôznych farieb