Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Bratislavské rožky podľa Jožky

Bratislavské rožky podľa Jožky

Popis

Ingrediencie

Kysnuté cesto
  • Múka hladká špeciál – 220g
  • Múka hrubá – 100g
  • Maslo – 165g
  • Cukor kryštálový – 35g
  • Žĺtky – 1ks
  • Soľ – štipka
  • Mlieko čerstvé – 68g
  • Droždie sušené – 4,7g (17g čerstvé)
Maková plnka
  • Cukor kryštálový – 180g
  • Mak – 300g
  • Cukor vanilínový- 8g
  • Mlieko – 280g
  • Citrónová kôra – z 1 citróna
  • Škorica – štipka
  • Maslo – 20g

Postup

  1. Kysnuté cesto

    Múku hladkú aj hrubú preosejeme, pridáme cukor, premiešame, urobíme jamku nalejeme vlažné mlieko.

  2. Nasypeme sušené (čerstvé) droždie, necháme mierne podkysnúť, oživiť kvások.
  3. Pridáme žĺtok, soľ, zmäknuté maslo a vymiesime hladké nelepivé cesto, ktoré necháme krátko vykysnúť ( 20 min.).
  4. Navážime 30g diely, vytvarujeme guľky, prikryjeme utierkou a opäť necháme10 minút podkysnúť.
  5. Rozvaľkáme do tvaru oválu, dáme makovú plnku a zabalíme.
  6. Vytvarujeme rožok, ktorý položíme na vymastený plech, alebo mastný papier.
  7. Potrieme rozšľahaným žĺtkom zriedeným vodou, necháme oschnúť a podkysnúť, minimálne 15 min.
  8. Opäť potrieme rozšľahaným žĺtkom.
  9. Pri teplote 200°C pečieme približne 15 – 20 minút do zlatohnedej farby , po upečení potrieme rozpusteným maslom.
  10. Maková plnka

    Cukor kryštálový, vanilínový a mlieko dáme variť.

  11. Nasypeme mletý mak, krátko restujeme, odstavíme, pridáme maslo, citrónovú kôru, škoricu.
  12. Plnku necháme vychladnúť.
Kysnuté cesto
  • Múka hladká špeciál – 220g
  • Múka hrubá – 100g
  • Maslo – 165g
  • Cukor kryštálový – 35g
  • Žĺtky – 1ks
  • Soľ – štipka
  • Mlieko čerstvé – 68g
  • Droždie sušené – 4,7g (17g čerstvé)
Maková plnka
  • Cukor kryštálový – 180g
  • Mak – 300g
  • Cukor vanilínový- 8g
  • Mlieko – 280g
  • Citrónová kôra – z 1 citróna
  • Škorica – štipka
  • Maslo – 20g
  1. Kysnuté cesto

    Múku hladkú aj hrubú preosejeme, pridáme cukor, premiešame, urobíme jamku nalejeme vlažné mlieko.

  2. Nasypeme sušené (čerstvé) droždie, necháme mierne podkysnúť, oživiť kvások.
  3. Pridáme žĺtok, soľ, zmäknuté maslo a vymiesime hladké nelepivé cesto, ktoré necháme krátko vykysnúť ( 20 min.).
  4. Navážime 30g diely, vytvarujeme guľky, prikryjeme utierkou a opäť necháme10 minút podkysnúť.
  5. Rozvaľkáme do tvaru oválu, dáme makovú plnku a zabalíme.
  6. Vytvarujeme rožok, ktorý položíme na vymastený plech, alebo mastný papier.
  7. Potrieme rozšľahaným žĺtkom zriedeným vodou, necháme oschnúť a podkysnúť, minimálne 15 min.
  8. Opäť potrieme rozšľahaným žĺtkom.
  9. Pri teplote 200°C pečieme približne 15 – 20 minút do zlatohnedej farby , po upečení potrieme rozpusteným maslom.
  10. Maková plnka

    Cukor kryštálový, vanilínový a mlieko dáme variť.

  11. Nasypeme mletý mak, krátko restujeme, odstavíme, pridáme maslo, citrónovú kôru, škoricu.
  12. Plnku necháme vychladnúť.