Brnenská torta podľa Miňa
Popis
Ingrediencie
Cesto 1
- 5 vajec
- 200g kryštálového cukru
- 0,05l olej
- 0,05l voda
- Polka prášku do pečiva
- 100g polohrubá múka
- 100g hladká múka
Cesto 2
- 8 vajec
- 320g kryštálový cukor
- 0,1l olej
- 0,1l voda
- 160g polohrubá múka
- prášok do pečiva
Plnka
- 5 vajec
- 300g kryštálový cukor
- 200g čokoláda 52%
- 700g maslo
Malinový džem na potretie
- 400g mrazené maliny
- 50g práškový cukor
Plnka na potretie torty (swiss merinque)
- 250g maslo
- 180g kryštálový cukor
- 110g vaječné bielka
- 100g kakao
Na ozdobenie
- 150g čerstvé maliny
- Zlatá prášková farba
- bielkové pusinky (2 bielka+kryš.cukor, 45g práškový cukor)
- 200g isomalt + červená farba
Postup
- Z bielkov a cukru vyšľaháme tuhý sneh, do ktorého potom pridáme (zašľaháme) žĺtka
- Potom pridáme olej a vodu, a na koniec múku s práškom do pečiva. Prelejeme do pripravenej formy vystlanej papierom na pečenie a pečieme v predhriatej rúre na 180 stupňov, 20-25 min.
- Pripravíme si druhý korpus na roládu. Postup rovnaký ako pri korpuse na tortu, len ho rozdelíme na dve časti do obdĺžnikových plechov. Pečieme pri 180 stupňoch, 15 min.
- Pripravíme si plnku. Vajcia a cukor šľaháme nad parou, pridáme čokoládu a šľaháme do zhustnutia, potom odstavíme a vychladíme
- Maslo s cukrom vyšľaháme do peny, do ktorej postupne zašľahávame vaječnú zmes
- Sirup na kropenie torty si pripravíme zo šťavy malín+cukor+voda
- Vychladnutý tortový korpus si rozrežeme na polovicu
- Spodný korpus pokropíme sirupom, potrieme malinovým džemom a trochou krému
- Obdĺžnikový korpus pokropíme sirupom, potrieme džemom a nakoniec pridáme rozmrazené maliny
- Plát si rozrežeme na 5 častí (pásov). Pásy rolujeme postupne do veľkej rolády, ktorú následne položíme na tortový korpus.(pokryje celý korpus torty)
- Vrchnú časť tortového korpusu pokropíme sirupom, potrieme džemom a plnkou a preklopíme ho na roládu. Môžeme trocha zaťažiť
- Spravíme si swiss merinque: bielka s cukrom metličkou miešame nad parou, pokiaľ sa nám nerozpustí cukor, odstavíme a šľaháme, pokým nebude sneh krásne lesklý a tuhý. Do vychladeného snehu zašľaháme zmäknuté maslo a vyšľaháme do hladka. Pridáme kakao
- Celú tortu potrieme krémom (swiss cream), uhladíme. Z isomaltu si urobíme červený kalich do ktorého dáme čerstvé maliny a pusinky. Tortu ešte pofŕkame zlatou farbou
Cesto 1
- 5 vajec
- 200g kryštálového cukru
- 0,05l olej
- 0,05l voda
- Polka prášku do pečiva
- 100g polohrubá múka
- 100g hladká múka
Cesto 2
- 8 vajec
- 320g kryštálový cukor
- 0,1l olej
- 0,1l voda
- 160g polohrubá múka
- prášok do pečiva
Plnka
- 5 vajec
- 300g kryštálový cukor
- 200g čokoláda 52%
- 700g maslo
Malinový džem na potretie
- 400g mrazené maliny
- 50g práškový cukor
Plnka na potretie torty (swiss merinque)
- 250g maslo
- 180g kryštálový cukor
- 110g vaječné bielka
- 100g kakao
Na ozdobenie
- 150g čerstvé maliny
- Zlatá prášková farba
- bielkové pusinky (2 bielka+kryš.cukor, 45g práškový cukor)
- 200g isomalt + červená farba
- Z bielkov a cukru vyšľaháme tuhý sneh, do ktorého potom pridáme (zašľaháme) žĺtka
- Potom pridáme olej a vodu, a na koniec múku s práškom do pečiva. Prelejeme do pripravenej formy vystlanej papierom na pečenie a pečieme v predhriatej rúre na 180 stupňov, 20-25 min.
- Pripravíme si druhý korpus na roládu. Postup rovnaký ako pri korpuse na tortu, len ho rozdelíme na dve časti do obdĺžnikových plechov. Pečieme pri 180 stupňoch, 15 min.
- Pripravíme si plnku. Vajcia a cukor šľaháme nad parou, pridáme čokoládu a šľaháme do zhustnutia, potom odstavíme a vychladíme
- Maslo s cukrom vyšľaháme do peny, do ktorej postupne zašľahávame vaječnú zmes
- Sirup na kropenie torty si pripravíme zo šťavy malín+cukor+voda
- Vychladnutý tortový korpus si rozrežeme na polovicu
- Spodný korpus pokropíme sirupom, potrieme malinovým džemom a trochou krému
- Obdĺžnikový korpus pokropíme sirupom, potrieme džemom a nakoniec pridáme rozmrazené maliny
- Plát si rozrežeme na 5 častí (pásov). Pásy rolujeme postupne do veľkej rolády, ktorú následne položíme na tortový korpus.(pokryje celý korpus torty)
- Vrchnú časť tortového korpusu pokropíme sirupom, potrieme džemom a plnkou a preklopíme ho na roládu. Môžeme trocha zaťažiť
- Spravíme si swiss merinque: bielka s cukrom metličkou miešame nad parou, pokiaľ sa nám nerozpustí cukor, odstavíme a šľaháme, pokým nebude sneh krásne lesklý a tuhý. Do vychladeného snehu zašľaháme zmäknuté maslo a vyšľaháme do hladka. Pridáme kakao
- Celú tortu potrieme krémom (swiss cream), uhladíme. Z isomaltu si urobíme červený kalich do ktorého dáme čerstvé maliny a pusinky. Tortu ešte pofŕkame zlatou farbou