Bratislavské rožky podľa Jožky
Popis
Ingrediencie
Kysnuté cesto
- Múka hladká špeciál – 220g
- Múka hrubá – 100g
- Maslo – 165g
- Cukor kryštálový – 35g
- Žĺtky – 1ks
- Soľ – štipka
- Mlieko čerstvé – 68g
- Droždie sušené – 4,7g (17g čerstvé)
Maková plnka
- Cukor kryštálový – 180g
- Mak – 300g
- Cukor vanilínový- 8g
- Mlieko – 280g
- Citrónová kôra – z 1 citróna
- Škorica – štipka
- Maslo – 20g
Postup
Kysnuté cesto
Múku hladkú aj hrubú preosejeme, pridáme cukor, premiešame, urobíme jamku nalejeme vlažné mlieko.
- Nasypeme sušené (čerstvé) droždie, necháme mierne podkysnúť, oživiť kvások.
- Pridáme žĺtok, soľ, zmäknuté maslo a vymiesime hladké nelepivé cesto, ktoré necháme krátko vykysnúť ( 20 min.).
- Navážime 30g diely, vytvarujeme guľky, prikryjeme utierkou a opäť necháme10 minút podkysnúť.
- Rozvaľkáme do tvaru oválu, dáme makovú plnku a zabalíme.
- Vytvarujeme rožok, ktorý položíme na vymastený plech, alebo mastný papier.
- Potrieme rozšľahaným žĺtkom zriedeným vodou, necháme oschnúť a podkysnúť, minimálne 15 min.
- Opäť potrieme rozšľahaným žĺtkom.
- Pri teplote 200°C pečieme približne 15 – 20 minút do zlatohnedej farby , po upečení potrieme rozpusteným maslom.
Maková plnka
Cukor kryštálový, vanilínový a mlieko dáme variť.
- Nasypeme mletý mak, krátko restujeme, odstavíme, pridáme maslo, citrónovú kôru, škoricu.
- Plnku necháme vychladnúť.
Kysnuté cesto
- Múka hladká špeciál – 220g
- Múka hrubá – 100g
- Maslo – 165g
- Cukor kryštálový – 35g
- Žĺtky – 1ks
- Soľ – štipka
- Mlieko čerstvé – 68g
- Droždie sušené – 4,7g (17g čerstvé)
Maková plnka
- Cukor kryštálový – 180g
- Mak – 300g
- Cukor vanilínový- 8g
- Mlieko – 280g
- Citrónová kôra – z 1 citróna
- Škorica – štipka
- Maslo – 20g
Kysnuté cesto
Múku hladkú aj hrubú preosejeme, pridáme cukor, premiešame, urobíme jamku nalejeme vlažné mlieko.
- Nasypeme sušené (čerstvé) droždie, necháme mierne podkysnúť, oživiť kvások.
- Pridáme žĺtok, soľ, zmäknuté maslo a vymiesime hladké nelepivé cesto, ktoré necháme krátko vykysnúť ( 20 min.).
- Navážime 30g diely, vytvarujeme guľky, prikryjeme utierkou a opäť necháme10 minút podkysnúť.
- Rozvaľkáme do tvaru oválu, dáme makovú plnku a zabalíme.
- Vytvarujeme rožok, ktorý položíme na vymastený plech, alebo mastný papier.
- Potrieme rozšľahaným žĺtkom zriedeným vodou, necháme oschnúť a podkysnúť, minimálne 15 min.
- Opäť potrieme rozšľahaným žĺtkom.
- Pri teplote 200°C pečieme približne 15 – 20 minút do zlatohnedej farby , po upečení potrieme rozpusteným maslom.
Maková plnka
Cukor kryštálový, vanilínový a mlieko dáme variť.
- Nasypeme mletý mak, krátko restujeme, odstavíme, pridáme maslo, citrónovú kôru, škoricu.
- Plnku necháme vychladnúť.