Bezlepkové nanuky podľa Lucky
Popis
Ingrediencie
Mandľový korpus
- 1 hrnček mandľovej múky
- 1/2 lyžičky soli
- 1/4 lyžičky sódy bikarbóny
- 1,5 lyžičky kypriaceho prášku do pečiva
- 2 lyžice oleja rastlinného
- 3/4 hrnčeka cukru
- 2 vajcia
- 1/4 lyžičky mandľového extraktu
- 6 lyžíc kyslej smotany (tučný smotanový jogurt)
Plnka mandľová
- 2 lyžice mandľovej pasty
- 2 lyžice masla
Čučoriedková plnka
- 100 g čučoriedkového pyré
- 2 lyžice cukru
- Limetková šťava
- 2 ks žĺtka
- 2 lyžice masla
Poleva
- 200 g dekoračnej polevy ružovej
- 200 g dekoračnej polevy melt čiernej
- Farby na čokoládu – biela, ružová, fialová
Dekorácia
- Lyofilizované maliny
- Zlatý plátok
- Zlatý prach
- ružová/fialová stužka
- deko krabička s papierovou slamou
Postup
- Zapneme rúru na 180C a nachystáme si formu na pečenie 20cm, vystelieme papierom
- Mandľový korpus - v menšej mise zmiešame mandľovú múčku, múku, pp, soľ a sódu bikarbónu, dáme stranou. Robotom dáme miešať máslo s olejom do krémova, pridáme cukor a mixujeme do homogénnej konzistencie, potom vajíčko a bielok. Potom extrakty, smotanu a mlieko. Keď je pekná homogénna zmes odstavíme z robota a suchú zmes už domiešame ručne. Cesto dáme piecť na 180C približne 25 min.
- Príprava formy - kým sa pečie korpus, namaľujeme formu štetcami - bielu, ružovú a fialovú. Kým farby budú schnúť nahrejeme čokoládu deco melt aj ružovú aj čiernu, vlejeme do foriem (4 formy ružové, 4 formy čierne). Pekne štetcom rozotrieme po všetkých stranách, vsunieme paličku cez otvor a necháme stuhúť v shockeri. Ak bude nutné, zopakujeme proces druhý krát, aby forma bola rovnomerne na všetkých stranách pokrytá
- Vyberieme cesto z rúry a dáme hneď chladiť. Kým sa chladí, pripravíme plnku
- Čučoriedková plnka - prevaríme čučoriedky. Do hrnca dáme žĺtka s cukrom, poriadne premiešame, pridáme čučoriedky, premiešame a dáme variť na pomalom ohni (alebo nad vodným kúpelom). Keď plnka zhustne odstavíme a po chvíli dáme máslo, poriadne premiešame. Ešte raz prepasírujeme, dáme do inej vychladenej misky a dáme rýchlo na chlad
- Vychladnutý korpus rozdrvíme čo najviac rukami, pridáme pastu a máslo, poriadne celú hmotu premačkáme. Ak je dostatočne spracovaná, začneme plniť formy tak, aby ostal menší priestor aj na malinovú plnku (cca 2/3 mandľová a 1/3 čučoriedková). Poriadne zarovnáme a upravíme paličky. Musí to byť cca 1mm pod okraj, dáme chladiť
- Nahrejeme zbytok čierneho a ružového deco meltu a zalejeme cakesicles, zatrasiem celou formou, aby sa čokoláda usadila, prípadne špachtľou/škrabkou zarovnáme povrch a okraje. Dáme rýchlo stuhnúť do shockeru
- Nachystáme si suroviny na dekoráciu. Rozdrvíme lyofilizované maliny a zbytok ružového deco meltu dáme do vrecka s úzkou špičkou. Vytiahneme stuhnuté cakesicles a zdobíme vreckom, hneď posypeme. Dozdobíme prachom a zlatým plátkom. Ak sa časovo stíha, dozdobíme paličku stužkou
- Hotové cakesickles dáme do dekoračnej krabičky
Mandľový korpus
- 1 hrnček mandľovej múky
- 1/2 lyžičky soli
- 1/4 lyžičky sódy bikarbóny
- 1,5 lyžičky kypriaceho prášku do pečiva
- 2 lyžice oleja rastlinného
- 3/4 hrnčeka cukru
- 2 vajcia
- 1/4 lyžičky mandľového extraktu
- 6 lyžíc kyslej smotany (tučný smotanový jogurt)
Plnka mandľová
- 2 lyžice mandľovej pasty
- 2 lyžice masla
Čučoriedková plnka
- 100 g čučoriedkového pyré
- 2 lyžice cukru
- Limetková šťava
- 2 ks žĺtka
- 2 lyžice masla
Poleva
- 200 g dekoračnej polevy ružovej
- 200 g dekoračnej polevy melt čiernej
- Farby na čokoládu – biela, ružová, fialová
Dekorácia
- Lyofilizované maliny
- Zlatý plátok
- Zlatý prach
- ružová/fialová stužka
- deko krabička s papierovou slamou
- Zapneme rúru na 180C a nachystáme si formu na pečenie 20cm, vystelieme papierom
- Mandľový korpus - v menšej mise zmiešame mandľovú múčku, múku, pp, soľ a sódu bikarbónu, dáme stranou. Robotom dáme miešať máslo s olejom do krémova, pridáme cukor a mixujeme do homogénnej konzistencie, potom vajíčko a bielok. Potom extrakty, smotanu a mlieko. Keď je pekná homogénna zmes odstavíme z robota a suchú zmes už domiešame ručne. Cesto dáme piecť na 180C približne 25 min.
- Príprava formy - kým sa pečie korpus, namaľujeme formu štetcami - bielu, ružovú a fialovú. Kým farby budú schnúť nahrejeme čokoládu deco melt aj ružovú aj čiernu, vlejeme do foriem (4 formy ružové, 4 formy čierne). Pekne štetcom rozotrieme po všetkých stranách, vsunieme paličku cez otvor a necháme stuhúť v shockeri. Ak bude nutné, zopakujeme proces druhý krát, aby forma bola rovnomerne na všetkých stranách pokrytá
- Vyberieme cesto z rúry a dáme hneď chladiť. Kým sa chladí, pripravíme plnku
- Čučoriedková plnka - prevaríme čučoriedky. Do hrnca dáme žĺtka s cukrom, poriadne premiešame, pridáme čučoriedky, premiešame a dáme variť na pomalom ohni (alebo nad vodným kúpelom). Keď plnka zhustne odstavíme a po chvíli dáme máslo, poriadne premiešame. Ešte raz prepasírujeme, dáme do inej vychladenej misky a dáme rýchlo na chlad
- Vychladnutý korpus rozdrvíme čo najviac rukami, pridáme pastu a máslo, poriadne celú hmotu premačkáme. Ak je dostatočne spracovaná, začneme plniť formy tak, aby ostal menší priestor aj na malinovú plnku (cca 2/3 mandľová a 1/3 čučoriedková). Poriadne zarovnáme a upravíme paličky. Musí to byť cca 1mm pod okraj, dáme chladiť
- Nahrejeme zbytok čierneho a ružového deco meltu a zalejeme cakesicles, zatrasiem celou formou, aby sa čokoláda usadila, prípadne špachtľou/škrabkou zarovnáme povrch a okraje. Dáme rýchlo stuhnúť do shockeru
- Nachystáme si suroviny na dekoráciu. Rozdrvíme lyofilizované maliny a zbytok ružového deco meltu dáme do vrecka s úzkou špičkou. Vytiahneme stuhnuté cakesicles a zdobíme vreckom, hneď posypeme. Dozdobíme prachom a zlatým plátkom. Ak sa časovo stíha, dozdobíme paličku stužkou
- Hotové cakesickles dáme do dekoračnej krabičky